• You are currently viewing Pitäisikö jokaisen pojan leikkiä nukeilla?

  Pitäisikö jokaisen pojan leikkiä nukeilla?

  Luin lehtijutun, missä äiti tuumasi, että jokaisen pojan pitäisi leikkiä nukeilla ja rikkalapiolla. Olen kuullut tämän saman ajatuksen aikaisemminkin toisaalla ja ihmettelin sitä jo silloin, kun sen ensimmäisen kerran kuulin.

  Ajatuksena tämän takana on todennäköisesti se, että hoivaleikkejä leikkimällä pojasta kasvaisi aikuisena empaattisempi ja huolehtivampi aikuinen. Mutta, minusta tässä ajatuksessa ontuu monikin asia.

  Empaattisuus ei katso leikkejä

  Lehtijutun äidin ohje oli, että kannustamalla ja ihailemalla poikaa nukkeleikeistä, saa pojan innostumaan niistä enemmän.

  Okei, mutta mitä jos poika luonnostaan kiinnostuu jostain muusta leikistä, eikä nukkeleikeistä, mutta äidin kehujen ja ihailun saattelemana tosiaan leikkii sitten nukeilla enemmän. Syntyykö siinä pojalle vain ajatus, että ei ole ihailtava persoona, jos leikkii niillä asioilla, mitkä häntä itseään kiinnostaa. -Saan ihailua äidiltäni, kun olen toisenlainen.-

  Ensinnäkin, tunnen monta todella empaattista aikuista miestä, joita empaattisempia naisia en ole puolestani koskaan tuntenut. Nämä miehet eivät ole omien sanojensa mukaan kuulemma lapsena nukeilla leikkineet. Mistä empaattisuus sitten heihin tuli?

  Onko sellaista tutkimusta ikinä tehtykään, mistä olisi selvinnyt, että nukkeleikkejä leikkineet lapset olisivat empaattisempia, kuin ne lapset, jotka eivät ole leikkineet nukeilla? Omaan silmääni ei tällaista tutkimusta edes etsimällä löytynyt. Sen sijaan paljon mututuntumaa ja arvailua.

  Entä jos nukkeleikit eivät olekaan avain empaattisempaan aikuisuuteen? Minä epäilen, että siihen vaikuttaa hyvin moni muukin tekijä. Ensimmäisenä ihan lapsen oma luonne. Empaattisuuttakin voidaan mitata varmasti hyvin erilaisilla mittareilla. Toisista on empaattisuutta kun puhuu, puhuu ja puhuu tunteista päivät pitkät toisten kanssa. Toisille teot kertovat enemmän, kuin sanat.

  Koko empaattisuuden määritelmä on aika hankala ja se tekee tästä jo mahdottoman tehtävän arvioida, kuka tulee milläkin leikillä empaattisemmaksi.

  Pitääkö pojan leikkiä nukeilla?

  Minä olen sitä mieltä, että nukkeja ja rikkalapioita on toki hyvä ostaa leikittäväksi kaikille lapsille. Meilläkin on niitä ollut pilvin pimein, vaikka meillä asuu neljä poikaa. On ollut nukkekodit, nuket, barbit ja leikkikeittiöt. Mutta siitäkin huolimatta, lasten leikkeihin tulisi mielestäni suhtautua mahdollisimman neutraalisti. Lapsen tulee saada leikkiä aidosti sillä, mikä häntä itseään kiinnostaa ja sillä mikä hänestä itsestään tuntuu hyvältä. Eikä sillä mitä aikuiset häneltä toivoo tai jopa vaatii.

  Näin lapsi kasvaa sinne omaan suuntaansa. Emmekö me sitä kaikki halua, että jokainen lapsi saa olla oma itsensä? Emmekä esimerkiksi luoda ajatusta, että ne leikit, mitä ”tytöt suosivat”, tekevät ihmisistä jotenkin parempia. Minusta kaikenlaiset leikit pitää olla avoimena lapselle, ja hän poimii ne sieltä itseään kiinnostavat. Leikit eivät tee lapsesta parempaa tai huonompaa.

  Sitäpaitsi jotenkin tässä keskustelussa tuntuu unohtuvan, että poikien äideille tehdyn kyselyn mukaan, moni poika löytää hoivaleikit pehmolelujen myötä, ei niinkään nukkejen. Hoivaaminen ja empaattisuus tulee leikkeihin mahdollisesti ihan jotain muuta kautta.

  Ja ne pojat, jotka tykkäävät leikkiä nukeilla, niin he varmasti sen tekevät ilman kehuja ja kannustuksiakin. Juuri eilen meillä Ollie hoiti kaksosvauvoja innoissaan koko päivän. Kukaan ei siihen leikkiin kiinnittänyt sen enempää huomioita, kuin muihinkaan leikkeihin, mitä poika leikkii.

  Pehmot ja poika
  Meidän poika menossa pehmojensa kanssa nukkumaan 🙂

  Näin meillä on menty siitä asti, kun esikoinen 14 vuotta sitten syntyi. Hän on saanut leikkiä, mitä on halunnut ja millä on halunnut, eikä asiasta ole tehty sen suurempaa numeroa. Koskaan eivät ole meidän pojat puhuneet tyttöjen tai poikien leluista. Suurin osa leikeistä on kuitenkin ollut pääasiassa niitä ”perinteisiä poikien leikkejä”. Ja sekin on ihan ok.

  Joten kysymykseen, pitääkö pojan leikkiä nukeilla, vastaan: Ehdottomasti ei pidä. Pojan ei pidä leikkiä pyssyillä, autoilla, nukeilla tai millään muullakaan. Mutta poika SAA leikkiä näillä kaikilla.

  Kommentit

  1. Äiti 74

   Pojan EI tarvitse leikkiä nukeilla tai ylipäätään millään millä ei halua. Poika SAA leikkiä millä itse haluaa. Ihan samoin tytöille. Eikö lelut osteta lapsen kasvaessa sen mukaan mistä lapsi on kiinnostunut, vai ostaako joku lapselle lahjoja lapsen toiveita kuuntelematta. Poika toivoo autoa, saakin nuken. Pidän ajatusta erittäin outona. Tämä on tätä sukupuoli neutraali kasvatus höpötystä. Itse annan piut paut moiselle. Meillä poika kyllä on osannut näyttää kiinnostuksensa leluihin 5 kk lähtien. Kyllä se oli se ainoa auto, mikä isosiskolla oli. Mikään muu ei koskaan kiinnostanut. Rattaissa istuessa katseltiin autoja ja se oli ensimmäinen sanakin, auto 😀

  Vastaa