• You are currently viewing Tuoksujen voima -Nämä tuoksut lievittävät stressiä!
  Tämä hetki...

  Tuoksujen voima -Nämä tuoksut lievittävät stressiä!

  Tiedätkö mitkä on tuoksut, jotka lievittävät stressiä? Mikäli et, niin lue tämä juttu.

  Mulla oli eilen sunnuntaina tosi hyvä päivä. Olin jotenkin aamusta asti hirmu hyvällä päällä. Iltaan asti selittämätön hyväntuulisuus jatkui  ja menin vielä hymyssäsuin illalla nukkumaankin.

  Sitten oivalsin, mistä oli kyse. Laitoin aamulla kasvoihini aurinkorasvaa. Aurinkorasvan tuoksu tuo minulle välittömästi mielihyvää, koska sitä käytän yleensä vain ulkomaanreissuilla.

  Lue myös: Näin suojaat lapsen auringolta oikein

  Loman tuoksu rentoutti välittömästi elimistöni. Suorastaan kuulin korvissani meren kohinan ja tunsin kasvoillani auringonsäteet. Kaikki stressi haihtui ja olin yhtä hymyä koko päivän. Käsittämätöntä, mikä voima on tuoksulla. Oletteko koskaan miettineet tätä enempää?

  tuoksu

  Hajuaistilla suora yhteys mielihyväalueisiin

  Tuoksut tuottavat yksinkertaisia mielihyväelämyksiä. Jokin tuoksu saattaa laukaista yhtäkkisesti vahvoja mielikuvia vuosien takaa.

  Hajuaistimukset saattavat herättää niin miellyttäviä kuin epämiellyttäviäkin tunnereaktioita, sekä muistoja aiemmista tilanteista. Välillä hajua ei pysty selittämään sanoin, mutta sen herättämän tunteen pystyy kuvailemaan tarkasti.

  Minulla esimerkiksi Vitalis-rasvan tuoksu tuo lapsuuden mieleen, Laura-hajuvesi vie välittömästi takaisin nuoruuteen ja aurinkorasvan tuoksu vie rentouttavaan lomatunnelmaan. Vaikutus on mieletön. Joskus, kun löydän vanhan muistoja tulvivan tuoksun, niin haistelen sitä huvikseni pitkin päivää.

  Meidän hajuaistia hyödynnetään myös markkinointiin ja terveysbisnekseen. Esimerkiksi hotelleille ja kaupoille kehitetään omia tuoksuja, jotka vahvistavat asiakkaan elämystä tai houkuttavat ostamaan tiettyjä tuotteita.

  loma
  Aurinkorasvan tuoksu vie rannalle

  Mielihyvä ja hormonit

  On jännää, että saamme ihan tavallisista asioista mielihyvää, kuten tutusta tuoksusta?

  Saamme mielihyvää monenlaisista muistakin arkisista asioista. Kuten hyvästä ruuasta ja juomasta. Saamme jopa mielihyvää tykkäyksistä instagramkuviemme alla. Nämä mielihyvät ovat nopeita mielihyväntunteita, eivätkä ne tarkoita, että olisimme yleisesti erityisen onnellisia.

  Sama juttu tuoksujen kanssa. Tuttu tuoksu voi tuoda mielihyväntunteen, joka kantaa vaikka koko päivän, kuten minulle kävi eilen. Se ei kuitenkaan muuta itse arkea mihinkään suuntaan. Onnellisuus arkeen syntyy ihan toisenlaisita asioista.

  Lue myös: Näin tulet onnelliseksi -5 vinkkiä

  Mitkä tuoksut lievittävät stressiä?

  Kuten eilen huomasin, vei tuttu aurinkorasvan tuoksu minut rentoutuneeseen ja hyväntuuliseen tilaan. Voisiko tuoksuilla vähentää stressiä ihan tietoisesti?

  Kyllä! Tietyt tuoksut aiheuttavat aivoissamme kemikaalisen reaktion, joka saa meidän rentoutuneeksi. Rentouttaviksi tuoksuiksi lueteltiin: laventeli, vanilja, kurkku, kamomilla, pulla, vauvan talkki, sitruunaruoho, rakas ihminen ja KYLLÄ aurinkorasva. Kirjoittaa Good Housekeeping Home -artikkeli.

  Joten jatkossa taidan stressaantuneena pistää kurkkusiivut silmille, levittää iholle aurinkorasvaa ja juoda vaniljapirtelöä ja syödä pullaa, laventelikukilla koristellulla terassillani, rakkaassa seurassa.

  Vastaa