• You are currently viewing Poikien päivä on huomenna, mutta muistaako sitä kukaan?
  kuva: Meeri Nikkilä

  Poikien päivä on huomenna, mutta muistaako sitä kukaan?

  Tiestitkö, että huomenna 16.5 on kansainvälinen poikien päivä? Tuskin tiesit ja tuskin tietää moni muukaan. Jännä nähdä huomioiko päivää kukaan missään. Itse aion olla poikkeus.

  Vaikka maailmanlaajuisesti poikien päivä ei varmasti ole yhtä tarpeellinen kuin tyttöjen päivä, niin täällä kotimaassamme olen sitä mieltä, että meidän on hyvä muistaa tasaisesti myös poikia. Monet pojat ovatkin äideiltään kysyneet, että milloin poikien päivää vietetään? Äidit eivät ole osanneet antaa vastausta.

  Kansainvälinen tyttöjen päivä on 11.10 ja sen tietää lähes kaikki, ihan jo siitä syystä, että siitä uutisoidaan hurjasti mediassa joka vuosi. Kansainvälinen tyttöjen päivä näkyy ympäri maata niin tapahtumissa, kuin sosiaalisessa mediassakin.

  Tyttöjen päivää kannustetaan juhlimaan lähipiirin tyttöjen kanssa. Kehotetaan kertomaan tuntemilleen tytöille, että he ovat tärkeitä ja arvokkaita ja voivat saavuttaa unelmansa. Omasta mielestäni tyttöjen päivän tärkein sanoma on tyttöjen oikeuksien edistäminen maailmalla, mutta harva valitettavasti edes lähtee laajentamaan tyttöjen päivän ajatusta sinne asti.

  Poikien päivän sanoma yleisesti

  Maailmallakin on räikeitä poikiin kohdistuvia ongelmia, kuten lapsisotilaat ja rutiininomaiset ympärileikkaukset. Mutta täällä kotimaassa voisin ajatella poikien päivän teemaksi nostettavan ainakin koulutuksellista tasa-arvoa, sillä alamäki kouluosaamisessa on osunut Suomessa kipeimmin juuri poikiin.

  Toinen varmasti poikia ja nuoria miehiä koskettava vääryys on pakollinen armeija. Kyllä meillä ainakin pojat jo osaavat ihmetellä sitä, että miksi he joutuvat vankilaan, jos eivät mene armeijaan, mutta tytöt eivät joudu? Siitäkin huolimatta, että osa meidän pojista on ihan innolla armeijaan menossa.

  Lue myös: Suosivatko opettajat tyttöoppilaita?

  Yhtälailla toivoisin näiden yllämainittujen tärkeiden asioiden pohtimisen lisäksi, että pojillekin kerrottaisiin, että he ovat tärkeitä ja arvokkaita, ja että hekin voivat saavuttaa unelmiaan. Koska jokainen lapsi, sukupupuolestaan riippumatta, tarvitsee kannustusta sille, että hänen sukupuolensa on hyvä ja hän pystyy ihmisenä saavuttamaan asioita, joista unelmoi.

  poika unelmoi

  Meidän poikien päivä alkaa aamupalalla sänkyyn

  Olen ajatellut, että meidän poikien päivä voisi alkaa aamupalalla sänkyyn. Tai katsotaan nyt ehdinkö heräämään ennen poikia. Todennäköisesti en, joten aamupala tulee sitten sohvalle.

  Meillä on äitien- ja isänpäivänä tapana viedä aamupala sänkyyn sankarille, joten pojat ovat tottuneet olemaan näissä jutuissa se antava osapuoli. Hauska välillä tarjota pojillekin se sama kokemus.

  Poikien päivänä ajattelin myös keskittyä puhumaan pojille siitä, että heillä on kaikki oikeus tässä maailmassa pitää myös puolensa ja huolehtia siitä, että tasa-arvo myös heitä kohtaan toteutuu. Olen näistä asioista yrittänyt ihan normaalissa arjessakin toki puhua pojille.

  Poikien päivänä pojat voivat meillä tehdä poikkeuksellisesti mistä tykkäävät, veikkaan, että meillä pauhaa pelikonsolit huomenna aamusta iltaan päällä. Mutta eiköhän sen yhden päivän vuodessa kestä 🙂

  Lue myös: Lista poikien harvinaisista nimistä

  Poikien päivänä äiti myös aikoo passata poikia. Meillä ei sellaista normaalissa arjessa tapahdu, mutta huomenna äiti tekee voileivät naaman eteen ja pojat eivät joudu lauantain siivouspäivään mukaan tällä viikolla.

  Ihanaa poikien päivää jo etukäteen kaikille pojille ja poikien äideille!

  Kommentit

  1. Sami

   ”Pakollinen armeija” eli yleinen asevelvollisuus on maamme puolustuksen kulmakivi. Sen ei kuitenkaan tulisi rajoittua vain miespuolisiin kansalaisiin, vaan palveluksen tulisi olla pakollinen koko ikäluokalle. Kriisiaikana tarvitaan paljon väkeä myös terveydenhuollossa, logistiikassa jne. Sen sijaan ajatus asevelvollisuudesta luopumisesta ei ole realistista, koska maamme geopoliittinen asema Venäjän naapurina ei muutu.

   1. Jonna

    Ihan samaa mieltä olen kanssasi. Ei missään nimessä vapaaehtoista, mutta kaikille pakollista jossain muodossa.

  2. Hanna-Mari

   Ihana teksti, ihania pointteja! Kyllä pojatkin ovat päivänsä ja huomionsa ansainneet ♥️

   1. Jonna

    Niinpä! Oli ilo huomata, että moni äiti muisti ainakin instagramin puolella poikien päivän. Media ei tehnyt mitään julkaisua, mikä on tietysti tosi surullista.

  3. Vanhin kolmesta veljestä

   Kiitos kun ajat poikien asiaa ja pidät näitä asioita esillä!

   1. Jonna

    Koen sen velvollisuudekseni. Kiitos kun arvostat.

  4. Mervi Meikäläinen

   ”Poikien äidit” voisivat ottaa kantaa ihan poliittisesti. Mielestäni olette monesti oikealla asialla, mutta välillä kyllä ärsyttää sukupuoleistetut ohjeet, miten poikien pitää tyttöjä kohdella ja huomioida. Tai instan kuva ”näin kasvatan pojan vaarattomaksi tytöille”. Kaikki tällainen sisältää myrkyllisen epätasa-arvoisen viestin. Sillä voisitteko kuvitella toisinpäin?! Tyttöjen äitejä jakamassa juttuja, kuinka olla mukavia ja miellyttäviä ja vaarattomia poikia kohtaan??

   1. Jonna

    Hei, mitä kuvaa mahdat tarkoittaa instassa? Tarkoiotatko ehkä sitä, että ”Lupaan kasvattaa poikani niin, ettei tyttäresi joudu pelkäämään hänen seurassaan” Se oli ehkä enemmänkin kannanotto sen hetkiseen yleiseen puheeseen siitä, kun tytöt ja naiset avautuivat miespelostaan. Meille on ehdottoman tärkeää juuri tuo mistä sinäkin kirjoitat, että hyvä kohtelu kulkee molempiin suuntiin. Me kasvatamme tottakai poikamme kunnioittamaan tyttöjä, mutta oletamme myös, että tytöt opetetaan kunnioittamaan poikia. Ja tärkeää on kunnioittaa myös itseään ja omaa sukupuoltaan. Paljon on tästä tasapuolisuudestakin kirjoiteltu ja se meille erittäin tärkeä asia! -Jonna-

  5. Petri

   Samaa ihmettelen minäkin. Kyllä tyttöjen päivästä media puhuu. Samalla poikien päivästä ei niinkään uutisoida. Tyypillistä tyttöjen jalustalle asettamista. Alkaa tämä feminismi hullutus jo eriarvoistaa poikien olemassa oloa. Näin Suomessa tasa-arvon ”ihanne maassa”.

  Vastaa