• You are currently viewing Kertikset ovat kesän pelastaja, mutta muoviroska hirvittää? Tsekkaa täältä aidosti ekologiset kertakäyttöastiat.

  Kertikset ovat kesän pelastaja, mutta muoviroska hirvittää? Tsekkaa täältä aidosti ekologiset kertakäyttöastiat.

  Kertikset ovat kesän pelastaja, mutta muoviroska hirvittää? Tsekkaa täältä aidosti ekologiset kertakäyttöastiat.

  Kaupallisessa yhteistyössä T-bone.

  Juhannus, koko perheen (ja puolen suvun) mökkireissu, ystäväporukan grillibileet… Niin ihania kesähetkiä, mutta tietävät juhlia isännöiville rutkasti tiskiä.

  Meillä juhannuksen perinteisiin kuuluu se, että sitä vietetään yhdessä ystävien ja perheen kanssa. Jo melko vakiituneena käytäntönä on, että vieraat tulevat meille. Ja se on mulle enemmän kuin mieluisa ratkaisu: musta on ihanaa tehdä ruokaa, kattaa pöytää ja todellakin aidosti nautin siitä. Tiskihommat kuitenkin risovat, aika paljonkin. Kun syöjiä on kahtena päivänä, kaksi kertaa päivässä 10-15, tiskejä todellakin tulee aikamoinen kasa.

  Ja entäs sitten mökillä, kun vesi tulee ainoastaan saunaan ja sekin pitää erikseen padassa lämmittää ja tiskiallas on mallia pesuvati. Paistinpannun ja kattilan kyllä huitaisee puhtaaksi sukkelaan, mutta mites ne lasit, kipot, kulhot, lautaset ja aterimet?

  Meidän juhannusjuhlien ja mökkikesän helpottajana toimivat Naturessen kauniit kertakäyttöastiat.

  Juu, ei houkuta, kiitos vain.

  Mutta tiedättekös, kun ei oikein ole houkuttanut käyttää myöskään niitä perinteisiä, joko kokonaan muovisia tai vähintäänkin muovilla pinnoitettuja kertakäyttöastioita. Lähtökohtaisesti niistä useimmat ovat epäkäytännöllisiä, kun syödään noutopöydästä haettavaa, lämmintä ruokaa. Lautaset ovat fletkuja, aterimet räsähtelevät rikki.

  Se nyt kuitenkin on hyvin pinnallinen syy siihen nähden, että juuri nämä muoviset kertakäyttöastiat tuottavat mm. pillien ja pumpulipuikkojen kanssa yhteensä noin 70 prosenttia kauniissa merissämme lojuvista roskista. Ja tätä muovijätettähän päätyy sitten esimerkiksi lintuihin, kaloihin, äyriäisiin – sekä meidän ruokaamme.

  Reilu vuosi sitten Euroopan parlamentti hyväksyi lain, joka kieltääkin melkoisen joukon kertakäyttöisiä muovituotteita vuoteen 2021 mennessä. Kieltolistalle päätyivät juurikin muoviset ruokailutuotteet sekä pillit, sekoitustikut, vanupuikot sekä ilmapallotikut. Kiellon piiriin sujautettiin myös oxo-hajoavat muovit sekä niistä valmistetun ruoan säilytysrasiat.

  Hyvä vaihtoehto muoviroskalle?

  Kertakäyttöisiäkin astioita voidaan tuottaa vastuullisestikin, mutta on tiettyjä seikkoja jotka saattavat hämätä meitä kuluttajia. Kun puhutaan esimerkiksi biohajoavuudesta juurikin muovituotteiden markkinoinnissa, kannattaa muistaa että kyllähän ne kaikki materiaalit biohajoavat – esimerkiksi polyteenin hajoamiseen luonnossa kuluu satoja, tai jopa tuhansia vuosia.

  On oleellista tsekata, missä ajassa JA olosuhteissa biohajoaminen tapahtuu. Kun olen päässyt sukeltamaan tosi syvälle näiden tuotteiden maailmaan, löytyi joukosta myös tuotteita jotka ovat sekä luontoystävällisiä, käytännöllisiä että kauniita.

  Meidänkin juhannuspöytään katetaan siis reilun viikon kuluttua Naturessen kertakäyttöastiat. Kuvat kertokoon puolestaan, mutta kyllä näissä lepää silmät ja mieli. Mun valitsemat lautaset on valmistettu kuihtuneista, maahanpudonneista palmunlehdistä, mutta vaihtoehtoina on esimerkiksi sokeriruoko. Muotoja ja kokoja löytyy joka lähtöön: meidänkin keskikesän juhla kaipasi niin suuria ruokalautasia, kakkulautasia, tarjoiluvateja kuin pieniä kulhojakin.

  Vaikka tottakai eettinen puoli on tärkein, itse diggaan kovasti siitä että näiden kanssa saa myös todella kauniin sekä näyttävän kattauksen – ja nämä lautaset eivät muuten ole heiveröisiä. Tuotteet ovat muotoilultaan toimivia ja kestäviä, astiat nimittäin kestävät sekä rasvaa että 220 asteen lämpötilan. Meidän valitsemat Naturessen-aterimet taas valmistetaan koivusta, eli ekologisuuden lisäksi ne natsaavat upeasti yhteen muiden astioiden kanssa, ovat tukevia eivätkä räsähtele rikki kovemmassakaan käytössä.

  Summa summarum: swaippaa T-bonen verkkokauppaan, ehdit hyvin vielä tilaamaan luontoa – ja äidin hermoja – säästävät kertikset juhannuspöytään ja kesän muihin rientoihin.

  Vastaa