• You are currently viewing Pienenä laitetaan laastaria, isona kipsiä #voihanpojat

  Pienenä laitetaan laastaria, isona kipsiä #voihanpojat

  #voihanpojat tosiaan. Meidän teini veti sitten skeittilaudalla nurin ja käsi katkesi kahdesta kohdasta ja murtui yhdestä kohdasta. Oli lähellä, että kättä ei jouduttu leikkaamaan.

  Pienenä tämä sama poika on saanut tikkejä aika moneen kertaan, on lähtenyt käsi sijoiltaan useasti ja polvet olleet ruvella harvasen päivä. Tämän pojan kohdalla nämä ruhjeet ovat olleet aina osa arkipäivää. Eikä muuten ole ollenkaan poikkeus joukossa.

  Poika oli ylpeä, ”ei edes sattunut”. Minä olisin kyllä huutanut täyttä huutoa, jos käteni olisi muistuttanut Z-kuviota kaatumisen jälkeen. #voihanpojat sit vaan taas.

  skeitti

  Poikien tapaturmat tyttöjen tapaturmia yleisempiä

  Meidän poika sopii tilastoihin tältä osin. Vaikka poikien ja tyttöjen erottelusta ei tykätä, niin joissain asioissa se on hyvin tärkeä asia tiedostaa. Kuten tapaturmissa, jotka on hyvin selvästi sukupuolittuneita.

  Poikien tapaturmat ja kuolemanvaara on huomattavasti suurempi kuin tyttöjen. Sairaalahoitoon johtaneista koulutapaturmista 67 % tapahtui pojille. 10–14-vuotiaana poikien kuolemanvaara on jopa kaksinkertainen ja 15–19-vuotiaana nelinkertainen. Eron selittävät vain osaksi nuorisoikäisten poikien tapaturmaiset ja väkivaltaiset kuolemat; tapaturmakuolleisuus on pojilla kaksi kertaa suurempi kuin tytöillä.

  Lue myös: Pojan naamalla ei niin väliä, tikit vain tytöille

  Poikien äidit joutuvat olemaan sydän syrjällään näiden poikien kanssa. Pienten poikien kanssa puhalletaan pipi ja isojen poikien kanssa soitetaan ambulanssi. Vaatii kovaa päätä äidiltäkin.

  Nuorten tapaturma-alttiuteen vaikuttaa sukupuolen ja iän lisäksi, lapsen hyvinvointi, riskikäyttäytyminen, sosiaaliset suhteet, sosioekonomiset tekijät, kuten asuinpaikka ja vanhempien tulot. Kuitenkin hyvin moni äiti nostaa käden ylös siinä vaiheessa, kun kysytään, onko hänen poikansa tapaturma-altis.

  Sukupuolierot tapaturmissa näkyvät selvästi tapaturmatilastoissa myös aikuisena. Peräti 80 prosenttia tapaturmaisesti kuolleista suomalaisista työikäisistä on miehiä. Miehet joutuvat naisia useammin vakaviin tapaturmiin ja loukkaantuvat tai kuolevat niissä. Äitien jännitys jatkuu siis pitkään poikien aikuisuuteen asti.

  Meidän kodissa on poikien isäkin hyvin tapaturma-altis, joten eipä sitä voi pojilta paljon muutakaan odottaa. Olen tottunut jo seurusteluaikana tämän miehen kanssa jännittämään, mitä seuraavaksi? Joten samalla kaavalla mennään poikienkin kanssa.

  skate

  Sukupuolten tasa-arvo ei toteudu vakuutuksissa

  Tiesitkö muuten, että sukupuolten välinen tasa-arvo on kaukana vakuutusten hinnoittelusta. Nainen maksaa useimmista henkilökohtaisista vakuutuksistaan selvästi vähemmän kuin mies. Nuoren miehen vakuutusmaksut ovat huikeat, verrattuna naiseen.

  Onko se oikein? Minusta ei. Yllätyin kun mieheni aikanaan kertoi minulle meidän vakuutusten hintaeron. En meinannut uskoa.

  Lue myös: Asuntoauto perheelle, se oli kesän paras idea

  Miehet hoitavat usein perheen ”vaarallisimmat” kotityöt, useimmin se on mies, joka kiipeää katolle tai ahtautuu auton alle. Kyllä me naisetkin osaamme ja teemme, kyllä kyllä, mutta harvemmin sitten kuitenkaan, ennen kuin on vasta pakko.

  Tämä tosiasia varmasti muokkaa myös tilastoja. Ei siis ihme, että aikuisille miehillekin ne tapaturmat tapahtuu naisia todennäköisemmin. Silti minusta vakuutusmaksujen pitäisi olla samat kaikille!

  Mitä mieltä te muut olette? Ja mitäs luita teillä on murtunut? #voihanpojat

  Lähde: Duodecim, Terve Koululainen

  Vastaa