• You are currently viewing Ekologisia ja turvallisia kilometrejä

  Ekologisia ja turvallisia kilometrejä

  Kaupallinen yhteistyö First Stop.

  Ekologisia ja turvallisia kilometrejä ? Kyllä kiitos!

  Ekologisia ja turvallisia todella kaivataan, sillä meillä ajetaan melko paljon. Autoa ei käytetä turhaan, mutta kun lähimpään kauppaan on parikymmentä kilometriä, kertyy mittariin väkisinkin kilsoja. Ajamisen ekologisuus puhuttaa paljon ja mietityttää ainakin mua kovasti – miten ajamisesta saisi tehtyä edes millin verran ekologisempaa? Meillä on käytössä tällä hetkellä Volkswagen passat GTE-hybridiauto, joka toimii siis osittain sähköllä, osittain bensalla. Auto itsessään kuluttaa tiivistettynä todella vähän. Ajomme on 90% maantieajoa, pyritään välttämään keskusta-ajoa mahdollisuuksien mukaan. Omalla ajotyylillä voi siis vaikuttaa kulutukseen merkittävästi, mutta seikka jota monikaan ei ota huomioon, ovat renkaat.

  Renkaiden suhteen tulokulmia on kuitenkin myös muita, kaikkein tärkeimpänä turvallisuus. Näinä päivinä kun omassa autossa matkustaa usein se maailman kallein lasti, on tämä aspekti erityisen tärkeä – unohtamatta tietenkään muiden tiellä liikkujien turvallisuutta. Renkaiden suhteen ei siis kannata lähteä valitsemaan edullisimpia mahdollisia, sillä ne vaikuttavat sekä kulutukseen että turvallisuuteen. Renkaiden maailma (tai autojen maailma ylipäätään) ei ole itselle ehkä se kaikkein tutuin alue, joten kaipasin tähän ehdottomasti ammattilaisen apua. Henkilökohtaisesti en usko, että kukaan muu osaa valita juuri sopivia renkaita, kuin siihen perehtynyt ammattilainen. Rivien väliin jättämisen sijaan kirjoitankin siis suoraan, että vaikka omakin mieheni on äärettömän näppärä autojen suhteen ja tietää niistä paljon, oli First Stopilta saatu ohjeistus ihan omaa luokkaansa.

  Pointsit FirstStopin Porin toimipisteelle, Roihurenkaalle.

  Jokaisella ihmisellä on henkilökohtaisia mieltymyksiä, arvoja – ja usein myös tietty budjetti. Omalla kohdallani toivoin siis renkaita jotka olisivat turvalliset, mutta voisivatko renkaat olla myös ekologiset? Kyllä voivat.  Näillä spekseillä meidän autoon asennettiin alle Bridgestone T005 DriveGuard- renkaat, jotka todella antoivat parhaan mahdollisen vastineen meidän toiveille. Renkaiden valinnallahan on mahdollista vaikuttaa polttoaineenkulutukseen, joka tietenkin kulkee vahvasti rinnalla ekologisuuden kanssa. Bridgestone T005 DriveGuard- renkaissa vierintävastus on alhainen, joka vaikuttaa pienentävästi ajoneuvon kulutukseen. Vähimmällä vierintävastuksen renkaat kuluttavat merkittävästi vähemmän polttoainetta, kuin suurimman vierintävastuksen renkaat – ero on parhaimmillaan jopa litra 200 kilometriä kohden. Jos ajatellaan että ajoneuvoilla ajetaan keskimäärin 15000 kilometriä vuodessa, niin säästö kyllä tuntuu.  Vierintävastus ei toki ole ainoastaan tarkoitettu polttoaineen kulutuksen vähentämiseen, sillä ympäristöhyödyt ovat huomattavat, kun C02-päästöt vähenevät.

  Pisteenä iin päälle, näiden renkaiden kanssa matka ei katkea edes rengasrikkoon.

  Mikäli renkaaseen tulee reikä tai rengaspaine muuttuu, näillä renkailla voi jatkaa matkaa vielä 80 kilometrin verran, 80 kilometrin tuntivauhdilla. Renkaiden tukevien ja vahvistettujen kylkien ansiosta kovassakaan vauhdissa rikkoutunut rengas ei aiheuta ajoneuvon hallinnan menettämistä, vaan ajettavuus pysyy samanlaisena. Tämä oli itselleni yksi merkittävimmistä seikoista, sillä lisäähän tämä turvallisuutta aivan mielettömästi. Leveät vesiurat ja tiheä saippaus kuvion keskialueella ehkäisevät myös vesiliirtoa.

  Renkaat laitettiin alle muutama viikko sitten, jonka jälkeen olemme testanneet niitä urakalla: hurautimme 2500 kilometrin matkan Karigasniemelle, jonka lisäksi ajoa on kertynyt tuhat kilometriä. Ensimmäisenä huomioin muutoksen rengasmelussa, tai siis sen, että sitä ei juuri ollut. Nyt viikkojen testauksen jälkeen on ollut hienoa huomata, että keskikulutus on todella tipahtanut odotusten mukaisesti. Pohjoisisissa maisemissa tuli testattua myös kovin luvattua lyhyttä jarrutusmatkaa, sillä lopputuloksella että tielle hyppivistä poroista huolimatta sekä eläimet että auto säilyivät vaurioitta.

  Ekologisia ja turvallisia kilometrejä on siis mahdollista saada, kun valitsee viisaasti.

   

  Vastaa