• You are currently viewing Mies ei todellakaan ole lähtökohtaisesti uhka minulle

    Mies ei todellakaan ole lähtökohtaisesti uhka minulle

    Vihreä feministi ja feministisen Miehet ry:n viestintävastaava Touko Niinisalo twiittasi viime viikolla näin: ”Mies on lähtökohtaisesti uhka naisille ja vähemmistöille, kunnes toisin todistetaan.”

    Twiitti aiheutti tottakai hämmennystä, sillä onhan se vähän ristiriitaista, että ollaan kaikki muka samanarvoisia, mutta sitten kuitenkin voidaan leimata joku ihmisryhmä näin räikeästi uhaksi.

    Mikäli tämän tyyppistä leimaamista voidaan surutta harrastaa, voisi sitä käyttää aika monessa muussakin yhteydessä. Mitä jos lause menisi: ”Äiti on lähtökohtaisesti uhka lapsille, kunnes toisin todistetaan”. Se voisi hyvin mennä näin, sillä tilastojen valossa äidit käyttävät väkivaltaa lapsiin miehiä enemmän. Tilastoihin Niinisalo omankin twiittinsä perusti.

    Lue myös: Koronaakin kamalampaa on, miten ilkeitä ihmisistä on tullut toisilleen

    Itse ahdistuin twiitistä monestakin syystä. Koin sen törkeäksi kaikkia niitä hyviä miehiä kohtaan, jotka tunnen ja koin sen erityisen törkeäksi kasvavia viattomia poikiani kohtaan. En halunnut reagoida blogissani twiittiin heti, yritin ensin ohittaa sen, mutta koska se jäi päähäni pyörimään, haluan sittenkin ottaa nyt kantaa siihen. Koska minulle, mies ei ole mikään uhka.

    tasa-arvo

    Suomi on naiselle huippu maa

    Maailmassa on valitettavasti maita, joissa on naisiin kohdistuvaa rakenteellista väkivaltaa ja alistamista, mutta me emme asu sellaisessa. Suomi on oikeasti yksi maailman parhaista maista, mitä tulee naisen asemaan ja tasa-arvoon. Se on ihan kaikkien meidän suomalaisten ansiota, niin miesten kuin naistenkin.

    Tottakai Suomessakin on ihmisiä, jotka ovat pahoja, hyväksikäyttävät, alistavat ja toimivat väärin. Mutta näitä ihmisiä löytyy meillä niin naisista kuin miehistäkin.

    Olen naisena joutunut väkivallan, sekä seksuaalisen ahdistelun uhriksi, tekijänä on ollut niin naisia kuin miehiä tasaisesti. Minua on repinyt tuntematon nainen hiuksista, minua on ahdistellut metrossa mies, minua on lääppinyt tuntematon nainen takapuolesta ja tuntematon mies puristanut rinnoista.

    En ole suinkaan ainoa, joka on kokenut vastaavaa. Moni paljon pahempaakin, mutta ei tämän tyyppiseltä säästy miehetkään.

    Lue myös: Mistä tunnistat teinipojan?

    Pitää kuitenkin muistaa, että ihan jokaista alistavaa, hyväksikäyttävää ja väkivaltaista pahaa naista ja miestä kohden, on enemmän hyviä, luotettavia, avuliaita ja turvallisia naisia ja miehiä. On törkeää ja jopa valheellista maalata miehistä kuvaa lähtökohtaisesti uhkana naisille ja vähemmistöille, koska niin ei asia ole. Paha ihminen on aina poikkeus.

    Mies on minulle lähtökohtaiseti turva

    Jos minun pitäisi sanoa, mitä mies on lähtökohtaisesti minulle, se sana olisi turva. En ole missään enemmän turvassa, kuin oman aviomieheni kanssa. Jos paikalla on turvallisia miehiä, niin en pelkää pelottaviakaan tilanteita niin paljon.

    Pakko kuitenkin lisätä, että en missään nimessä odota tai velvoita mieheltä turvaa. Tämä on tullut omassa elämässäni pyytämättä.

    Tunnen paljon upeita rakastavia isiä, sekä isoisiä. Tunnen mahtavia nuoria miehiä ja suloisia kilttejä poikia. Tunnen hauskan höpöttelevän naapurinpapan, tunnen vanhan ja rohkean sotaveteraanin, ja tunnen fiksut ja empaattiset veljeni. Tunnen todella paljon hyviä miehiä ja olen törmännyt elämäni aikana vain muutamaan pahaan mieheen. Aivan samanlailla naisissa.

    isä ja poika
    Tässä meidän perheen ”uhkaavat” miehet tekevät ruokaa yhdessä.

    Olisiko tämän julkisen ja valheellisen miehiin kohdistuvan vihapuheen jo loputtava? Miksi me sallitaan tämä? Sen sijaan, että niputetaan kaikki miehet uhaksi, olisi ehkä syytä kiittää meitä kaikkia suomalaisia miehiä ja naisia siitä, että elämme näin hyvässä maassa. Koska minulle naisena, tämä on turvallinen, tasa-arvoinen ja paras paikka asua. Ja olen varmasti mielipiteeseeni oikeutettu.

    Ps. Olen aina tähän päivään asti äänestänyt joka vuosi Vihreitä, mutta uskon, että on tullut aika etsiä uusi puolue.

    Lisää kuvia meidän ”uhkaavista” miehistä mun IG:ssä. Tule mukaan seuraamaan.

    Kommentit

    1. Kirsi

      Kiitos tästä kirjoituksesta. Välillä menee usko ihmisiin ja koko yhteiskuntaan, kun lukee miten rumasti toisista nykyään kirjoitetaan. Tuon tyyppinen lause, minkä Touko Niinisalo kirjoitti, on varmasti joskus nähty aikakaan Saksassa, kun Juutalaisia alettiin syrjimään hyväosaisuutensa vuoksi. Kaikki oli aina Juutalaisten syytä. Nyt kun historiaa katsotaan taaksepäin, niin se ei ollut kovinkaan fiksu veto. Toivottavasti ihmiset tajuavat jossain vaiheessa, että olemme lipsumassa pikkuhiljaa aika vaarallisille vesille.

      1. Jonna

        Sinä sen sanoit…

    2. Taina

      Ottamatta sen kummemmin kantaa kenenkään vaalikäyttäytymiseen, ei yhden ihmisen kirjoituksen perusteella kannata muodostaa mielipidettä koko puolueesta. Suomen vaalijärjestelmässä ääni kohdistuu puolueelle, vaikka yksilöitä äänestetäänkin ja (lähes) jokaiseen puolueeseen tuntuu mahtuvan fiksuja ja ajattelevia ihmisiä sekä niitä vähemmän järkeviä..

      Twiitti kuulostaa kyllä täysin käsittämättömältä. En ole seurannut keskustelua sen enempää, mutta voiko kysymys olla jonkun asteisesta sarkasmista tai huonosta huumorista?

      1. Jonna

        No se on totta, että tottakai pitää arvioida nimenomaan puolue kokonaisuudessaan, eikä yksittäisiä edustajia. Ehkä hain lopun kommentillani sitä, että pitää tarkistaa hyvin tarkkaa jatkossa tämän itselleni tutun puolueen arvot, kyllähän nekin voi muuttaa muotoaan ajan kanssa. Yhtälailla kurkata mjuiden puolueiden arvoja, jotka ovat voineet myös muuttua parempaan suuntaan.

    3. Liisa

      Joo ei ole vihreät nykyään mikään luontoarvojen ja yhteenkuuluvuuden puolue..

    4. Touko Niinimäki

      Hei Jonna! Kiitos keskustelun avaamisesta.

      Twiitti, johon kirjoituksesi alussa viittaat, on yksi osa pidempää twiittiketjua. Kyseinen twiitti viittaa siihen, miten meidän miesten valitettavan yleinen naisiin ja vähemmistöihin kohdistama häirintä ja syrjintä vaikuttaa siihen, miten miehiin suhtaudutaan. Olen jatkanut keskustelua monin uusin ketjuin, joissa olen mm. ruotinut niitä sosiokulttuurisia rakenteita, jotka ylläpitävät ja mahdollistavat systemaattisen häirinnän ja ahdistelun jatkumisen, Suomessa ja kaikkialla muuallakin, vaikkakin Suomessa asiat ovat keskimäärin paremmin kuin monessa muussa paikassa.

      Se, että sinulla ja minulla on joukko ihania miehiä arjessamme on mahtava asia, ja niin sen tietysti kuuluukin olla! Twiittiketjujeni pointti on kuitenkin se, että maskuliinisuuteen liittyy kulttuurisesti monia ongelmallisia piirteitä, joita ylläpidetään mm. yhteiskunnallisella tasolla. Jos asia kiinnostaa, voi jatkokeskustelua seurata esim. Twitter-profiilini kautta.

      Nämä ovat todella raskaita aiheita mutta näistä pitää puhua, jotta voimme edistää esim. entistä turvallisempia julkisia tiloja, joissa mm. naiset ja sukupuolivähemmistöt voivat yhä useammin luottaa siihen, että miehet tiedostavat ahdistelun ja häirinnän valitettavan yleisyyden ja että miehetkin puuttuvat sellaiseen käytökseen joka kerta. Näistä asioista puhuminen edesauttaa samalla sitä, että murramme niitä ahtaita poika- ja miesmalleja, jotka edelleen vaikuttavat siihen, ettei esim. näistä aiheista puhuta suoraan ja julkisesti. Tarkoituksenani on ennen kaikkea avata kanssamiesten silmiä laajalle ilmiölle, joka usein kuitataan lähinnä yksilöiden huonona käyttäytymisenä.

      Keskustelu jatkuu varmasti ja on todella tärkeää, että monet äänet kuuluvat!

      1. Jonna

        Kiitos tarkennuksesta. Kirjoitat ”Tarkoituksenani on ennen kaikkea avata kanssamiesten silmiä laajalle ilmiölle, joka usein kuitataan lähinnä yksilöiden huonona käyttäytymisenä.”
        Juuri minä naisena koen, että kyse on nimenomaan yksilön huonosta käytöksestä, jos mies (tai nainen) tekee jotain naisille, vähemmistöille tai ihan yhtälailla miehille.
        Ymmärrän, että ajatus kaiken takana on varmasti hyvä, mutta pahimmillaan tämän tyyppisellä leimaamisella vaan pahennetaan tilannetta ja naiset alkavat pelkäämään yhä enemmän miehiä, usein jopa täysin syyttä. Halutaanko me rakentaa pelon ilmapiiri, missä kukaan ei voi hyvin? Vai ehkä mielummin puhaltaa yhteen hiileen ja nostaa esille niitä hyviä miehiä, joita Suomikin on pullollaan?

    5. Touko Niinimäki

      Valitettavasti ahdistelussa ja häirinnässä ei ole kyse (vain) yksilöiden huonosta käytöksestä, vaan kulttuurista, joka ylläpitää ja mahdollistaa sen jatkumisen. Tämä ei siis tarkoita, että jokainen mies ahdistelee, vaan että jokainen mies on osa yhteiskuntaa, jota ohjaa normit siitä, minkälaisia asioita pidetään enemmän tai vähemmän ok-käytöksenä. Maskuliinisuuteen liittyy valitettavia haitallisia normeja, jotka ylläpitävät mm. alentavia ajatuksia, puhetta ja käytöstä esim. naisiin kohdistuen. Näitä normeja voidaan purkaa niistä puhumalla, tekemällä niitä näkyviksi. Avaan aiheen sosiokulttuurisia rakenteita esim. tässä twiittiketjussa: https://twitter.com/ToukoNiinimaki/status/1285538862681534464.

      1. Jonna

        Itse en pidä siitä, että sana maskuliinisuus vedetään mukaan, kun puhutaan haitallisesta ja pahasta käytöksestä. Maskuliininsuus on kuitenkin miehen fyysinen ominaisuus, verrattuna naiseen. (keskimäärin). Eihän me tosiaan voida myöskään sanoa, että feminiinisyys ohjaa naisia pahoinpitelemään lapsiaan enemmän. Kyllä nämä teot ovat asioita, mitkä eivät liity maskuliinisuteen tai feminiinisyyteen, vaan ovat ihmisen omia valintoja. Onneksi kuitenkin valtaväestöstä poikkeavia.

        Kirjoitat: ”Tämä ei siis tarkoita, että jokainen mies ahdistelee, vaan että jokainen mies on osa yhteiskuntaa, jota ohjaa normit siitä, minkälaisia asioita pidetään enemmän tai vähemmän ok-käytöksenä.” Me naisetkin olemme osa sitä yhteiskuntaa ja vastuu on yhtälailla meidän. Eikö? Itseasiassa ehkä jopa jossain määrin enemmän, sillä me naiset olemme siellä ihan poikien alkutaipaleella hyvin merkittävässä roolissa kasvattamassa poikia miehiksi. Äiteinä, varhaiskasvatuksessa ja opettajina. Jos ottaisimme paremmin huomioon pojat esimerkiksi koulumaailmassa, niin sillä voisi olla paljon hyviä vaikutuksia tulevaisuuteen, esimerkiksi ehkäisemään nuorten miesten syrjäytymistä ja väkivaltaa.

        Itse törmään nykyään huomattavasti enemmän alentavaan puheeseen pojista ja miehistä, kuin toisinpäin. Voihan myös olla, että olen enemmän tuntosarvet pystyssä niihin juttuihin ja törmään niihin siksi enemmän? Toisaalta ehkä sinulla taas on toisinpäin? Kuulet vain ne tarinat, mitkä haluat kuulla.

        Oma ajatukseni hyvän eteenpäin viemisestä, ei ole se, että tehdään näin vahvaa vastakkainasettelua, mitä sinä tässä teet. Se ruokkii naisten pelkoa, usein ihan turhaan ja tekee pahoista miehistä entistä agressiivisempia ja hyvistä miehistä vetäytyviä. Koska jos olet hyvä mies, ja sinua pidetään silti lähtökohtaisesti pahana, niin parempi pysyä pois jaloista.

        Kiitos, tulen jossain vaiheessa juttelemaan Twitteriinkin, siellä keskusteleminen on vain hyvin ahdistavaa, sillä siellä asiallista keskustelua ei juurikaan ole. Ihmiset haukkuvat, sättivät ja nimittelevät toisiaan. En oikein viihdy siellä.

        Kiitos kuitenkin näistä vastauksista.

    6. Touko Niinimäki

      Suomi on tilastollisesti(kin) EU:n vaarallisimpia maita naisille. Perhe- ja lähisuhdeväkivalta on iso ongelma meillä. Näitä asioita voi käsitellä monin eri retorisin keinoin ja hyvä niin – omani on vain yksi monista. Olet asian ytimessä esim. varhaiskasvatuksen ja opetuksen tärkeästä roolista. Lukuvinkkinä, jos ei ole vielä alkuvuodesta tullut vastaan, tämä mielenkiintoinen Ylen tekemä juttu kasvatuksesta ja pojista jne.: https://yle.fi/uutiset/3-11299860. Kiitos itsellesi keskustelun jatkamisesta ja palautteesta, se on arvokasta! Tervetuloa Twitteriinkin mutta ymmärrän erittäin hyvin, että se on monelle inhottava someympäristö tiettyjen ominaispiirteiden takia!

      1. Samuli

        Ota Touko huomioon tilastoja tuijottaessasi että tulokset riippuvat hyvinki paljon kuinka tarkasti niitä merkintöjä tehdään. Väitteesi vaarallisimmista maista EU:ssa naiselle on jotain niin legendaarista että kertoo hyvin tilastojen lukutaidon. Voitko todellakin väittää että joka maassa tilastoidaan yhtä tarkasti ja luotettavasti kuin esim. Suomessa.
        Kyllä, perheväkivaltaa esiintyy Suomessa ja jokainen on liikaa. Ei pidä kuitenkaan tuijottaa tilastoja kuin ne olisivat faktaa aina. Olen tehnyt yli 20 vuotta turvallisuusalalla töitä, ja törmännyt naisten tekemiin ahdisteluihin ja kourumisiin todella usein. Ja Touko tiedätkö yksikään niistä ei ole tilastoitunut, tiedätkö miksi? Kun yhdelläkään kertaa kun olen siitä yrittänyt poliisille juttua tehdä, ei ilmoitusta ole otettu vastaan vaan kuitattu naureskellen tai muuten olan kohautuksella ja huomautuksella naiselle. Tilastovääristymiä syntyy monestakin syystä, mutta myös kulttuuriin kuuluu että mies kestää eikä valita, eikö totta?

    Vastaa