• You are currently viewing Poika meinasi tukehtua sushipuffetissa

  Poika meinasi tukehtua sushipuffetissa

  Meidän poika meinasi tukehtua sushipuffetissa viikonloppuna. Pojat oli vinkuneet sushipuffettiin jo pitkään ja lupasin viedä heidät sinne, kunhan Oscarin futsleiri ensin loppuisi. Vihdoin koitti se päivä kun poikien toive toteutui ja mentiin herkuttelemaan paikalliseen sushipuffettiin.

  Pelottavat hetket sushipuffetissa

  Kuten sushipuffetissa pitääkin, niin me syötiin hurjasti. Yksi pojistani pisteli menemään susheja kauheaan tahtiin ja ilmeisemmin pureskelu vähän unohtui siinä matkalla.

  Yht äkkiä näin pojan haukkovan hengistystään. Hän ei sanonut mitään, ei edes pystynyt, kunhan aukoi suutaan ja oli hätääntyneen näköinen. Mitään avunpyynnön ääniä poika ei päästänyt, vaikka selvästi oli jo tukala olla.

  Käskin poikaa sylkäisemään suussa olevat ruuat lautasliinaan. Poika sylki suustaan ihan pikku nokareen lautasliinaan ja siinä vaiheessa tajusin, että se mikä nyt jumittaa on alempana kurkussa.

  Lue myös: Lomamatkan kauhunhetket Kroatiassa

  Siirryin Ollien viereen ja löin häntä reippaasti selkään, lapaluiden väliin. Ollie kakoi ”oksennusääntä” . Mitään ei tapahtunut. Löin uudestaan, tässä vaiheessa oma sykkeeni alkoi jo vähän nousemaan, sillä tajusin, ettei ruoka tule helpolla pois kurkusta.

  Toisen lyönnin jälkeen pojan suusta lensi puolikas sushi ulos. Sen ympärillä oli konainen merilevä, mitä poika oli yrittänyt pureksia, mutta ilmeisesti tuloksetta. Merilevä ei ollut antanyt periksi ja pala oli tippunut kurkkuun.

  Siinä oltiin hetki säikähdyksestä hämillään. Poika oli aivan nihkeän kylmä ja tietysti vähän järkyttynyt tapahtuneesta.

  Vaikka tapahtuma oli pelottava, niin nyt myöhemmin ajatellen, onneksi se tapahtui juuri tuossa tilanteessa. Olin auttamassa lähellä ja jokainen poikamme sai nyt arvokkaan opetuksen.

  1. Pureskele ruokasi
  2. Jos jotain jää jumiin kurkkuun, niin auttaa pitää heti.

  Tukehtua sushiin

  Tukehtuminen tapahtuu nopeasti

  Tiesitkö, että kun hengitysteihin joutuu jotain, henkiinjäämisessä on kyse minuuteista. Joka vuosi Suomessa tukehtuu kuoliaaksi lähes 90 suomalaista, valtaosa tukehtumisista tapahtuu ruokailun yhteydessä.

  Lue myös: Teinit kokkaamaan. Nuorten suosikkireseptit

  Tukehtumistilanteessa on tärkeää, että tukehtumassa olevaa ei päästetä esimerkiksi yksin vessaan. Ensin voit pyytää tukehtumassa olevaa yskimään, mikäli se ei onnistu, niin aloita heti toiminta.

  1. Lyö lapaluiden väliin voimakkaasti (useita kertoja)
  2. Jos tuke ei poistu, niin soita hätänumeroon ja tee heimlichin ote (useita kertoja)
  3. Jos tuke ei vieläkään poistu, jatka vuorotellen viisi lyöntiä lapaluiden väliin, viisi nykäisyä heimlichin otteella.

  Tukehtuvan vauvan ja leikki-ikäisen voi ottaa syyliin makaamaan katse alaspäin, ennen kun lyö selkään. Meillä auttoi, kun poika nojasi hieman eteenpäin pöytää kohti.

  TÄÄLLÄ Ylen hyvät ja kattavat ohjeet tukehtumistilanteeseen.

  Turvallisia ruokailuja kaikille! Pureskelkaa hyvin!

  Vastaa