• You are currently viewing Koska lapsen voi jättää yksin kotiin?

  Koska lapsen voi jättää yksin kotiin?

  Koska lapsen voi jättää yksin kotiin?

  Suomen laki ei määrittele sitä, koska lapsen voi jättää kotiin yksin. Mikäli yksinolon katsotaan vaarantavan lapsen kehitystä tai laiminlyövän lapsen hoitoa, viranomaisten on puututtava asiaan. Koska lapsen sitten voi jättää yksin kotiin, milloin hän voi viettää tunnin kotona vanhempien kauppareissun tai harrastuksen ajan? Nämä asiat tietenkin riippuvat myös lapsen kehityksestä, jokainen kun on yksilönsä. Siitä huolimatta olen ollut melko hämmentynyt lukiessani keskusteluja, joissa ollaan sitä mieltä ettei esimerkiksi 14-vuotiasta lasta voisi jättää yksin kotiin yön ajaksi, esikoululaista ei voi jättää yksin kun hakee lähikaupasta maitoa… Oikeasti, eikö voi? Tuntuu hassulta, jos näin voidaan yleistää. Vaikka lapsen itsetunto kasvaa aikuisen läsnäolosta ja huolenpidosta, uskon sen kasvavan myös ikätasolleen sopivan vastuun ottamisesta, oman elinpiirin laajentamisesta ja oman tilan ottamisesta. Pienin lapsistani, Timi, täyttää parin viikon kuluttua vasta neljä, joten yksinolo ei hänen kohdallaan ole ajankohtainen vielä missään muodossa. Romi ja Vili täyttävät kesällä seitsemän ja yhdeksän – heidän kohdallaan aihe on melko polttava.

  Koska lapsen voi jättää yksin kotiin? Meillä on alettu harjoittelemaan esikouluiässä sekä yksin olemista että koulumatkojen kulkemista.

  Keskustelua vaaratilanteista

  Vili on reipas esikoululainen, joka kulkee suunnilleen puolet esikoulumatkoista itsekseen. Matkaa on puolisen kilometriä, eikä siihen sisälly esimerkiksi vaarallisia tien ylityksiä. Hän on siis jo tässä päässyt laajentamaan omaa elinpiiriään ja ottamaan vastuuta – ja onkin ottanut tämän vastuun vastaan ylpeästi. Minä olen toisinaan matkalla vastassa, tai viimeistään kotiovella. Vili ei vielä ole ilmaissut haluavansa olla kotona aivan yksin – se tuntuu hänestä  pelottavalta. Sen sijaan isoveljensä kanssa hänestä on mukavaa olla kotona, he ovat saaneet olla kahdestaan parisen tuntia. Vaikka minusta on ihanaa antaa lapsille tilaa ja uusia vapauksia, samalla se on kuitenkin jännittävää sekä huolestuttavaa. Olemme käyneet useaan otteeseen läpi mahdollisia vaaratilanteita, sopineet yhteisistä pelisäännöistä, keskustelleet miten tulee toimia jos tuntuu yksinäiseltä tai pelottaa. Romi käy nyt toista luokkaa, hän on ollut yksin muutamia tunteja. Yksinoloa lähdettin toteuttamaan porrastetusti – ja lapsilla on tietenkin puhelimet käden ulottuvilla! Nykyajan ihanuutta on lähettää lapselle whatsapissa sydän ja saada takaisin kiukkunaama – kotona kaikki hyvin!

  Lapsen kyky käsitellä pelkoja on rajallinen

  Pääosin yksinolot ovat ajoittuneet aamuihin tai päiviin. Pimeys vaikuttaa ainakin meillä poikien fiilikseen vahvasti – lapsen reaktioita on tärkeää seurata. Vaikka valoisalla aikaa ei yksin olossa ole mitään ongelmaa, lapsen kyky käsitellä pelkoja todellisuudesta on rajallinen. Pimeys luo heihin turvattomuutta ja vahvaa yksinäisyyden tunnetta. Jos olemme aistineet pojissa epäröintiä tai haluttomuutta, he eivät ole jääneet kotiin yksin. Turvallisuuteen ja turvallisuuden tunteeseen vaikuttaa paljon myös se, onko vanhempi poissaollessaan tavoitettavissa, ja ovatko esimerkiksi naapurit sellaisia joiden puoleen lapset voivat kääntyä. Meillä nämä raamit täyttyvät. Tunnemme varmaankin kilometrin säteeltä kaikki naapurimme, lapset tietävät että todellisen hädän tullen he voisivat mennä kenen tahansa ovelle. Sen lisäksi pojat eivät toistaiseksi ole yksin kotona sellaisissa tilanteissa, joissa emme voisi vastata puhelimeen – tai kerran olemme olleet,  silloinkin lapsille ohjeistettiin että kymmenen minuutin ajomatkan päässä oleva Pappa on puhelimen äärellä jos tulee hätä – tai vain vaikka yksinäinen olo.

  Koska lapsen voi jättää yksin kotiin? Esikoinen nauttii yksin ollessaan eniten hiljaisuudesta – meillä taitaa olla kotona usein melkoinen härdelli..

  Arjen hoivaa ei voi korostaa liikaa

  Vielä pari kuukautta sitten meillä oli sääntö, ettei kavereita saanut tulla kylään meidän poissa ollessamme. Nyt olemme alkaneet joustamaan siitä. Yhdessä on kuitenkin sovittu, että pojat soittavat meille jos kaveri olisi tulossa, samoin kuin pitää soittaa jos he lähtevät ulos. Hätänumerot on käyty läpi, kaapista löytyy aina sopivaa välipalaa kuten muroja, leipää tai jogurttia – on huolenpitoa tehdä lapselle välipala vaikka valmiiksi kaappiin. Arjen hoivan merkitystä ei voi korostaa liiaksi. Olemme sopineet tarkasti siitä, mitä yksin ollessaan on sopivaa tehdä. Olen ottanut tavaksi aina kysyä pojilta, että mitä he tekivät ja menikö kaikki hyvin? En halua tehdä asiasta numeroa, mutta tahdon korostaa heille että heistä välitetään ja huolehditaan. Pienen lapsen ei kuitenkaan ole hyvä viettää päivittäin pitkiä aikoja yksin – ei vaikka lapsi itse toivoisikin sitä. Toisinaan pojat menevät leikkimään kaverille tai kylään Papan ja Mummin luo – eilen vein heidät kirjastoon  palaverini ajaksi.

  Sen lisäksi että haluamme kasvattaa poikia rakkaudella, läheisyydellä ja läsnäololla, meille on tärkeää että heistä kasvaa vastuullisia ja itsellisiä aikuisia, jotka pärjäävät tässä maailmassa. Koska lapsen voi jättää yksin kotiin- kysymykselle ei varmastikaan ole yhtä oikeaa vastausta – mutta jokainen lapsi tarvitsee kasvun mukana tulevaa vastuuta ja vapautta. Milloin ja miten teillä on aloitettu yksinolo? Mikä on sun mielestä sopiva ikä lapselle olla yötä yksin?

  Vastaa