• You are currently viewing Muuttaisitko eroasuntoon?

  Muuttaisitko eroasuntoon?

  Muuttaisitko eroasuntoon? Mikä se oikein on?!

  Oletteko katsoneet Ex-onnelliset-tv-sarjaa? Jos teiltä on tämä suurhitti jäänyt välistä, tiivistän sarjan idean lyhyesti. Tässä sarjassa siis eronneet perheet muuttavat kerrostaloon, joka on rakennettu vartavasten eronneita lapsiperheitä ajatellen.

  Talossa on kaksi rappua, A ja B. Toinen vanhemmista kulkee kotiinsa A-rapun kautta, toinen taas käyttää B-rappua. Vanhemmat siis asuvat periaatteessa edelleen samassa asunnossa, mutta käytännössä eivät kuitenkaan asu. Vanhemmilla on omat sisäänkäynnit, omat eteiset, omat keittiöt, omat kylpytilat, omat makuuhuoneet – eikä ex-puolisolla ole pääsyä toisen tiloihin.

  Keskellä asuntoa taas ovat lastenhuoneet sekä olohuone, joka jakautuu viikon välein. Eli vuoroviikoin sähköseinä avautuu ja sulkeutuu niin, että isompi osa asunnosta on käytössä sillä vanhemmalla, jonka luona lapset milloinkin ovat.

  Keskellä näkyy kaksi lastenhuonetta sekä olohuone. Olohuoneen molemmissa reunoissa sähköseinät jotka ovat vuoroviikoin kiinni ja auki.

  Mahtava ratkaisu? Joissain tapauksissa ehkä, kaikissa ei.

  Ex onnelliset- sarjan nerokkaat juonikuviot todellakin toimivat, mutta näyttävät myös kurjan todellisuuden: eroasunnot eivät valtaosan kohdalla kovin sujuvasti toimisi, koska aikuiset eivät osaa käyttäytyä. Mustasukkaisuus, katkeruus ja vakoiluyritykset loistavat läsnäolollaan, enkä hetkeäkään usko etteikö näitä olisi myös tosielämässä, jos tällaiseen päädyttäisiin.

  Niin humalassa suihkuun nukahtanut ja vedenpaisumuksen aiheuttanut exä, puolisoiden uudet suhteet, vaihtuvat kumppanit, entisen avioliiton vanhat kinat, edestakaisin ramppaavat lapset kuin mustasukkaiset nyxätkin aiheuttavat harmaita hiuksia.

  Toisaalta, lasten olo olisi varmasti vähintäänkin turvattu. Omat vanhemmat olisivat aina lähellä, ja lasten ei tarvitsisi muuttaa vuoroviikoin kodista toiseen.  Hyvin toimeentulevien aikuisten kesken saatettaisiin välttyä suuremmilta riidoiltakin, ja arki olisi sujuvaa. Eroasunto voisi siis todellakin oikeasti toimia sellaisissa tilanteissa joissa ero on ollut riidaton sekä yhteinen päätös, eivätkä vanhempien oma aika tai mahdolliset uudet suhteet aiheuta harmitusta tai eripuraa.

  Ideana eroasunnot ovat loistava nykyaikainen ratkaisu, eikä ole kauaskantoista ajatella että joku tällaisen oikeasti rakennuttaisi.

  Mitä mieltä olet, voisitko sinä eron tullen muuttaa vastaavaan eroasuntoon? Itse en ole eroamassa, mutta jos olisin, niin mun mielestäni tämä olisi oikein varteenotettava vaihtoehto.

  Kommentit

  1. Äiti 74

   Ei tähän ole oikeaa vastausta, riippuu niin tilanteesta. En kyllä sanoisi , että ehdottomasti ei. Myös sen toisen suhtautuminen asiaan vaikuttaa paljon. Kyllä se voisi alkuun toimia ja lasten olisi helpompaa totutella vanhempien eroon. Mutta ei tämä kovin pitkäikäinen ratkaisu kyllä olisi.

   1. ihmemaan-mutsi

    Niin, varmaan vähän tapauksesta riippuu että olisiko miten pitkäikäinen ratkaisu. Pienten lasten kohdalla ainakin voisi olla toimiva 🙂 Mielestäni voisi osaltaan myös helpottaa vanhempia, jos just se tärkeä unilelu / kurahousut / koulukirja on siellä toisella vanhemmalla, niin haku ei olisi hirveän hankalaa.

  2. KolmenÄiti

   Muuten voisin, mutta kyllä molemmilla vanhemmilla pitäisi olla omat olohuoneensa. Se, että olohuone on jaettu, ei kuulosta hyvältä ratkaisulta. En tosin tiedä, olisiko tämä toiminut meillä aluksi, kun mies halusi eroa ja minä en. Hänellä oli jo toinen. Nyt voisin harkita vastaavaa. En tosin usko, että sähköseinä olisi hyvä idea, mutta jollain tavalla toteutettuna. Exällä on myös koira, niin en tiedä, miten koira reagoisi siihen, että lapset ovat lähellä, mutta heidän luokseen ei pääse. Joku sellainen ratkaisu, jossa asuttais esim. naapureina niin, että keittiön rapun ovet olisivat samassa rapussa (vaikka vierekkäin), mutta kuljettais eri rapuista.

  Vastaa