• You are currently viewing Ei lapsi eikä teini, 12 vuotiaan pojan elämä ei ole helppoa
  Lue myös: Nuorten teinipoikien vaatteet löytyy Jasmin Oulu liikkeestä

  Ei lapsi eikä teini, 12 vuotiaan pojan elämä ei ole helppoa

  Meidän Oliver on nyt 12 vuotta. Tämä on jännä ikä pojalle, koska ei vielä ole oikein teini, mutta ei enää pieni lapsikaan. Sitä omaa paikkaa haetaan tässä vaiheessa kovasti. 12 vuotiaan pojan elämä ei todellakaan ole mitään helppoa.

  Välillä leikitään pikkuveljien kanssa hippaa ja painia, välillä sulkeudutaan omaan huoneeseen kuuntelemaan musiikkia. Oliverillakin on alkanut jo näkymään ”teinin alkeita”. Perheen kanssa yhteiset kävelyretket tai lautapeli hetket eivät kiinnosta niin paljon, kuin ennen.

  Meillä on ollut perheessä tapana hassutella uhmaikäsille, että onkos heillä ”tuhmaikä”, kun kiukuttelevat jostain. Oliverille pohdin viimeksi, että onko hän jo ”rageiässä”, kun kauppaan yhdessä lähteminen ei kiinnostanut poikaa. Oliver pysähtyi, katsoi minua ja totesi ”voi muuten ollakin”.

  Tiesitkö, että 12 vuotta täyttävä, on ollut olemassa maapallolla, vasta 4380 päivää?

  12 vuotias poika

  Millaista on olla 12 vuotias?

  12 vuotiaan elämä ei ole helppoa. Iästä tekee vielä vaikeamman se, että jokainen poika on hyvin eri asteella kehityksessä. Osa on jo melkein miehen kokoisia ja osa ihan pikkupoikia vielä. Tämä näkyy hurjina kokoeroina esimerkiksi futiskentillä.

  12 vuotias käy läpi isoja tunteita. Olenko lapsi vai ehkä jo teini? Mitä muuta 12 vuotiaan päässä liikkuu?

  Aivot kehittyvät vauhdilla

  Aivojen kehityksen näkökulmasta voi ymmärtää, miten hämmentävää vaihetta nuori elää: aivot järjestäytyvät uudelleen eivätkä uudet vielä toimi täydellä teholla. Niin haastavaa kuin nuoren käytös voikin olla, hän ansaitsee ja tarvitsee juuri silloin aikuisen myötätunnon ja ymmärryksen. Aivot ja ajattelu ovat konkreettisesti myllerryksessä. (lähde Mannerheimin lastensuojeluliitto)

  Vanhemmat ovat ärsyttäviä

  Ylistävä asenne omiin vanhempiin alkaa nyt pikkuhiljaa karisemaan. Kaikki vanhempien ehdotukset eivät enää kiinnosta. Kaverit alkavat viemään voiton ja perheen kanssa yhdessä vietetty aika jää alakynteen. Jos kotona on kavereita, esim veljistä, voi tämä asia tulla hieman lievempänä esiin.

  Fyysinen kehitys alkaa

  Poikien murrosikä käynnistyy keskimäärin 12-vuotiaana, sillä kun kivekset alkavat kasvaa. Osalla pojista kivekset kasvavat varhain ja melko nopeasti, osalla kasvu on hitaampaa ja kestää vuosia. Häpykarvoitus on seuraava murrosiän merkki. Penis aloittaa kasvunsa yleensä noin vuoden kivesten kasvua jäljessä. Siitä tulee keskimäärin kahdessa vuodessa aikuisen miehen peniksen mittainen. (Lähde Mannerheimin lastensuojeluliitto)

  Lue myös: Äideille miniopas pojan murrosikään ja kehitykseen

  Oma tyyli alkaa löytyä

  Jos tähän asti on poika pukenut päälleen lähes mitä vain vaatetta, alkaa hän pikkuhiljaa osoittamaan omaakin makua. Usein se maku on identtinen muiden ikätovereiden kanssa, tämä kuuluu nuoren kehitykseen. Olet varmasti huomannut, että lähes kaikilla 12 vuotiailla pojilla on jalassaan Adidaksen verkkarit ja huppari. Tuskin sattumaa.

  Tykkäänkö tytöistä?

  Osa 12 vuotiaista on ollut jo isosti ihastunut, osa ei edes ole vielä ajatellut asiaa. Poika ei ehkä edes tiedä tykkääkö tytöistä niin kuin kaverit, vai pojista, vai ehkä molemmista? Jokatapauksessa tyttöihin suhtautuminen alkaa tässä iässä hieman muuttumaan. Ennen on oltu vain kavereita, nyt ne samat tytöt supsuttavat rivissä, kun poika kävelee yksin heidän ohitseen. Poika ei ehkä ymmärrä mistä on kyse. Ehkä ymmärtääkin.

  Vastuu lisääntyy

  Tähän asti osa pojan tempuista on voinut olla söpöjä. Kuten tekoröyhtäisy tai painimatsi matolla veljien kanssa. Nyt nämä alkavat muuttumaan vähemmän söpöiksi asioiksi. 12 vuotaalta odotetaan jo osittain ison pojan käytöstä, vaikka leikkimielisyys voi osalla pojista jatkua aikuisuuteenkin asti. Vastuuta aletaan kuitenkin kantamaan asioista jo enemmän.

  Pelkotilat lisääntyvät

  12 vuotias saattaa pelätä uusia asioita, kuten kuolemaa. Teini-iän kynnyksellä monen pelot liittyvät oman kuvan varjelemiseen, kun sosiaalisen vuorovaikutuksen merkitys rysähtää tajuntaan voimalla. Kysymykset oman olemassa olon merkityksestä ja identiteetistä voivat olla hämmentäviä, pelottaviakin. (Lähde MTV Uutiset)

  Pian teini

  Kuten aina, pojat ovat aivan ihania myös 12 vuotiaana. Äidin syliin käpertyviä pieniä-isoja poikia. Ei ole enää pitkäkään aika, kun kotona on yksi teini lisää. Pojan muuttuminen teiniksi, on tosi iso asia myös meille äideille. Tsemppiä äidit!

  Vastaa