• You are currently viewing Poikani, tottele poliisia, niin hyvin menee…
  Kuva: Harri Kuokkanen

  Poikani, tottele poliisia, niin hyvin menee…

  Sanoin pojalleni: Tottele poliisia, niin hyvin menee!

  Meillä jokaisella vanhemmalla on omanlaiset aatteemme ja kasvatustyylimme, joita toteutamme omien lastemme kohdalla. Osalla nämä ovat vahvempia ja näkyvämpiä, osalla lievempiä. Osaa näistä lapsemme kuuntelee ja toteuttaa, mutta osaa ei. Riippuu hieman lapsesta ja hänen omapäisyydestään.

  Itselläni on moniakin tärkeitä asioita mitä lapsilleni yritän opettaa. Kuten tasa-arvoa, eläimien ja luonnon kunnioittamista sekä hyvää kohtelua, mutta myös auktoriteetin tottelemista. On se sitten opettaja koulussa, äiti kotona tai poliisi kadulla, niin auktoriteettia tulee kuunnella ja totella. (Kuten sanoin, osa lapsista näitä tottelee ja osa ei!)

  Ilmastomielenosoituksessa Helsingissä mukana olleet olivat tästä eilen eri mieltä. Tiellä olleet mielenosoittajat eivät totelleet poliisin lukuisia käskyjä poistua tieltä ja näin estivät liikenteen kulkua. Poliisi joutui tämän takia hajottamaan väkijoukon voimakeinoin käyttämällä kaasusumutetta.

  Ja nyt se harmittaa mielenosoittajia.

  poliisi

  Osoita mieltä, mutta tottele poliisia

  Jos lapseni kokee koulussa tulleen väärinymmärretyksi tai epätasa-arvoisesti kohdelluksi, niin tottakai hänen tulee sanoa siitä asiallisesti opettajalle tai rehtorille. Vähintäänkin meille vanhemmille. Jos lapseni kokee kotona, että jokin kodin sääntö ei ole reilu, niin tottakai hän voi kyseenalaistaa sen ja keskustella yhdessä meidän kanssamme, voisiko sääntöjä jotenkin muuttaa. Ja mikäli lapseni kokee jonkun tietyn asian itselleen niin tärkeäksi, että haluaa osoittaa sen eteen mieltään, niin ehdottomasti tuen siinä lastani.

  MUTTA, nämä keskustelut tai mielenosoitukset, eivät takaa sitä, että asia muuttuisi heti. Tai välttämättä koskaan. Nämä keskustelut ja teot eivät tarkoita sitä, että lapsellani on oikeus rääpiä päätään, olla tottelematta sääntöjä, vaarantaa itseään tai muita ja rikkoa lakia.

  Sanoin teinilleni kerran ”Mieti hetki, millainen olisi maailma, missä poliisia ei toteltaisi”. Teini ymmärsi heti, joten mitenhän tämän ymmärtäminen on niin vaikeaa monelle aikuiselle? Olisiko esimerkiksi nämä mielenosoittajat valmiita elämään maassa, missä poliisia ei tarvitse totella? Tai maassa missä ei olisi poliisia?Olisivatko he valmiita siihen, että täällä pärjäisi vain vahvimmat ja rikkaimmat?

  Yksi pojistani pohti kerran, että josko hän pyrkisi isona poliisiksi. Hymyilin kauniisti, mutta mielessäni samalla mietin, että toivottavasti tämä ajatus menee pian ohi. Poliisin työ ei todellakaan ole mitään herkkua. Ihme, että sinne yleensäkään kukaan enää haluaa. Samalla iso kiitos niille, jotka kaikesta huolimatta haluavat!

  Kommentit

  1. Jarkko

   Millainen olisi maailmasi, jos poliisi saa käyttäytyä mielivaltaisesti ja lain vastaisesti, samalla kun kollegat piilottelee totuutta tapahtumista? Kts. putkakuolema, jossa seitsemästä ihmisestä ainoastaan yksi kykeni näkemään sen että vastustuskyvytöntä miestä lyödään nyrkillä kasvoihin ja hänen hengityksensä estetään.

   Tässä mielenosoituksessa olisi hyvin voitu kantaa mielenosoittajat maijaan, sen sijaan että sumutetaan ja sitten joudutaan kuitenkin kantamaan maijaan. Mikäli mielenosoittajat olisivat alkaneet rimpuilemaan tai muuten aktiivisesti vastustamaan siirtoa, olisi kaasutus ollut validimpi vaihtoehto.

   Poliiseilla tuntuu olevan asenne että heidän sanansa on laki, riippumatta siitä mitä laki oikeasti sanoo. Syy tähän näkemykseen on sinunlaisesi ihmiset jotka sokeasti tottelevat poliisia ja saavat heidät uskomaan olevansa lain yläpuolella.

   1. Jonna

    Minä ymmärsin, että mielenosoittajia oli kannettu jo edes takaisin. Ja toisaalta, ei meillä riitä valtiolla rahat mitenkään siihen, että tämän tyyppisessä mielenosoituksessa on tupla-tripla määrä poliiseja kantamassa mielenosoittajia. Poliiseille on hirmuisesti muutakin tekemistä. Toivon, että resurssit käytetään järkevämpään.
    Minä en ainakaan sokeasti tottele ketään, mutta jotta yhteiskunta toimii ja pyörii, on meillä oltava lait ja säännökset. Jos niitä ei tottele, niin siitä tulee seuraus. Kuten tässä tapauksessa, poliisi on varoittanut sumutteen käytöstä ja sitten käyttänyt sitä. Siinä olisi ollut vielä hetki aikaa siirtyä pois tieltä.
    Kyllä me tarvitaan poliiseja, tuki ja turva, muutenhan maailma olisi ihan villi länsi.

    1. Jarkko

     Mielenosoituksesta on olemassa useamman tunnin stream josta näkyy mitä on tapahtunut.

     Olen samaa mieltä että meillä on oltava lait ja säännökset, mutta mielestäni myös, tai oikeastaan erityisesti, poliisin tulee noudattaa lakeja ja säännöksiä. Laki poliisin voimankäytöstä sanoo että tulee käyttää pienintä mahdollista tilanteen vaatimaa voimaa. Tässä tapauksessa pienin vaadittu voimankäyttö rauhallisia mielenosoittajia kohtaan ei mielestäni mitenkään edellyttänyt sumutteen käyttöä.
     Ja tosiaan olisin ollut sumutteen käytön puolella, jos mielenosoittajat eivät olisi olleet rauhallisia ja heidän poliisin vastustaminen olisi ollut jotain muuta kuin passiivista.

     Resurssikommenttiasi en ymmärrä ollenkaan, sillä kuten jo edellisessä kommentissani viittasin, tässä tosiaan meni saman verran resursseja kuin lakia noudattaen. Mielenosoittajat jouduttiin kuitenkin kantamaan maijaan koska eivät sumutuksen jälkeen edes olisi kyenneet itsenäisesti pois liikkumaan, eli poliiseja tarvittiin kantohommiin vähintään saman verran kuin ilman sumutetta olisi tarvittu, ja toisaalta käytettiin sumutetta eli resursseja meni jopa hieman enemmän kuin asiat lainmukaisesti hoitamalla pelkillä kantohommilla.
     Vai kumpi mielestäsi vie enemmän resursseja; passiivisten henkilöiden kantaminen maijaan, vai passiivisten henkilöiden sumutus heidät sokaistakseen ja sitten kantaminen maijaan? Mun matikan mukaan 1+1 > 0+1, mutta korjaa toki jos olen mielestäsi väärässä?

     Kysyn uudestaan, kun sivuutit sen vastauksessasi, millainen on maailmasi jos poliisi saa käyttää voimaa mielivaltaisesti ja lakien vastaisesti? Koska tätä tulevaisuutta edistät näkemykselläsi että poliisin toimet olivat mielenosoituksessa täysin oikeutettuja.
     Millainen on maailmasi, jos rauhallisia mielenosoittajia kohtaan käytetään poliisin toimesta välineitä jotka on tarkoitettu väkivaltaisten henkilöiden taltuttamiseen? Minkä takia järjestää rauhallisia mielenosoituksia, jos seuraukset ovat samat kuin väkivaltaisella mielenosoituksella? Miten poliisin voi luottaa kykenevän valvomaan lain noudattamista, jos he eivät edes itse kykene sitä noudattamaan?

     Haluaisin voida luottaa poliisiin, ja uskoa heidän olevan tuki ja turva, mutta viimeisen parin vuosikymmenen aikana usko heidän toimintaansa on nakertunut merkittävästi, kun näitä virka-aseman väärinkäyttöjä tulee jatkuvasti esille, ja merkittävä osa niistä kuopataan johdon toimesta ja todisteita yritetään piilotella.

     1. Jonna

      Kysyt: millainen on maailmasi jos poliisi saa käyttää voimaa mielivaltaisesti ja lakien vastaisesti? Koska tätä tulevaisuutta edistät näkemykselläsi että poliisin toimet olivat mielenosoituksessa täysin oikeutettuja.

      Vastaan: Sellaista maailmaa en ole nähnyt, enkä toivottavasti koskaan näekään. Suomessa poliisi toimii hienosti lain mukaisesti, Kuten tässäkin kyseisessä tapauksessa. Nämä mainitsemasi rauhanomaiset mielenosoittajat vaikeuttivat muunmuassa ambulanssien ja paloautojen kulkua ja se ei todellakaan ole mitään rauhanomaista käytöstä. Se voi viedä jopa ihmishenkiä. Sellainen maailma, missä poliisit eivät tottelisi sääntöjä, ei olisi varmasti sen parempi, kuin maailma, missä kuka tahansa toimisi sääntöjen vastaiusesti. Siksi ne säännöt tulee olla.

  2. Jarkko

   ”Suomessa poliisi toimii hienosti lain mukaisesti, Kuten tässäkin kyseisessä tapauksessa. Nämä mainitsemasi rauhanomaiset mielenosoittajat vaikeuttivat muunmuassa ambulanssien ja paloautojen kulkua ja se ei todellakaan ole mitään rauhanomaista käytöstä.”

   Kulkuväylät eivät olleet täysin tukittuja, liikenne oli ohjattu ohittamaan este raitiokiskojen kautta. Tällä ei kuitenkaan ole oikeastaan mitään merkitystä sille olivatko poliisin OC-sumutteen käyttö laillista vai ei. Liikenteen pitkäaikainen häiritseminen oli kyllä validi peruste mielenosoituksen hajoittamiselle; mutta kuten aiemmin todettua, lain mukaan poliisin tulee aina käyttää pienintä mahdollista voimaa tilanteen purkamiseksi, johon ei tässä olisi vaadittu OC-sumutteiden käyttöä. Sumutteen jälkeen jouduttiin tekemään sama operaatio (kanto maijaan) joka olisi voitu hoitaa ilman sumutusta, koska mielenosottajat käyttäytyivät rauhallisesti eivätkä aktiivisesti vaikeuttaneet heidän siirtoaan. Näin ollen poliisi ei noudattanut lakia, kuten väität heidän toimineen.
   Hienoja olkiukkoja olet kyllä rakennellut viesteissäsi.
   Pähkinänkuoressa: Oliko poliisi oikeutettu purkamaan mielenosoituksen? Kyllä. Oliko poliisilta oikeutettua pidättää mielenosoittajia ja antaa heille sakot poliisin käskyjen noudattamisesta tai viedä asia syyttäjälle mahdollisia kovempia sanktioita varten? Kyllä. Oliko poliisilta oikeutettua käyttää OC-sumutetta mielenosoittajia kohtaan? Ei.

   Poliisi ei kaikilta osin noudattanut lakia tässä tapauksessa, toisin kuin väität. Tämän takia niiden sääntöjen pitäisi koska myös poliisia, ja keskustelua tulisi käydä tapauksista joissa poliisilta ylilyöntejä tehdään. Sen sijaan että sivuutetaan heidän rikkeensä kädenheilautuksella ja esittämällä että poliisi toimii aina lain mukaisesti. Varsinkin kun käsiteltävänä on tilanne jossa tarkistamalla mitä laki sanoo poliisin voimankäytön rajoituksista ja tilanteen videotallenteen katsomalla, voidaan todeta että poliisin voimankäyttöä säätelevää lakia on rikottu.

   Toisaalta, olemme kuitenkin molemmat samaa mieltä siitä että niin poliisin kuin rivikansalaisen, ja kaikkien siltä väliltä ja sen ulkopuolelta, tulisi noudattaa niitä lakeja jotka maahan on asetettu. Näkemyksemme eroaa vain siitä että mikä oli tässä tilanteessa se pienin tarpeellinen väkivalta poliisin toimesta mielenosoituksen purkamiseksi. Näin ollen olkaamme myös samaa mieltä siitä että olemme eri mieltä OC-sumutteen käytön tarpeellisuudesta (ja näin ollen laillisuudesta) tässä kyseisessä tilanteessa.

   1. Jonna

    Poliisin tiedotteen mukaan, mielenosoittajat nimenomaan häiritsivät pelastustoimen kulkua. Se, että mielenosoittajat eivät estäneet sitä välttämättä kokonaan, on ihan sama. Pelkästään ambulanssien hidastaminen voi olla kohtalokasta sille, joka ambulanssia hidastaa. Tuntuu, että tässä ei nyt nähdä omaa napaa pidemmälle.

    Tosiaan saatamme olla nyt eri mieltä tuosta sumutteen käytöstä. Minusta poliisi saa kyllä käyttää myös sumutetta, jos heitä ei muuten totella. Mutta tämä on vain oma henkilökohtainen mielipiteeni.

  Vastaa