• You are currently viewing Millainen kirja kiinnostaa poikia?

  Millainen kirja kiinnostaa poikia?

  Millainen kirja kiinnostaa poikia? Kaupallinen yhteistyö: Kumma-kustannus

  Surullista kyllä, mutta Pisa-tutkimusten mukaan tyttöjen ja poikien välinen ero lukutaidossa on Suomessa suurempi, kuin missään muussa OECD-maassa. Tarkkaa syytä ei tiedetä, mutta epäillään sitä, että tytöt lukevat kirjoja, pojat eivät. Alakoulun lopettelevista pojista, juuri kukaan ei lue kertomakirjallisuutta. Syyllistä on etsitty niin opettajista, kuin meistä vanhemmistakin.

  Kenen vika se sitten on, että pojat eivät lue? Ehkä syyllisen etsiminen on turhaa, tärkeintä olisi löytää keinoja poikien lukuinnon löytymiseksi.

  Esimerkin voima

  Meille vanhemmille toitotetaan paljon esimerkin voimasta. Tärkeää olisi lukea itse, koska vanhempien oma lukuharrastus vaikuttaa suoraan siihen, miten lapsi innostu lukemisesta. Vaan se ei ole niin yksinkertaista! Me ainakin luemme molemmat mieheni kanssa kirjoja, silti osa pojistamme ei pidä lukemisesta. Miksi?

  Ongelmaksi muodostuu ainakin se, että me aikuiset luemme pääasiassa kirjoja silloin, kun pojat eivät ole näkemässä. Monen vilkkaan pojan vanhempana, on täysi mahdottomuus avata oma kirja ja alkaa lukemaan sitä, kun lapset sinkoilevat ympärillä. Ainakin silloin, kun pojat ovat pieniä. Voihan sitä tietysti esittää lukevansa, mutta oikeasti katsoa, että asunto ja pojat pysyvät samalla ehjänä. Aika tyhmältä tuokin ajatus kuulostaa. Minä ainakin tykkään lukea kirjaa illalla, kun talo hiljenee.

  poikia kiinnostavat kirjat

  Sadut ja lukuhetket yhdessä

  Kätevämpi keino vaikuttaa poikien lukuintoon on lukea heille satuja säännöllisesti. Me olemme lukeneet pojille iltasatuja aina, joskus jää ilta tai pari välistä, mutta lähes aina se muistetaan. Harvemmin pojat päivällä ovat kirjoja halunneet edes kuunnella, ovat nimittäin jokainen olleet enemmän tai vähemmän toiminnan ihmisiä. Iltasaduista huolimatta, meillä on siltikin poikia, jotka eivät tykkää lukea.

  Saksalaistutkimuksen mukaan säännöllisellä ääneen lukemisella voi vaikuttaa erityisesti poikien lukuintoon.  Jos pojille luettiin ääneen, niin heistä 44 % piti lukemisesta. Jos pojille ei luettu ääneen, niin heistä vain 24% piti lukemisesta. Tyttöjen lukuintoon ääneen lukemisella ei ollut vastaavaa merkitystä, 50-65% tytöistä piti lukemisesta joka tapauksessa. (Lähde: Lue lapselle)

  Onko vika kuitenkaan pelkästään meissä vanhemmissa? Erityisesti jos samassa perheessä on poikia jotka tykkäävät lukea kirjoja ja poikia jotka eivät tykkää lukea. Pojille on siitä huolimatta luettu kirjoja ja annettu esimerkkiä lukemalla itse. Mitä jos ongelma on jossain muualla?

  pojille luettavaa

  Millainen kirja sitten kiinnostaa poikia?

  Minä veikkaan, että yksi iso ongelma on se, että emme tarjoa pojille heitä kiinnostavaa kirjallisuutta. Me aikuiset, niin koulussa, kuin kotonakin, tarjoaisimme pojille toistuvasti kirjoja, jotka ovat meistä äideistä, kasvattajista, opettajista (ja tytöistä) hyviä, mutta pojista ei. Pitäisi löytää ne poikia kiinnostavat kirjat.

  Poikien Äidit kysyivät TikTokissa suoraan pojilta, että minkälainen kirjallisuus heistä kiinnostaa. Siellä esille nousivat erityisesti fantasiakirjallisuus, jännärit, sekä tekniikkaan ja urheiluun liittyvät kirjat. Pojat tykkäsivät myös kirjoista, joissa on paljon huumoria. Osa pojista totesi, että kirjoja on kivempi kuunnella, koska lukeminen on hankalaa. Moni poika kertoi, että heille on toistuvasti tarjottu kirjoja niin koulussa, kuin kotonakin, jotka heitä eivät yhtään kiinnosta. Jos tarjonta olisi eri, he saattaisivat lukea enemmän.

  Meillä luetaan tällä hetkellä Kumma-kustannuksen Myrskyn vartijan saari -kirjaa iltasaduksi. Siinä seikkaillaan saarella, joka on täynnä taikavoimaa. Olen tietoisesti alkanut etsimään enemmän poikien makuun olevaa kirjallisuutta. Omat vanhat Viisikkoni olen päättänyt nyt unohtaa poikien lukulistalta, niitä vuodesta toiseen (turhaa) tarjonneena. Etsin nykyisin laadukasta ja jännittävää iltaluettavaa pojille säännöllisesti.

  Isommat pojat saavat tietysti täysin itse valita kirjat mitä lukevat. Heidän makuunsa on Aku Ankkojen lisäksi, elämänkerrat ja fantasia.

  Joulutarjoukset Poikien äitien seuraajille!

  Kumma-kustannuksen kirjoja meillä on ollut paljon ennenkin luettavana pojille. Luimme aikanaan kaikki Fanni-kirjat Ollielle ja Oscarille. Niistä pojat oppivat kätevästi samalla tunnetaitoja. Yksi uusi suosikkimme on  vauhdikas Satujen sankarit loitsuvaras -kirja. Kirjassa pavunvarrestaan tuttu Jaakko asuu kavereidensa kanssa kaupungissa, jossa tarinat kasvavat kirjaimellisesti puissa. Kaupunkiin tullut uusi lapsi, pistää hommat sekaisin ja Jaakko joutuu turvautumaan varastetun taian käyttämiseen, jotta saa uuden lapsen hämärät puuhat selville.

  Lukulistallamme on ainakin vielä Taikamaailman suuri seikkailu, sekä Olipa kerran idea. Molemmat näistä vaikuttavat pojistakin kiinnostavilta kirjoilta.

  Kumma-kustannus teki meille Poikin äideille oman joulutarjouksen. Tarjoukset löydät TÄÄLTÄ. Tarjoukset ovat voimassa 22.12.2020 asti. Sieltä löytyy alennus myös näille aikaisemmin mainitsemilleni kirjoille.

  Olen miettinyt, että meidän pitäisi varmaan perustaa joku “poikien äitien lukupiiri”. Sellainen, missä vinkataan hyviä kirjoja pojille ja sitten myös niitä, mitkä eivät vanhempien odotuksista huolimatta toimineet yhtään. Kaikki me kuitenkin halutaan, että pojat innostuisivat lukemisesta ja kirisivät kiinni tuon liian suuren osaamisen aukon, mikä tyttöjen ja poikien välille on nyt syntynyt.

  Vastaa