• You are currently viewing Poikamme käveli viime yönä unissaan autotielle
  Kuva: Ben Hartley

  Poikamme käveli viime yönä unissaan autotielle

  Meidän 10 vuotias Oscar käveli viime yönä unissaan, yöhousut jalassa ja paljain jaloin, autotielle. Luojan kiitos olin vielä hereillä.

  Katselin tv:stä Ensitreffit alttarilla -ohjelmaa nauhalta kello 23.30, kun kuulin jonkun kävelevän vessaan. Epäilin kävelyaskelien äänen perusteella kyseessä olevan Oscarin. Hetken päästä kuulin ulko-oven sulkeutuvan. Epäilin ensin itseäni, ajattelin, että se oli ehkä vessanovi. Koirakaan ei reagoinut mitään, normaalisti ulko-oven käydessä se menee katsomaan.

  Hetken istuttuani tuli kuitenkin tunne, että pitää käydä varmuudeksi tarkistamassa. Avasin ulko-oven ja kurkkasin pihaan. Siellä ei näkynyt ketään. Oli aivan hiljaista ja pimeää. Meinasin jatkaa television katselua, mutta koska Oscar on kävellyt ennenkin unissaan, niin päätin käydä varmistamassa, että hän on sängyssään nukkumassa.

  Ei ollut, sänky oli tyhjä!

  Juoksin ulko-ovelle ja huusin pojan nimeä hiljaisuuteen. Ei vastausta. Aloin kiskomaan kenkiä jalkaan ja huusin vielä kerran ulos ”Oscar!”. Kuului vaimea vastaus autotieltä, talojen takaa ”mitä?”.

  Lue myös: Unissakävelijän kommellukset -äidit kertovat

  Kävin hakemassa pojan takaisin kotiin. Hän oli yhä unessa, käveli paljain jaloin, ilman paitaa ja yöhousuissa. Ulkona oli kylmä. Mitä jos en olisi huomannut hänen lähtevän? Olisiko unissaan ollut poika jäänyt ulos yöksi? Tuskin ainakaan olisi oven koodilukkoa unnissaan osannut laittaa oikein. Ahdistava ajatus.

  Saatoin pojan sänkyyn. Kysyin Oscarilta, että ”miksi lähdit ulos keskellä yötä?”. Oscar katsoi minua hölmistyneenä, ”miten niin?”.

  unissakävely
  Kuva: Courtney Nuss

  Mitä on unissakävely?

  Unissakävely tapahtuu NREM-unen aikana, yleensä 1–2 tunnin kuluttua nukahtamisesta. Unissakävelijä kuljeskelee yleensä silmät auki ja kömpelösti. Häntä ei kuitenkaan ole helppo herättää, eikä herättäminen kannatakaan. Unissakävelijä saattaa suoriutua arkisista askareista, kuten ovien availusta, vessassa käymisestä ja pukeutumisesta mallikkaasti.

  Stressi, väsymys, univaje, ahdistuneisuus, kuume, outo paikka ja häly voivat lisätä unissakävelyä. (Lähde: Terveyskirjasto) Tämä selittää varmasti viimeöisen Oscarin unissakävelyn. Poika luki uskonnonkokeeseen koko illan ja pyöritteli koealuetta päässään vielä nukkumaan mennessäänkin.

  Meillä on kävellyt unissaan kaikki neljä poikaa ja tietääkseni olen aina ollut hereillä, kun se on tapahtunut. Ainoastaan yhden kerran on käynyt niin, että tiedämme pojan kävelleen unissaan, mutta sitä ei ole kukaan nähnyt. Se tapahtui hotellissa, missä Pekka oli kahden poikamme kanssa yötä. Aamulla kun Pekka heräsi, niin oli hotellihuoneen ovi auki, pojat onneksi omissa sängyissään.

  Unissakävelylle ei oikeastaan voi tehdä mitään, sen pitäisi vähentyä, kun lapset kasvavat. Meillä on pojat kävelleet enemmän tai vähemmän kaikki unissaan. Se on peritty Pekalta, hänkin käveli lapsena unissaan. Isoimmat pojat eivät enää kävele, mutta kaksi pienintä kyllä. Oscari kaikista eniten.

  Nyt vahingosta viisastuneena, meidän pitää kehittää ulko-oveen yöksi joku hälyytin. En halua, että sama käy joskus niin, että en ole enää hereillä.

  Kävelläänkö teillä unissa?

  Kommentit

  1. Sanna

   Meidän 11v. poika kävelee myös unissaan ja nyt kyllä herätti tämä sinun kirjoitus, että ulko-oviin pitää ostaa jotkut hälyyttimet. Vielä hän ei ole koskaan ulos lähtenyt, mutta eihän sitä koskaan tiedä. Hänenkin huone on meidän makkarista sen verran kaukana, että varmaan vois yön tunteina lähteä ulos ja me vanhemmat ei siihen herättäs. Tuskin kolme koiraammekaan sitä ihmettelis sen enempää, aattelisivat vaan pojan kouluun lähtevän 😅
   Meillä ei muut lapset kävele unissaan.

   1. Jonna

    No meillä sama, että oma makkarimme on niin kaukana, että sinne en kyllä kuule jos ulko-ovi käy. Poikaa itseäänkin vähän jännitti eilen mennä nukkumaan, kun kerroin mistä löysin hänet edellisenä yönä. Sanoin, että valvon ainakin 3h sen jälkeen kun hän on nukahtanut, ja varmistan, ettei lähde mihinkään. (unissakävely kun tapoahtuu usein sen ensimmäisen REP-unen aikana).

  2. Nina

   Täällä myös 9v kävelijä. Muutama viikko sitten sattui juuri saman tyyppinen tapaus. Katselin tvtä olohuoneessa, kun kuului oven kolahdus. Ajattelin pojan käyvän vessassa, enkä kiinnittänyt asiaan kummempaa huomiota. Yhtäkkiä havahduin vetoon eteisen suunnalta ja samassa tajusin että aiempi ääni ei ollutkaan vessan, vaan ulko-ovi. Pomppasin ylös ja juoksin eteiseen, ovi oli auki ja poika seisoi pilkkopimeässä rappukäytävässä. Taluttelin takaisin vuoteelle jossa vähän hölmistyneenä heräili. Kysyin säikähtäneenä miksi rappuun meni, niin olin kuulema käskenyt 😅 Aamulla ei muistanut enää tapauksesta mitään.

   1. Jonna

    Joo toi on jännä ettei ne ikinä muista mitään seuraavana päivänä 🙂

  3. Pia

   Itse olen pienenä kävellyt unissani. Kerran talvipakkasella ulos. Asuttiin kerrostalossa ja alaovi oli aina lukossa. Heräsin siihen, kun alaovi loksahti kiinni. Hetken aikaa jouduin painamaan ovisummeria ennen kuin vanhemmat heräsi ja päästivät takaisin sisälle. Kumpikaan omista tytöistä ei kävele unissaan, mikä on ollut aika helpotus.

   1. Jonna

    Apua, tuossa olisi voinut käydä huonosti. onneksi ei käynyt.

  Vastaa