• You are currently viewing Elätkö kuplassa? Todennäköisesti kyllä!
  Photo: Zdeněk Macháček

  Elätkö kuplassa? Todennäköisesti kyllä!

  Elätkö sinä kuplassa? Mitä jos kurkkaisit sen ulkopuolelle, edes välillä?

  Samaan aikaan kun Amerikassa kansa on jakaantunut kahtia, on Suomessa nähtävissä myös omanlaista kahtiajakautumista. Moni sellainenkin, joka ei edes koe kuuluvansa mihinkään tiettyyn ”porukkaan”, sinne yksittäisen mielipiteensä vuoksi helposti survotaan. ”Ole persu hiljaa” tai ”mikä hiton kukkahattutäti sä olet?

  Olet joko sitä tai tätä, mitään siltä väliltä ei ilmeisesti enää saa olla.

  Tunnen monia fiksuja polittisesti valveutuneita ihmisiä, mutta heitä suurinta osaa yhdistää sama asia; omassa kuplassaan eläminen. Eivätkä he ole suinkaan ainoita. Samanlaisessa kuplassa elää moni meistä ”tavallisistakin” ihmisistä. En ole tässä varmastikaan sen parempi, kuin kukaan muukaan, mutta minä sentään tiedostan ja myönnän ongelman. Välillä yritän tsempata tässä asiassa henkilökohtaisella tasolla, joskus onnistun, joskus en.

  Myönnätkö, elätkö kuplassa?

  Uuden tiedon omaksuminen

  Kaikki vähääkään psykologiaa lukeneet tietävät, että uuden tiedon omaksuminen nähdään riippuvaisena aikaisemmasta tiedosta. Tämä tarkoittaa sitä, että jo opitut ja koetut asiat vaikuttavat siihen, miten otamme uutta tietoa ja uusia kokemuksia vastaan.

  Lue myös: Näin syrjäytyneitä syntyy. Poika ei opi ja ketään ei kiinnosta

  Usein etsimme vahvistusta jo olemassa oleville ajatuksillemme, koska on paljon vaikeampaa ottaa vastaan siitä poikkeavaa informaatiota. Ihmekös tuo, että on paljon kivempi pyöritellä ajatuksiaan niiden kanssa, jotka ajattelevat lähestulkoot kaikesta samanlailla, kuin mekin. Tästä syystä siihen kuplaan usein ajaudutaan ja jäädään.

  elätkö kuplassa

  Koska ihmisten näkemykset maailmasta (ihan jo pelkästään meillä kotimaastakin) eroavat aika hurjasti toisistaan, niin voisi olla aika tärkeää pysähtyä ja kuunnella kerrankin ajatuksen kanssa niitä, joiden kanssa ei välttämättä ole samaa mieltä. Oman ajattelun laajentamiseksi kannattaa tutustua uusiin ihmisiin ja hakeutua niiden seuraan, jotka tekevät asioita eri tavoin kuin itse teemme, tai ajattelee asioista erilailla, kuin itse ajattelemme. Ehkä molemmat saavat tapaamisesta ja keskustelusta jotain uutta.

  Omalla kohdallani käyn tähän tarpeeseen keskustelua oman lapsuuden perheeni kanssa whatsapp ryhmässä. Meillä on perheessä niin monenmoista tallaajaa ja monenmoista ajatusta, että jos jossain, niin siellä saa varmasti erilaisen näkökulman aiheeseen. Ei keskustelu välttämättä muuta omaa ajatustani, mutta saan ainakin perspektiiviä miten se aihe näyttäytyy jollekin toiselle. Välillä tunteet kuumenee, onneksi vain hetkeksi.

  Lempeyttä kanssaihmisiä kohtaan

  Välillä minusta tuntuu, erityisesti somessa, että toisen ihmisen ajatus on aivan tuulesta temmattu, jopa propagandaa. Niin usein luen totuutena asioista, jotka eivät tunnu yhtään todelliselta oman eletyn elämäni perusteella. Toisaalta joku toinen varmasti ajattelee samanlailla, kun lukee minun ajatuksiani ja kokemuksiani.

  Lue myös: Saako tuntemattomaan lapseen koskea ystävällisesti?

  Onneksi on tietysti olemassa tieto ja faktat, mutta valitettavasti niissäkin on hyvin vahvaa kahtiajakautumista. Erilaisia tutkimuksia kun voi ostaa palvelemaan lähes mitä tahansa tarkoitusta. Myös valtamedian uutisoinnissa näkyy liian usein toimittajan oma näkemys asiaan. Joskus levitetään jopa vanhaa tietoa, mikä on jo korjattu uusilla tiedoilla. Ihan sokeana ei voi kaikkea lukemaansa uskoa.

  Meidän jokaisen olisi hyvä toki tiedostaa omat kokemuksemme, luotettava tieto, sekä ympäröivä maailmamme, mutta toisaalta myös oppia lempeyttä kanssaihmisiä kohtaan ja ymmärtää paremmin erilaisista lähtökohdista elettyä elämää.

  Tottakai maailma näyttäytyy erilaisena ihmiselle, joka on elänyt sota-aikana, kuin ihmiselle, joka on syntynyt nyt. Tottakai maailma näyttäytyy erilaisena ihmiselle, joka on elänyt vähävaraisena, kuin ihmiselle joka on taloudellisesti hyvistä olosuhteista. Tottakai maailma näyttäytyy erilaisena itseohjautuvalle sosiaaliselle opiskelijalle, kuin opiskelijalle, joka ei kynene itseohjautuvaan opiskeluun tai sulkeutuu herkästi.

  Elämä voi näyttää hyvin erilaiselta jokaisen lähtökohdista riippuen. Kuitenkaan se toisen näkemys ei ole väärä, se on hänen aito näkemyksensä. Mitä jos pysähdymme ja kuuntelemme? Mitä pahaa voi tapahtua? Parhaimmillaan joku saa uutta ajateltavaa.

  Vastaa