• You are currently viewing Miksi meidän pojat ei voi tulla isäksi yksin?

  Miksi meidän pojat ei voi tulla isäksi yksin?

  Radiossa on pyörinyt toistuvasti joku mainos, missä naisen ääni kertoo, että hän ei tarvitse parisuhdetta, hän voi hankkia perheen yksinkin. Tämä mainos on herättänyt meidän pojissa mietteitä ja minun, sekä poikien välille pitkiä keskusteluja. Voiko mies tulla isäksi yksin?

  Mediassa on ollut esillä naisia, jotka avoimesti kertovat hankkineensa lapset yksin. Tätä vaihtoehtoa on tuotu nyt paljon esiin. Naiselle lasten hankkiminen yksin on mahdollista, eikä edes kovin monimutkaista. Sperman voi joko ostaa tai hankkia perinteisin keinoin.

  Meillä poikia tietysti kiinnostaa, että jos nainen voi perustaa perheen yksin, voiko mieskin? Pojilleni pettymykseksi on pitänyt todeta, että miehille se ei ole mahdollista. Tässä on yksi epätasa-arvoinen asia meidän maassamme.

  Yksin elävien miesten lastenhankinta on miltei mahdotonta

  Yksin elävänä miehenä lasten saaminen on lähes mahdotonta. Lähdetään liikkeelle adoptiosta. Pelastakaa lapset ry:n tietojen mukaan kansainvälisessä adoptiopalvelussa ei ole viimeisen kymmenen vuoden aikana ollut yhtäkään yksinhakijamiestä. Miksi?

  Yksinhakijamiesten adoptiomahdollisuudet ovat niin rajalliset, että hakeminen on lähes mahdotonta. Esimerkiksi Bulgariassa, Kiinassa ja Thaimaassa kontaktitahot eivät toivo yksin hakevien miesten hakemuksia lainkaan. (Lähde: Hämeensanomat)

  Moni toivoo ensisijaisesti biologista omaa lasta. Tämä puolestaan on meillä Suomessa tehty miehille täysin mahdottomaksi. Ainoa tapa miehelle saada biologinen lapsi yksin, olisi sijaissynnyttäjä. Suomessa sijaissynnyttäminen oli sallittua vuoteen 2007 saakka, kunnes hedelmöityshoitolain lakimuutos käytännössä kielsi keinohedelmöitykseen liittyvät sijaissynnytykset.

  Tällä hetkellä sijaissynnyttäminen on kaikissa Pohjoismaissa laitonta. Esimerkiksi Venäjällä, Yhdysvalloissa, Virossa, Britanniassa ja Hollannissa se on kuitenkin laillista. Koska sijaissynnytys on Suomessa tällä hetkellä kiellettyä, ovat jotkut suomalaisetkin turvautuneet ulkomaalaisiin kohdunvuokraajiin. Tarkkaa lukua ei ole tiedossa.

  isäksi yksin

  Vanhemmuus yksin vai yhdessä?

  Tietysti toivon, että meidän pojat saavat joskus perheen ihan perinteisellä tavalla. Toivon, että he rakastuvat ja saavat kokea kaiken alusta loppuun yhdessä rakkaansa kanssa. Koska onhan se aivan mieletöntä, eikä mitään vastaavaa ole.

  Mutta ymmärrän hyvin, että parisuhteen muodostuminen ja perheen perustaminen menee koko ajan vaikeammaksi ja vaikeammaksi. Naiset hankkivat lapsia yksin, “mihin miehiä enää tarvitaan?” (Näin ihan avoimesti kirjoitellaan nyt somessa.) Naiset täyttävät yliopistokaupungit, miehet jäävät maalle ja syrjäytyvät. Naiset ja miehet eivät enää kohtaa. (Tässä muutama kauhukuva). Sehän voi olla, että tulevaisuudessa ei enää pariuduta lainkaan?!

  Kuitenkin toivon, että myös pojillani on mahdollisuus niin halutessaan kokea isyys, vaikka sopivaa kumppania ei löytyisikään. Tiedän, että meidän pojista tulee mitä parhaimpia isiä, jos isäksi joskus haluavat. Ja me muu perhe tuetaan heitä kyllä isyydessä jos siihen ryhtyvät, joten täysin yksin eivät jää ikinä.

  Tärkeintä olisi, että mahdollisuudet olisivat miehillä samat, kuin meillä naisillakin!

  Mitä ajatuksia aihe herättää?

  Kommentit

  1. Mika

   Kiitos kirjoituksestasi. 49-vuotiaana miehenä voin valitettavasti kertoa, että ennuste ei ole hyvä.

   Olisin omalla kohdallani toivonut perhettä, mutta en ole koskaan edes seurustellut. Voisin siten sanoa olevani naisten silmissä hylkiö. Kukaan ei sano sitä suoraan eikä varmaan edes ajattele niin, mutta tilasto kertoo totuuden. Kerran eräs nainen sanoi, että se on huonoa tuuria. Tilastollisen merkitsevyyden rajoissa se ei kuitenkaan ole kohinaa, vaan signaali.

   Olen herkkä, välitän todella paljon. En ole kuitenkaan “liian kiltti”, kuten meitä miehiä solvataan. Ajattelen omilla aivoillani ja puolustan tärkeitä arvoja. Juuri sen takia jäin yksin. Juuri sen vuoksi en kelpaa täällä kumppaniksi enkä isäksi, että olen täällä kuin muinaisjäänne.

   Miten paljon naisten empatiaa ylistetään ja mikä on totuus, sen jokainen poika tulee täällä näkemään. Ne miehet voivat menestyä, jotka lähtevät peliin mukaan, mutta me uskolliset, meistä ei välitä täällä kukaan.

   Ehkä parasta, mitä täällä voi tapahtua, on se, että pienestä pojasta kasvaa yksinäinen mies. Niin julmalta kuin se kuulostaakin, se on ainoa tie, jolla isä tai äiti voi tietää, että poika valitsi rakkauden. Täällä ne, jotka rakastavat, vaietaan kuoliaaksi. Helvetti ei ole siellä, missä rangaistaan vääryyksistä, vaan se on täällä, missä yhdestäkään hyvästä teosta ja kauniista sanasta ei jätetä rankaisematta.

   Toivon sydämestäni, että tulevaisuus on parempi. Me olemme vain ajan tuhkaa, mutta sydämessäni on ikuisuus.

   1. Jonna

    Kirjoituksesi on todella surullista luettavaa. Haluain kuitenkin muistuttaa, että olet 49 vuotias ja mies, voisit vielä tulla isäksi. Oletko ajatellut, että hankkisit lapsen yksin? Onko kohdunvuokraus ulkomailla mahdollinen ajatus, vai onko se liian kallista? Nyt on myös ihmisiä jotka haluavat lapsia ilman parisuhdetta ja tekevät sopimuksella lapsen yhdessä. Siinä tietysti se huono puoli, että lasta näkee vain puolet ajasta koska lapsi seilaa kahden kodin välillä…
    Ehkä rakkauskin sinulle vielä joskus löytyy. Älä luovu ainakaan toivosta! Usko itseesi, ymmärrä arvosi ja ehkä sitten jotain hyvää tapahtuu.

  2. Mika

   Kiitos, Jonna. Ymmärrän arvoni erittäin hyvin. Yksi niistä arvoista on se, että on itsekästä tehdä lapsi vain itseään varten. Jotkut naiset tekevät niin, koska heille on opetettu, että äidin etu ajaa lapsen edun edelle. Se on yksi niistä valheista, joille tämä maa on rakennettu. Rikkonaiset etsivät rikkinäistä, ehjät ehyttä. Suomi on ollut jo kauan rikki.

   Mutta kun puhutaan kumppanin ja rakkauden löytymisestä, toki uskon, että niin voi onnellisten tähtien alla tapahtua. Minulla on rakkaus sisälläni, olen yksin onnellinen. Jakaisin mielelläni tämän onnen ehjän naisen kanssa.

  Vastaa