• You are currently viewing Somekiusaamiselta säästynyt -kuin ihmeen kaupalla

  Somekiusaamiselta säästynyt -kuin ihmeen kaupalla

  Somekiusaamiselta ei moni ihminen säästy. Olen lukenut enemmissä määrin somevaikuttajien, bloggaajien ja vloggaajien ulostuloja somekiusaamisesta, jonka kohteeksi on suuri osa heistä valitettavasti joutunut. Täysin harmittomatkin, pelkkää positiivisuutta huokuvat sivustot ja niiden ylläpitäjät, ovat saaneet osakseen kommentteja lasten pois viemisestä tai tilin ylläpitäjän mielenterveyden kyseenalaistamisesta. Pahimmillaan on isketty yrityksen kimppuun ja maalitettu.

  Pikaisen vaikuttajille tekemäni kyselyn mukaan, ainakin puolet vaikuttajista on kohdannut joskus somekiusaamista.

  Somekiusaamisesta surullisena esimerkkinä syöpää vastaan taistellut tosi-tv-tähti Janita Lukkarinen, joka kuoli Helsingissä saattohoitokodissa marraskuussa. Julkisesti sairastumistaan käsitellyt Janita joutui aikamoisen someryöpytyksen uhriksi. Osa huutelijoista epäili jopa taudin todenperäisyyttä.

  Ehkä en huomaa tai välitä?

  Olen jostain oudosta syystä päässyt todella vähällä tässä asiassa, vaikka kirjoitan hyvin rohkeasti mielipiteitäni, joiden tiedän ärsyttävän joitakin. Lukijoitakin on blogillani ollut jo 100 000 uniikkia kuukaudessa, joten puhutaan aika hurjista lukijamääristä. Poikien Äidit yhteisöllä on seuraajia Facebookissa 100 000, Instagramissa 30 000 ja TikTokissa 30 000.

  En kaunistele arkeamme tai puunaa kotiamme, enkä lapsiamme kuviin. On ehkä pieni ihme, etten ole saanut lapsiini littyen koskaan yhtäkään negatiivista viestiä. Sillä todella moni perheellinen vaikuttaja on joutunut sen tyyppisten kommenttien uhriksi.

  Joskus olen kuullut meidän seuraajilta vinkkiä, että keskustelupalstoilla on levitetty valheellisia tietoja Poikien Äidit yhteisöstä ja yrityksestä, esimerkiksi väitetty sitä sovinistiseksi. Se on tietysti vale ja sen kaikki oikeat seuraajat tietävätkin. Se ei siis sinällään ole minua huolestuttanut. Tämä tämän tyyppinen on ehkä vakavin törkeys ja vale, mikä on minuun tai meidän yritykseen kohdistunut. Jos vastaava valheellisen tiedon levittäminen jatkuisi systemaattisesti ja pidempään, niin tekisin siitä rikosilmoituksen.

  Lue myös: Olisipa kaikilla naisilla yhtä hyvä itsetunto kuin minulla

  TikTokissa on toki välillä aika ala-arvoista kommenttia, mutta siellä sen vielä jotenkin ymmärtää, kun suurin osa kirjoittelijoista on lapsia, jotka vasta harjoittelevat somen käyttöä ja elämää yleensäkin. Niitä kommentteja ei pysty ottamaan kovin tosissaan.

  Voihan myös olla, että en vain huomaa minuun kohdistuvia hyökkäyksiä? Ehkä niitä onkin, mutta suodatan itseni niiltä tiedostamattani? Meillä on Poikien Äidit yhteisössä todella vahva moderointi ja usein moderaattori saattaa moderoida kommentteja pois, ennen kun edes ehdin niitä näkemään. Ehkä sekin on säästänyt minua paljolta. (Suosittelen muillekin vaikuttajille; ulkopuolista moderaatoria ja tiukkaa moderointia)

  somekiusaaminen

  Somekiusaaminen on henkistä pahoinpitelyä

  Mikähän siinä sitten on, että ihmiset kokevat tarvetta somekiusata toisia? Minä näen, että kaikki poikkipuolinen kommentointi ei ole kuitenkaan aina kiusaamista, mutta ehkä siinä olisi monella harjoiteltavaa, että MITEN sen kommentin kirjoittaa.

  On eri asia kirjoittaa…

  Kuinka tyhmä oikein olet? Eihän lapsi voi mennä nukkumaan noin myöhään arkena. Lapsen aivot tarvitsee unta ja noin vähillä unilla vähintäänkin pahoinpitelet lastasi. Nyt pitää miettiä lasta!”

  Tai kirjoittaa…

  Olen ymmärtänyt, että yöunen pituus on merkittävää lapsen hyvinvoinnille. Lapsen aivot tarvitsevat unta, jotta lapsi on virkeä ja vastaanottavainen seuraavana päivänä. Mitä jos rauhoittaisitte illat aikaisemmin, ja pikkuhiljaa alkaisitte siirtämään lapsen sisäistä kelloa? Se olisi varmasti lapselle hyväksi

  Sama asia, kahdella hyvin erilaisella tavalla kirjoitettuna. Ensimmäinen kommentti ainoastaan arvostelee ja uhkailee. Toinen kommentti pohtii ja antaa tukea.

  Miksi ihmiset sitten somekiusaavat?

  Ehkä somekiusaajilla on huono olla itsellään? Ehkä somekiusaaja on kateellinen? Ehkä somekiusaaja ei ajattele, ennen kun antaa sormien hakata näppäimistöä. Ehkä somekiusaaja luulee, että saa enemmän tykkäyksiä tekstilleen, jos kirjoittaa raflaavasti ja pilkaten?

  Oli syy somekiusaamiselle mikä tahansa, niin olisi jo korkea aika saada se loppumaan. Kaikenlainen toisen ikävä arvostelu voitaisiin lopettaa, ihan jokaista kohtaan. Toki saa ja pitääkin sanoa mielipiteensä itse asiasta, mutta henkilökohtaisuuksiin ei tarvitse lähteä. Ihmisten pitäisi pystyä puhumaan asioista niin, että ei lähdetä haukkumaan toisia ihmisinä. Mehän voimme olla asioista eri mieltä, mutta silti kohdella toisiamme hyvin.

  Vastaa