• You are currently viewing Vinkit etätyöhön

  Vinkit etätyöhön

  Vinkit etätyöhön! Onnistu etätyössä –  helpommin sanottu kuin tehty, vai?

  Nyt koronavirusepidemian aikana etätyö on otettu käyttöön Suomessa huomattavasti aiempaa laajemmin, ja uskon että tämä käytäntö tulee monilta osin myös jäädäkseen. Oman empiirisen tutkimukseni mukaan monet kokevat oman tuottavuutensa työn suhteen kasvaneen merkittävästi etätyön aikana.

  Keväällä monet joutuivat etätöihin nopealla varoitusajalla. Ohjeistukset olivat puutteellisia ja tilanne rehellisesti melko kaoottinen, ja siihen kun vielä sysättiin koulujen sulku, uskon että monissa perheissä oli melkoisen raskasta. Meillä ainakin oli, enkä nyt mitenkään lämmöllä muistele kevättä 2020, vaikka selvittiinkin kohtalaisen vähäisillä taisteluarvilla.

  Minä olen ollut useamman vuoden ajan yrittäjä. Päätyöni on kiteytettynä kirjoittaminen. Teen toimittajan töitä, käsikirjoituksia, podcasteja, litterointeja, äänikirjaa ja blogia. Olen siis työskennellyt kotoa käsin jo aika pitkään – mikä ei valitettavasti ole mikään synonyymi sille, että olisin tehnyt sitä hirveän hyvin. Työn tulos itsessään on ollut mielestäni oikein mukava, mutta olen tehnyt turhaa työtä, asioita liian vaikeasti ja ehkä myös oman hyvinvointini kustannuksella.

  Keväällä tilanne eskaloitui niin hurjasti, että oli pakko ryhtyä konkreettisiin muutoksiin, jotka jatkuivat myös sen jälkeen kun koulun avasivat ovensa.

  Omalla kohdallani pakkaa sekoittaa se, että perheemme pienin ei käy päivähoidossa. Koska kyse on lapsen henkilökohtaisesta asiasta, en halua sitä avata sen enempää, mutta voin kertoa että päiväkotimaailma ei soveltunut hänelle. Sen sijaan hän käy kaksi kertaa viikossa kerhossa ja harrastaa jumppaa – sekä omaa kavereita, eli sosiaalisia kontakteja kyllä riittää. Lisäksi vanhempani ovat tarvittaessa apuna. No, nyt poikettiin hieman aiheesta, mutta pointtina oli siis se, että ainakin omalla kohdallani tarvitsen etätyöskentelyyn selkeät raamit.

  Toimittajan töiden osalta olen nyt siirtymässä vakituiseen työsuhteeseen (jee!) mutta pääosin jatkan kuitenkin työskentelyä täältä kotoa käsin. Ergonomiasta puhun aivan toisessa postauksessa – ja nyt nämä vinkit etätyöhön, jotka olen itse kokenut oleellisiksi.

  1. Rytmitä ja suunnittele. Etätöitä voi parhaimmillaan tehdä myös pyjamassa, ja sehän on tietenkin ihan jees. Suurin koetinkivi on kuitenkin tuntunut monilla olevan se, että työstä katoaa rytmi. Teet hetken töitä, hetken jotain muuta, hetken töitä, peset pyykkiä, hetken töitä, laitat tiskit…Joissain työpaikoissa etätyö on tietenkin sidottu hyvin tiukasti tiettyihin aikoihin, mutta joka paikassa näin ei ole. Suunnittele siis työviikkosi etukäteen mahdollisimman tarkasti, muista myös tauot!
  2. Kun olet töissä, olet töissä. Tee rajat selväksi muulle perheelle: vaikka teet töitä kotoa käsin, se ei tarkoita että sinua voi häiritä milloin tahansa. Ovi kiinni ja hommiin. Tämä pätee myös työpisteeseen: lapsilla ei ole siihen asiaa.
  3. Kun et ole töissä, et  ole töissä. Etätyö lipsuu helposti siihen, että oletkin käytettävissä 24/7. Pidä huoli rajoista myös tämän suhteen.
  4. Nauti! Kotona tehtävä työ on parhaimmillaan upeaa. Puolen tunnin ruokatauolla voit pikaisen lounaan lisäksi pyrähtää pienelle happihyppelylle tai ottaa vaikka vartin nokoset. Koti on meistä monille mieluisin mahdollinen ympäristö, joten kannattaa nauttia etätyömahdollisuudesta.

  Kerro omat vinkit etätyöhön!

   

  Vastaa