• You are currently viewing Päästäkää lapset takaisin harrastamaan!
  Oscar maalivahtina

  Päästäkää lapset takaisin harrastamaan!

  Nyt olisi jo aika päästää lapset takaisin harrastamaan. Epämääräinen tauko-ei tauko-tauko tilanne on kestänyt jo ihan tarpeeksi kauan. Lapset ja nuoret tarvitsevat harrastuksiaan, jotta voivat hyvin henkisesti ja fyysisesti. Tämä tilanne syö erityisesti innokkaita ja lajiaan kaipaavia lapsia ja nuoria.

  Helsingin Sanomat kirjoittaa, että Suomen suurimmista urheilulajeista on haihtunut kuluneen pandemiavuoden aikana kymmeniä tuhansia rekisteröityneitä harrastajia. Mitähän nämä kymmenet tuhannet nuoret ja lapset tekevät nyt?

  Kyseinen tilanne näkyi omien poikieni harrastuksissa jo viime keväänä. Erityisesti Oscarin telinevoimistelu ryhmä koki kovia. Isosta ryhmästä vain kaksi poikaa jatkoi telinevoimistelua. Seurasta sanottiin, että kato näkyi nimenomaan poikaharrastajissa. Ehkä telinevoimistelu oli monelle pojalle omaa päälajia tukeva harrastus, tai mikä lie syynä, mutta harmi se on silti. Oscarinkin telinevoiomistelu into katosi, kun ryhmä kutistu liian pieneksi. Nyt koko harrastus on ollut tauolla jo kuukausia.

  Rajoitusten lisäksi taloudellinen tilanne on varmasti syynä monen lopettamiselle. Mekin ollaan maksettu tässä neljän pojan harrastuksia täysimääräisesti koko ajan, vaikka kukaan lapsista ei ole päässyt normaalisti treenaamaan. Yksi on päässyt osittain, muut ei lainkaan. Tekisi kieltämättä mieli lopettaa lajit, jotta emme joutuisi maksamaan tyhjästä, mutta sen verran säälittää myös seurat, että ei ihan viitsi.

  Lapset harrastamaan
  Photo: Nathan Dumlao

  Ruuhkainen ulkojää vai ohjattu toiminta?

  On toki mahtavaa, että ulkojäät, ladut ja pulkkamäet ovat käytössä. Osa näitä vaihtoehtoja kovasti nostaakin esiin keskustelussa, jossa ollaan sitä mieltä, että ulkoilemaan vaan kaikki ja se riittää. Mutta on kovin epäjohdonmukaista, että siellä perheet ryysii kylki kyljessä ulkojäällä, mutta ohjattu ja hallittu urheilutoiminta on jäähyllä. Kummassa se tartuntariski on kovempi?

  Pitää myös muistaa, että harrastuksissa ne samat lapset olisivat keskenään, jotka ovat nyt koulussa ja vapaa-ajalla keskenään. Kun sitten taas näissä ruuhkaisissa ulkopaikoissa tapaa paljon sellaisiakin perheitä toisiaan, joilla ei muuten kontaktia olisi.

  Haluaisin myös muistuttaa, että lapset ja nuoret tarvitsevat eheään kasvuun toisiaan. Heille ei riitä koulussa moikat ja pulkkamäessä heipat, monelle se harrastus ja siellä olevat ystävä ovat elintärkeitä. Meidän on mietittävä myös lasten ja nuorten mielenterveyttä, kaiken muun lisäksi.

  Tilanne kasvattaa myös eriarvoisuutta. Paremmin toimeentulevat perheet varailevat yksityisiltä halleja ja treenipaikkoja, minne menevät porukalla treenaamaan, huonommin toimeentulevat jäävät nuolemaan näppejään. Minä pohdin myös kilpaurheilijoiden eriarvoista tilannetta, kun toisella paikkakunnalla treenit jatkuvat normaalisti, mutta toisella ei ole treenattu kuukausiin.

  Huoli harrastuksista on aiheellista

  Suomen Olympiakomitea ry kirjoitti avoimen kirjeen Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikolle viime viikolla. Siinä toivotaan, että lasten ja nuorten liikunta ja urheilu mahdollistettaisiin koronaviruksesta huolimatta. Huolta kirjeessä nosti lasten ja nuorten harrastustoiminnan pitkäaikaiset keskeyttämiset sekä sen tuomat negatiiviset vaikutukset lapsiin. Esille nostettiin myös lasten aikuisia pienempi rooli tartuntaketjuissa sekä pääosin lievä taudinkuva lapsilla. Lue Olympiakomitean kirje kokonaisuudessaan. On myös arvokas tieto, että urheiluseuratoimintaan liittyvät koronavirustartunnat, altistumistilanteet ja karanteenitoimenpiteet ovat olleet Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen selvityksen mukaan harvinaisia urheilun kokonaisuuteen nähden.

  Kukaan ei varmasti vähättele koronaa tai koronasta johtuvia toimenpiteitä. Kyse on enemmänkin siitä, että millä kustannuksella me teemme rajoituksia? Voisimmeko valita paremmin? Me aikuiset kyllä pystymme olemaan poissa baareista ja laivoilta hetken, se on vain asennekysymys, mutta lapset ja nuoret tarvitsevat normaalia elämää, ystäviään ja harrastuksiaan.

  Ainakin tämän äidin suuri toive olisi, että pojat pääsisivät pian taas harrastamaan!

  Mitä mieltä sinä olet?

  Vastaa