• You are currently viewing TikTok on kiusaajien paratiisi
  Millainen on TikTok?

  TikTok on kiusaajien paratiisi

  Olen pyörinyt TikTokissa nyt yli 9kk ja pakko sanoa, että se paikka ei ole hyväksi lapsille. TikTok on kiusaajien paratiisi. Perustin sinne viime keväänä tilin Poikien Äidit yritykselle, jotta tavoitamme myös äitien lisäksi pojat. On hauska kysyä välillä pojiltakin mielipiteitä heitä koskeviin asioihin. Olemmekin saaneet TikTok tilin kautta esimerkiksi arvokasta tietoa poikien lempi kirjallisuudesta.

  Toki sisältöä pääasiassa tuotetaan tässä moderissa somekanavassa nimenomaan äideille, mutta kuten moni varmasti tietää, niin TikTokissa parveilee enemmän lapset.

  Nyt 9 kuukauden TokTokkaamisen kokemuksella on sanottava, että pitäkää hyvät äidit niistä ikärajoista kiinni. TikTok ei ole mikään lasten paikka. Sinne liittyvän lapsen pitää jo olla sen verran iso, että kestää haukkumista ja arvostelua, sillä sitä siellä on luvassa. Jos mahdollista, niin luokaa lapselle yksityinen tili, jolloin kuka tahansa ei pääse tiliä katsomaan. Sillä tavalla saa varmasti suodatettua pahimmat kommentit. Yksi vaihtoehto on poistaa kommentointi käytöstä, jolloin kukaan ei pääse kommentoimaan  lapsen videoon.

  TikTokissa voi syntyä myös hyvin vääristynyt kehonkuva kasvavalle lapselle. Siellä toinen toistaan leikatummat naiset esittelevät kehoaan, millainen ei ole mahdollinen luonnollisin keinoin kenellekään ihmiselle. Aikuiset eivät ehkä ajattele loppuun asti, mutta mitä tällainen aiheuttaa lapsille ja nuorille, jotka vasta kehittyvät ja etsivät itseään. Yksi trendi TikTokissa on laittaa itsestään todella muokattu kuva tai video esille ja kehuskella, että näyttää 20 vuotiaalta, vaikka on 40 vuotias. Näin kerran pienen tytön kommentin tällaisen videon alla, missä hän totesi, että voi kun hänellä olisi tuollaiset geenit, eikä äitinsä geenejä. Vaikka kyse oli lopulta vain plastikkakirurgiasta ja hyvistä filttereistä. Mutta eihän pieni lapsi sitä ymmärrä.

  Tytöt VS pojat

  TikTokissa voi myös törmätä aika vihapostauksiin aikuisilta ihmisiltä. En ole poikien äitinä kovinkaan ilahtunut esimerkiksi #killallmen ulostuloista, joihin pojat voivat tahtomattaan TikTokissa törmätä. Puhumattakaan muusta materiaalista, mitä siellä voi tulla vastaan. Niitä lisää listattuna toimituksemme tekemässä artikkelissa.

  TikTokissa on nähtävillä ihmeellinen tytöt vastaan pojat asetelma. Toisaalta en ihmettele, jos lukee ihan meidän aikuistenkin ulostuloja somessa aiheesta, mutta tosi harmi, että se on tarttunut jo lapsiinkin. Tytöt haukkuvat siellä poikia ja pojat tyttöjä. Pienemmillä lapsilla se näkyy sellaisina ”tytöt ei ole koskaan hauskoja ja suuttuvat kaikesta” tai ”pojat aina riehuvat ja käyttäytyvät huonosti” kommentteina. Isommilla sitten jo vähän ikävämpinä ”kaikki miehet alistaa naisia” tai ”naiset nalkuttaa jatkuvasti kaikesta” kommentteja. Joka tapauksessa omituista kahtiajakoa on nähtävissä.

  Oma TikTokissa oleva 13v poikani kysyi, että ”Miksi naisten mielestä kaikki on aina miesten syytä?” Koitin selittää, että kaikki naiset eivät niin onneksi ajattele, se on vain marginaaliryhmä joka pitää asiasta kovaa ääntä. Suurin osa ihmisistä kohtaa onneksi ihmisen ihmisenä.

  Erityisesti pojat kirjoittelevat rumia

  Meidän tilille rumimmat kommentit ovat tulleet pojilta. Pakko sanoa, että meidän ihan jokaisen poika saattaa kirjoitella siellä rumasti muille. Kannattaa joskus tarkistaa pojan TikTok tilin kommentointi, mitä kaikkea sinne on tullutkaan nimimerkin suojissa kirjoiteltua. Monella lapsella on TikTokissa useita eri tilejä ja niissä ei ole välttämättä tilin omistajasta kuvia tai tietoja.

  Minua on huoriteltu ja poikaani homoteltu, koska hän on kasvisyöjä. Poikien pitkät tukat ovat aiheuttaneet ivailua kerta toisensa jälkeen. Toisaalta nämä ovat oivia tilaisuuksia kertoa lapsille mikä on asiallista kommentointia ja mikä ei. Olen yrittänyt ohjata tilillemme kommentioneita lapsia parhaani mukaan, mutta jos ikävämieliset kommentit liittyvät poikiini, niin poistan ne heti. Poikani kuitenkin hyvää hyvyyttään auttavat minua TikTokkejen tekemisessä, joten on täysin kohtuutonta heille joutua turhan arvostelun kohteeksi. (Kuvaamme kaikki TikTokit niin, että poikia ei niistä pitäisi tunnistaa.)

  Tarkista nämä

  Vielä loppuun tiivistelmänä asiat, mitkä kannattaa tarkistaa jos lapsesi on TikTokissa tai olette harkinneet hänelle tilin sinne avaamista

  • TikTokin virallinen ikäraja on 13 vuotta. Yhdysvaltalainen kansalaisjärjestö Common Sense pitää todellisena suositeltavana ikärajana 16 vuoden ikää.
  • Mikäli lapsesi ei ole vielä valmis vastaanottamaan ikävää arvostelua, niin tehkää hänen TikTok tilistään suljettu, jolloin se näkyy vain niille henkilöille, jotka lapsi hyväksyy sitä katsomaan. Mikäli päädytte julkiseen tiliin, niin harkitkaa kommettien pois ottamista.
  • Käy läpi lapsen kanssa aihe: nettikiusaaminen. Myös oma lapsesi saattaa syyllistyä TikTokissa kiusaamiseen, vaikka kuinka kiltti kotioloissa olisikin.
  • Selvitä onko lapsesi luonut TikTokkiin useampia tilejä. Anonyymien tilejen suojasta on helppo harrastaa kiusaamista.
  • Kannattaa välillä selailla lapsen TikTok käyttäjällä TikTok seinää läpi. TikTok näyttää kaikille ihmisille eri sisältöjä, joten et tiedä mitä lapsesi näkee, jos selailet sitä omilla tunnuksillasi. Ahdistava sisältö saattaa nousta yhä enemmän lapsen Tiktok seinälle, jos hän on sellaista jossain vaiheessa vahingossa nähnyt ja katsonut järkyttyneenä materiaalia pidempään.

  TikTok voi varmasti olla ihan hauska tapa pitää sosiaalisia suhteita yllä, tutustua uusiin ihmisiin ja tehdä esimerkiksi tanssi- ja haastevideoita. Mutta ikää kannattaa olla jo tarpeeksi, sekä ymmärrystä siihen, mitä toisille ikävästi kirjoittelu voi aiheuttaa…

  Poikien Äidit TikTok

  Ota Poikien Äidit TikTok tili seurantaan 🙂 ja tägää omaan TikTok videoosi #poikienäidit niin saatamme jakaa videosi.

  Vastaa