• You are currently viewing Meillä kotityöt tehdään yhdessä ja sovussa, ilman mitään exeleitä

  Meillä kotityöt tehdään yhdessä ja sovussa, ilman mitään exeleitä

  Varmasti moni muukin näki jo tänään Iltalehden artikkelin Tommista ja Sonjasta, pariskunnasta jotka jakavat kotityöt exeltaulukolla. Artikkeli herätti huvitusta ja ihmetystä monissa, myös minussa, koska meillä kotityöt tehdään yhdessä, ilman taulukoita. On mahtavaa, että nämä kaksi taulukkoihmistä ovat löytäneet toisensa, koska moni muu meistä ei varmasti tämän tyyppiseen jakoon suostuisi.

  Meillä esimerkiksi se tekee joka ehtii. Kotityöt tehdään yhdessä, ilman taulukoita. Meidän aikuisten työtkin ovat niin epäsäännölliset, että jos tässä alettaisiin taulukon kanssa heilumaan, niin lapset jäisivät ilman ruokaa ja aikuiset sekoaisivat.

  Metatyö kotityötä vai ei?

  Sonjan ja Tommin taulukkoon oli merkitty kotityöksi myös metatyö lasten leikkitreffien järjestämisestä, minkä teki perheessä äiti. Tämä erityisesti oli mielestäni huvittava kohta. Eikös leikkitreffit ole normaalia kanssakäymistä omien ystävien kanssa. Ei tulisi mieleenikään laskea sitä kotityöksi, kun soitan ystävälleni ja kysyn, että nähdäänkö lasten kanssa.

  Tommin ja Sonjan listassa ei myöskään ollut lainkaan erilaisia autoon tai asuntoon liittyviä metatöitä, mitä ihmettelen. Metatöiksi oli laskettu vain kaikki se metatyö mitä perheen äiti teki, mutta jotenkin unohdettu muu metatyö. Auton vakuutukset, katsastukset, asunnon remontin ja korjailun suunnittelu ja toteutus. Voihan. tietysti olla, että kyseinen perhe asuu kerrostalossa, eivät omista autoa ja työkalut eivät pysy kenenkään kädessä. Tällöin ei kai moiseen kauheasti metatyötäkään tarvitse tehdä. Vaikea sanoa.

  Olen ilmeisemmin harvinainen nainen, kun en koe metatyötä kotityöksi. Minusta se on vain normaalia elämää ja metatyötähän tehdään ihan jatkuvasti me kaikki, jopa huomaamattamme. Olisi aika hassua laskea sitä aikaa ja merkitä se kotityöksi. Yleensä tasa-arvoisessa suhteessa metatöitä tulee molemmille vanhemmille. Välillä metatyöt on myös itse valittu taakka, sillä toiselle vanhemmista ei välttämättä ole niin tärkeää järjestellä leikkitreffejä kuin toiselle. Toisen mielestä lapsi pärjäisi ilman leikkitreffejäkin. Jos leikkitreffit ovat tärkeitä vain toiselle vanhemmalla, niin eikö se oli silloin ihan oma valinta niitä järjestellä?

  No mutta nämä on makuasioita ja tärkeintä on tottakai, että perheessä molemmat vanhemmat ovat samoilla linjoilla näistä asioista.

  Lue myös: Naisen metatyö on itse vallittu taakka

  kotityöt
  Tämä kuva on lavastettu. Löin yhden naulan. seinään ja senkin vinoon 🙂 Meillä tekee se joka osaa. Se on paljon tehokkaampaa.

  Tappelua kotitöistä

  Iltalehden artikkelissa kerrotaan Sonjan ja Tommin päätyneen exeliin, jotta välttyisivät riidoilta kotitöihin liittyen. Pohdin, että miksi he ovat alunprinkään tapelleet niin typerästä asiasta? Ei meillä ainakaan kotitöistä tapella. Miksi ihmeessä tapeltaisiin? Jos joku asia ärsyttää, niin sen voi aina tehdä itse. Toisaalta olemme varmasti valinneet kumppaiksi ihmisen, jonka kanssa nämä kotityöasiat menevät yksiin. Kyllä tämmöiset piirteet toisesta varmasti näkee, ennen kun perhettä alkaa perustamaan.

  Useat kuitenkin. kertovat tappelevansa kotitöistä. Talouselämän artikkelin mukaan 80% pariskuntien riidanaiheista liittyy kotitöihin. On tietysti aivan totta, että jos toinen ei tikkua ristiin kotona laita, niin varmasti se ottaa puolisoa päähän. Kotitöiden määrässä olisi kuitenkin huomioitava myös se, että kumpi on kotona lasten kanssa ja kumpi töissä. Työpaikalta käsin kun on mahdoton kotitöitä tehdä. Huomioida pitää myös etätyöt, ei sillonkaan kotitöitä voi tehdä, kun kotona istuu työkoneella. Ja edelleen jaksaa ihmetyttää, että tuleeko jollekin oikeasti yllätyksenä perhettä perustettaessa se, kuinka paljon kumppani ottaa osaa kotitöihin?

  Tällä hetkellä esimerkiksi meillä Pekka tekee kylppäriremonttia, joten kotityöt ovat jääneet aika pitkälle yksin minulle. Kylppäriremppa on mielestäni myös kotityötä, joten kotityöt jakaantuvat meillä reilusti tälläkin hetkellä. Vaikka pakko myöntää, että aika pulassa täällä ollaan, kun minullakin on työt ja opiskelut. Siinä kun koittaa samalla yksin pyörittää 6 hengen taloutta, niin aika kaaoshan täällä on. Siistiä ei ole ollut aikoihin…mutta ehtiihän sitä.

  Miten teillä jaetaan kotityöt? Taulukoilla vai jotenkin muuten?

  Vastaa