• You are currently viewing Kysely: Pojat kokevat eriarvoista kohtelua koulussa
  Photo: Taylor Wilcox

  Kysely: Pojat kokevat eriarvoista kohtelua koulussa

  Pojat kokevat eriarvoista kohtelua koulussa, se selvisi pojille tekemämme kyselyn perusteella.

  Olemme mukana eräässä kiinnostavassa projektissa, mistä en vielä voi enempää kertoa, mutta se liittyy jollain tavalla poikiin ja miehiin, sekä heidän maailmaansa. Tähän projektiin liittyen tein jo esikyselyä Poikien äidit TikTok kanavalla pojille, missä kysyin millaista on olla poika tai nuori mies Suomessa vuonna 2021. Johdattelin keskustelua sen verran, että kysyin pojilta esimerkkejä koulu-, harrastus- ja arkielämästä. Pyysin kertomaan hyviä ja ei niin hyviä kokemuksia olla poika.

  Ja niitä sain, mutta järkytyin kuinka paljon yksi ja sama asia nousi poikien vastauksissa pinnalle.

  Yli 90% pojista kertoi kohtelun koulussa olevan eriarvoista

  Vastauksia pojilta olen saanut tähän mennessä noin 800. Niistä lähes jokainen koskee yhtä ja samaa asiaa. Koulumaailmassa tyttöjä suositaan ja poikia kohdellaan epäreilusti. Olen kuullut tätä samaa omilta pojiltanikin aikaisemmin, mutta olen lähinnä ajatellut heidän olevan erityisen valveutuneita tasa-arvoisesta kohtelusta ja huomaavan ehkä sellaisiakin epäkohtia, mitä muut eivät välttämättä huomaa.

  Olin väärässä. Pojat huomaavat ja pojat kärsivät. Pojat todellakin tuntevat kokevansa eriarvoista kohtelua koulussa.

  Tässä muutamia esimerkkejä kommenteista:

  ”Tää koulussa tapahtuva poikasyrjintä opettajien toimesta on kyllä perseestä. Jatkunut aivan ala-astelta yläasteelle asti”

  ”Tuntuu, että yleinen asenne poikia kohtaan on muuttunut negatiivisemmaksi. Harrastuksissa ja vapaa-ajalla pojat pystyvät toteuttamaan itseään, mutta koulussa pojat tungetaan yhteen muottiin.”

  ”Opettajat suuttuu samoista asioista enemmän pojille kuin tytöille.”

  ”Opettajat suosii tyttöjä.”

  ”Koulussa ollaan tyttöjen puolella aina.”

  ”KAIKKI opettajat on tyttöjen puolella iha sama vaikka molemmat sukupuolet tekee yhtä pahaa asiaa siitä syytetään poikia aina”

  ”Oikeestaan meitä syytetään koska olemme poikia ja sanotaan että emme osaa mitään.”

  ”Koulus tytöt saa lyödä poikia ja jos poika edes kattoo jotenkin pahasti niin tulee kauhee syytös opelle ja ope alkaa rageen.”

  ”Työt pääsee paljon helpommalla koulussa”.

  ”Jos on riita poikien ja tyttöjen välillä niin se on aika poikien syytä.”

  ”Jossain asioissa koulussa näkyy tyttöjen ja poikien välillä eriarvoisuutta. Se kun opettaja sanoi keskellä tuntia yleistävästi poikien olevan ”tyhmempiä” kuin tytöt.”

  ”Opettajat vihaa kaikkia poikia kouluissa. Tyttöjä kohdellaan hyvin.”

  ”Tytöt juttelee kesken tunnin opettaja sanoo voistteko olla hiljaa ja pojat heitetään ulos luokasta”

  Ja näitä saman tyyppisiä vastauksia oli tosiaan on melkein 800! Pöyristyttävää. Loput alle 10% koskivat ulkonäköpaineita, harrastuspaineita ja tunteiden näyttämisen ongelmia.

  Myös vastaamaan innostuneet tytöt sanoivat samaa:

  ”Kerran yhteiskuntaopin tunnilla aiheeksi tuli miesten ongelmat ja kaikki tytöt alkoi nauraan ja sanoi ettei miehillä ole mikään huonosti ja keskityttäisiin vaan naisten ongelmiin. Tän takia pojat ei varmaan uskalla sanoo jos joku on huonosti ku sitä vähätellään ja sille nauretaan ja haukutaan.”

  ”Oon ite tyttö, mutta mua käy sääliksi poikia todella paljon joten tsemppiä pojille kouluun.”

  ”Meidän koulussa pidetään tytöille kaikkia kerhoja mihin ei poikia päästetä ja annetaan vessatiloja enemmän. Mutta sit kun meijä koulu pojat halus saaha pystyyn sellasen poikien oman korisryhmän nii hirvee huuto tytöiltä ja naisopeilta jostain sukupuolisyrjinnästä?”

  eriarvoista kohtelua koulussa
  Photo: Element5 Digital

  Mitä peruskouluissa tapahtuu?

  Mitä meidän peruskoulussa tapahtuu? Missä vaiheessa tilanne on lipsunut tähän, että (muka) niin tasa-arvoisessa Suomessa pojat tuntevat tulevansa kohdelluksi epäreilusti koulussa. Paikassa missä todellakin kaikkia lapsia pitäisi kohdella yhdenvertaisesti.

  Lue myös: Suosivatko opettajat tyttöoppilaita? 

  Viimeisimmässä PISA-arvioinnissa vuonna 2018 tyttöjen osaaminen lukutaidossa oli poikien osaamista parempaa, ja ero tyttöjen ja poikien välillä on Suomessa OECD-maiden suurin. Tytöt menestyivät matematiikassa tilastollisesti merkitsevästi poikia paremmin. Tyttöjen ja poikien välinen ero luonnontieteissä oli tyttöjen hyväksi OECD-maiden suurin. Tytöt pärjäävät poikia paremmin myös kahdeksannen luokan oppilaiden digitaitoja arvioivassa ICILS-tutkimuksessa.

  Peruskoulun jätti lukuvuonna 2017/2018 kesken yhteensä 510 oppilasta, joista 63 % oli poikia. Sekä opettajien että oppilaiden on todettu pitävän yhteenkuuluvuutta ja yhteisöllisyyttä tärkeänä osana tasa-arvoista koulua. Pojat kokevat vähemmän yhteenkuuluvuutta kouluun ja enemmän kiusaamista kuin tytöt. (Lähde THL)

  Joten sen lisäksi, että pojista tuntuu, että heitä kohdellaan huonommin, heillä myös menee huonommin.

  Ei yllätä tulokset, jos lukee näitä meidänki kyselyn vastauksia pojilta. Herää kuitenkin kysymys, että koska me aikuiset herätään tähän tilanteeseen? Kuka puolustaa poikia? Vai onko meille kaikille aivan sama miltä pojista tuntuu? Luulisi kiinnostavan, sillä huonosti voivat nuoret miehet eivät varmasti ole se, mitä meidän yhteiskuntamme ensimmäisenä toivoo. Se tietää paljon ongelmia. Mitä muutakaan siitä seuraa, jos koet tulleesi eriarvoisesti kohdelluksi koko peruskoulusi ajan. Se kasvattaa väliinpitämättömyyttä ja vihaa. Ja se taas tietää yhteiskunnalle rahanmenoa ja huolia. Eikä palvele meitä tyttöjä ja naisiakaan.

  #poikienpuolella

  Ps.

  Jakaessani tämän kirjoituksen erääseen naisten someryhmään, oli vastaanotto hyytävä. Pelkästään otsikon perusteella (koska linkkiä ei edes aukaistu yhtä monta kertaa, kuin kommentteja jaon alle tuli) alettiin syyttämään poikia liioittelusta, valehtelusta ja todettiin, että ihan oikein niille ja lueteltiin tuhat ja yksi omaa esimerkkiä 10-20 vuoden takaa, missä asiat oli toisin, joten tämä poikien vikinä ja itku tässä on ihan turhaa.

  Tämä keskustekuketju teki minut järjettömän surulliseksi ja turhautuneeksi. Toisaalta se alleviivasi poikien kokemuksia entisestään. Jos me aikuiset vastaamme poikien tunteisiin ja kokemuksiin tällä tyylillä, niin ei mikään ihme, että pojat ja miehet ei puhu. Miksi puhua, kun ei kukaan usko kuitenkaan 🙁 Todella surullista.

  Kommentit

  1. Kati

   Tämä on valitettavan totta! Itsellä tyttö ja poika ja sitenkin olen eron huomannut. Wilmassa tai kokeiden arvostelussa palaute pojille ei ole niin empaattista kielenkäyttöä opettajilta, eikä edes vanhempainvarteissa vanhemmille puhuminen kun on jokin asia mistä pitää puhua. Poikien tavaroihin käydään joskus jopa käsiksi, opettaja saattaa heittää repun lattialle jos se on pulpetilla liian kauan yms. kuullut. Tämä ei poista, etteikö tyttöillä olisi omia hankaluuksiaan koulumaailmaan liittyen, mutta ero on kuitenkin hyvin huomattava! Poikia kohtaan on itseasiassa suomessa suorastaan empatiavaje yhteiskunnassa ja sen täytyy muuttua. Helpottunut, että omat lapset päässeet peruskoulusta.

   1. Jonna

    Mä oon miettinyt, että kuinkahan pahaksi tämä vielä menee, ennen kun asiaan aletaan kiinnittämään huomiota. Tässä on sellainen kääntöpuoli luvassa, että pojat alkaa kapinoimaan eriarvoista kohtelua vastaan. Miksi he kunnioittaisivat aikuisina miehinä naisia, jos naiset ovat (opettajat pääasiassa naisia) koko heidän lapsuuden kohdellut heitä eriarvoisesti.

  Vastaa