• You are currently viewing Vauvavuosi korona-aikana
  Korona on vienyt paljon, meille se myös on antanut : aikaa nauttia hetkestä.

  Vauvavuosi korona-aikana

  Millainen on vauvavuosi korona-aikaan? Vaikuttiko se meillä johonkin?
  Saimme Jasun helmikuussa 2020. Tuolloin oli jo tieto koronaviruksesta, mutta siihen, että myös vauvavuosi tulee osaksi olemaan erilainen sen vuoksi, emme osanneet ajatella.
  Helmikuussa oli jo Suomessakin tartuntoja, mutta hyvin maltillisesti. Jouduin raskausmyrkytyksen (siitä kirjoitan erikseen) takia osastolle, ja synnytyksen käynnistykseen.
  Silloin onneksi sai vielä puoliso olla mukana sairaalassa, eikä maskeja tarvinnut pitää.

  vauvavuosi

  Maaliskuussa alkoi rajoituksia tulla, ja aloimmekin jännittämään, kuinka ristiäisten käy. Tuli kymmenen hengen kokoontumisrajoitus, joten paikalle pääsi vain kummit sekä isovanhemmat.
  Olisimme halunneet isommatkin juhlat pitää, mutta tämä ei meitä kuitenkaan haitannut. Tärkeintä oli, että meidän pieni saa nimen, ja pystymme sen turvallisesti järjestämään.

  Rajoituksista helpotukseen

  Osaltaan rajoitukset toivat myös helpotusta. Olin todella väsynyt synnytyksen jälkeen, enkä olisi jaksanutkaan suuria väkijoukkoja meille vauvaa katsomaan.
  Meidän ei tarvinnut lähteä pienen kanssa kyläilemään, eikä meille tultu.
  Korona antoi aikaa rauhottua, ja tutustua rauhassa uuteen tulokkaaseen. Varmasti muutenkin vauvan tultua on omassa kuplassa, mutta tässä tilanteessa sitä todellakin oltiin.

  vauvavuosi
  Meidän oma pieni kupla. Jossa koronan vuoksi saimme oleilla hieman pidempään.

  Suunnitelmia uusiksi

  Meillä oli toiveena lähteä ulkomaille Jasun kanssa kesällä. Ajatuksena oli, kuinka ihanaa ja helppoa matkustus vielä lapsen kanssa olisi, kun hän vain nukkuisi ja saisi rintamaitoa.
  No, onneksi ei saanutkaan lähteä, koska ei se todellakaan ihan niin helppoa olisi ollutkaan.

  Vauvauinnin pois jääntiä harmittelin. Keväällä/alkukesällä oli umahallit kiinni, ja sitten tulikin jo kesälomat. Olisin halunnut heti mahdollisimman pienestä asti aloittaa uimisen.
  Syksyllä pääsimme onneksi muutaman kerran vauvauintiin. Loppuvuodesta taas kaikki laitettiin kiinni.

  Syksyllä aloitimme muskarin, siellä aikuisten täytyi käyttää maskia. Olisin myös kovasti halunnut pienten musisoijien joulujuhlaan, mutta sekin täytyi ymmärrettävästi perua.

  Vuosi 2020

  Vauvakirjassa on kysytty, mitä synnyinvuotenani tapahtui maailmalla. Siihen oli helppo vastata lyhyesti: korona.

  Osassa netin vauvaryhmistä on pohdittu, vaikuttaako eristäytyminen vauva-aikana lapseen tulevaisuudessa. Kun ollaan vaan oman perheen kesken, ja myös aikuisten maskien käyttö on mietityttänyt.
  Me olemme nähneet lähipiiriä ja ystäviä, joten ihan eristyksissä emme ole olleet. Toki viime keväänä näimme todella vähän ihmisiä, muta Jasu olikin vain muutaman kuukauden ikäinen.
  En tiedä miten esimerkiksi Uudellamaalla, joka oli täysin sulussa keväällä, kuinka siellä perheet ja lapset ovat asian kokeneet?

  Maskin käyttöä ja sen vieroksumista olen pohtinut. Jasu ei kuitenkaan ole vierastanut muutenkaan, joten maskien käyttö häntä ei ole haitannut.
  Neuvolassa,lääkärissä ja kaupassa käydessä meillä on maskit, mutta Jasu ei siitä välitä.
  Olen kyllä pohtinut, olisiko tilanne eri, jos meillä olisi ollut päiväkodin aloitus? Mitäs sitten, kun lapsi joutuu vieraaseen ympäristöön, jossa on vieraita ihmisiä joilla ne maskit on?
  Ei näe hymyä, tai ilmeitä jotka voisivat tuoda lohtua.

  Aikaa rauhoittua

  Meidän vauvavuosi oli rauhallinen. Korona toi hengähdystauon ja kiireettömyyttä.
  Saimme hyvin aikaa perheelle. Kesäkin oli rauhallinen, ei ollut mitään reissuja eikä esimerkiksi festareita joilla käydä.

  Vaikuttiko korona teillä vauvavuoteen, tai muuten pikkulapsi- aikaan? Koitko rajoitukset ahdistaviksi, vai oliko rauhoittuminen ja omissa oloissa oleminen tervetullutta?

   

   

  Vastaa