• You are currently viewing Uimataidoton koululainen -ei hyvä!

  Uimataidoton koululainen -ei hyvä!

  Tässä pääsi yllättäen käymään niin, että meillä on täällä nyt yksi uimataidoton koululainen. Miten näin pääsi käymään ja mitä tälle tilanteelle voisi tehdä? Asia vähän ahdistaa minua, sillä koronan takia tilanne ei tule ihan äkkiä muuttumaan.

  Korona estää uimaharjoittelun

  Meidän Ollie on aina ollut paljon arempi kuin kolme veljeään. Hänen kanssaan kaikki asiat on mennyt hitaasti eteenpäin. Siksi oli pieni ihme nyt Ylläksellä, kun poika oppi niin hienosti laskemaan ja ennen kaikkea uskalsi laskea, jopa isoja rinteitä.

  Muut meidän pojat on olleet enemmän tai vähemmän hurjapäitä pienestä asti. Kaksi on kaistapäisesti tehnyt mitä vain. Yksi ei ihan niin päättömästi ole koheltanut, mutta kuitenkin ihan normaalin energisen pojan tavoin on edennyt asioissa ja taidoissa. Kaikki veljet on oppineet uimaankin jo viimeistään 5 -vuotiaana. Paitsi Ollie. Ollie ei halua edes suihkussa korviaan kastella.

  Olemme antaneet pojalle aikaa, emmekä ole halunneet hoputtaa. Esimerkiksi tämän uimisen kanssa on ajateltu, että oppii sitten viimeistään ekalla luokalla koulun uimakoulussa. Kuinkas sitten kävikään…tuli korona ja nyt meillä on koululainen joka ei osaa uida.

  Tilanne on kamala. Uimahallit on kiinni ja ekaluokka ei pääse uimakouluun.

  uimataidoton

  Uimataito on elintärkeä taito!

  Meillä on ollut poikien suhteen sellainen periaate, että kaikki taidot tulevat ajallaan. Mitä tulee lukemiseen, pyöräilyyn, kirjoittamiseen, puhumiseen, niin jokainen ne joskus oppii. Emme ole opettaneet poikia, vaan antaneet heidän oppia omia aikojaan.

  Uimataito on kuitenkin eri asia. Se on taito, mikä voi osoittautua elintärkeäksi. Mitä jos tiput laiturilta tai veneestä, etkä osaa uida? Uimataito on ainoa taito, minkä oppimista vanhempina vauhditimme. Mitä nopeammin pojat oppii uimaan hyvin, sen parempi. Meillä onkin normaalisti käyty paljon uimassa, lähes joka viikko. Myös Ollie, vaikka hän onkin lähinnä kahlannut lastenaltaassa.

  Lue myös: Thaimaa kesällä. Hitti vai huti?

  Ollie on niin herkkä, että hänen painostaminen uimiseen ei olisi ollut järkevää. Hän ei olisi pian suostunut edes mukaan uimahalliin. Olemme siis antaneet pojan tutustua veteen rauhassa, kannustaneet ja odotelleet sitä ekanluokan uimakoulua, missä ehkä kavereiden kanssa rohkaistuminen tulisi erilailla. Mutta ei… uimakoulua ei ole, eikä tule.

  Tässä meillä on nyt käsissämme uimataidoton koululainen ja en tiedä mitä tehdä?

  Onko olemassa yksityisiä uimakouluja, jossain yksityisissä altaissa? Vai pitääkö tässä lähteä kylpylään opettamaan poikaa uimaan? Mitä tehdä? Minun mielestäni pojalla on nyt ikää sen verran, että jos tilanne jatkuu tällaisena vielä pitkään, niin uimaan opettelu menee vain hankalammaksi. Ei ole mahdollisuutta enää odottaa vuotta tai kahta. Mitä te muut tekisitte?

  Kommentit

  1. Laura

   Meillä ihan sama juttu. Juuri ennen koronaa palkkasin yksityisen uimaopettajan ja 2 kertaa kerettiin käymään. Nyt vanhempi todella varovainen poika on asiasta todella huolissaan itsekin, kun muut osaa ja hän ei. Sydäntä särkee ja huolestuttaa myös.

  2. Anna

   Meillä aremman puoleiset pojat eivät oppineet kunnallisessa uimakoulussa juuri mitään, lähinnä leikkivät vedessä. Ei yksi vedessä oleva aikuinen ehdi paljoakaan arkaa lasta opettamaan, kun ryhmässä monta lasta. Vein sitten veljekset (tuolloin eskarilainen ja ekaluokkalainen) yksityisopetukseen Flamingo Spa:han. Sama arkuus tietenkin hidasti oppimista myös siellä, mutta opettaja ainakin keskittyi vain heihin, plus lämpötila oli mukava ja tunnin päätteeksi pääsi vielä laskemaan vesiliukumäkeen. Nykyään ovat 2. ja 3.luokalla, ja jotenkuten pinnalla pysyvät pienen matkan. Ainakin “minimivaatimus” täytyy, eli laiturilta pudotessaan osaavat räpiköidä takaisin. 🙂 Flamingosta voi kysyä yksityisopetusta, en tiedä järjestetäänkö tällä hetkellä: https://www.flamingospa.fi/uimaopetus/

   1. Jonna

    Hei kiitos, tämä voisi olla hyvä vaihtoehto.

  3. Miisa

   Meillä täällä Tampereenseudulla pyörii uimakoulut pienissä alle 10hlö ryhmissä. Uimakoulu ei kyllä valitettavasti aina takaa uimaan oppimista. Meidän 8-vuotias poika on nyt neljättä kertaa samassa uimakoulussa, eikä taito meinaa silti tarttua. Osaa kyllä hyvin sukeltaa ja uida pää veden alla, mutta pää pinnalla ei onnistu millään. Jännityksellä odotan, kun tämä uimakoulu taas päättyy kuukauden kuluttua, jääkö tästäkään kerrasta mitään uutta käteen. Jos ei uimataitoa nyt löydy, niin en tiedä mitä sitten teemme, koska olen samaa mieltä, että uimataito TÄYTYY opetella! Meillä pojalla kyllä erityishaasteita, tiedä sitten kuinka paljon vaikuttavat asiaan…

   1. Jonna

    Jos sukeltelee jo hyvin, niin tulisiko se taito ihan vaan siitä, että kävisi paljon uimassa? Meillä ainakin isommat oppivat sillä tavalla pienenä. Tämän kanssa on ongelma juuri se, kun ei oikein uskalla sinne veteen…

  4. Uimari

   Meillä molemmat osasivat uida mennessään kouluun, mutta suurin osa heidän luokkakavereistaan ei. Itse opin uimaan vasta kolmannella, ja pian uin ihan yhtä hyvin kuin aiemmin oppineet. Uskon siis, että teillä on aikaa odottaa vuosi tai pari eikä mikään siihen kaadu.

   Aran lapsen kanssa annan sellaisen vinkin, että unohda se mitä uimakouluissa toitotetaan, että pitäisi ensin uskaltaa laittaa naama veteen ja sukeltaa. Ei tarvitse. Anna lapsen opetella uimatekniikkaa pää korkealla esim. kellukkeiden tai uimaliivin avulla. Kun lapsella alkaa olla luottoa omiin taitoihin, voi kokeilla ilman apuvälinettä tai vähentää kellukkeista vähitellen ilmaa. Meillä toinen lapsi ui erinomaisesti ainakin vuoden ennen kuin uskalsi sukeltaa. Nykyään myös sukeltaa erinomaisesti 🙂

   1. Jonna

    Meillä tämä poika on uinut jo tosi pitkään kellukkeilla, varmaan 4 v, eteenpäin. Ilman kellukkeita ei suostu edes kokeilemaan ja naaman veteen laittaminen on ehdoton ei ei.

  5. Hayley

   Tekisin niin, että ottaisin pari kertaa yksityistä uintiopetusta ja sen jälkeen johonkin kylpylään esim 10x -kortin ja siellä ruvettaisiin käymään 1-2x/vko suurin piirtein huvitti tai ei-periastteella. Siellä sitten jatkettaisiin aina vähän aikaa niiden uimaopen vinkkien mukaan harjoittelua, ja loppuaika oman mielen mukaan. Kylpylät uimahallia parempi vaihtoehto, koska lämpimämpää ja enemmän tekemistä. Näin tehtiin oman, alemman pojan kanssa kun hän oli noin 5v. Isompi oli rohkeampi ja oppi luontevammin.
   Harva itseasiassa oppii uimakoulussa uimaan, eikä se ole mittari sille oliko uimakoulu menestys. Moni kuitenkin hyötyy uimakoulusta vaikka ei osaisi suoraan yhdistää uimaan oppimista siihen. Siellä tutustutaan veteen ja saadaan vinkkejä jotka jää korvan taa.

   1. Jonna

    Niin ja meillä ainakin Ollie oppi esimerkiksi laskettelemaan ulkopuolisen opettajan kanssa. Meidän kanssa jotenkin jännittää enemmän ja on helpompi sanoa -EI-. Kyllä meillä olisi tieto ja taito opettaa uimaan itsekin, ollaan liikunnanohjaajia yhdeltä ammatiltamme molemmat, mutta jotenkin poika menee pahemmin lukkoon meidän kanssa.

  Vastaa