• You are currently viewing Ohje lapselle: jos sua lyödään, niin puolustaudu
  Photo: Stillness InMotion

  Ohje lapselle: jos sua lyödään, niin puolustaudu

  Tässä onkin yksi vanhemmuuden kimuranteimmista pulmista ikinä. Jos sun lasta lyödään, niin mikä on ohjeesi hänelle? Pakene vai Puolustaudu vai Suojaudu? Ja onko ohje aina sama, oli lyöjä kuka tahansa?

  Tämä aihe nousi mieleeni, kun näin äitien keskustelua aiheesta somessa. Suurin osa äideistä oli sitä mieltä, että aina lyödään takaisin. Osa koki, että puolustautumisen voi viedä jopa niin pitkälle, että mäiskii ihan huolella hyökkääjää turpaan. Keskustelussa näkyi lähinnä esimerkkejä siitä, jos poika oli lyönyt tyttöä, tyttö oli lyönyt tyttöä tai poika oli lyönyt poikaa. Yksi rohkea äiti kysyi, että mitäs sitten, jos tyttö lyö poikaa? Kukaan ei osannut vastata.

  Puolustaudu jos on pakko

  Minä olin pitkään sitä mieltä, että –poistu paikalta, jos pystyt– on oikea ohje lapselle.  Jouduin kuitenkin tilanteeseen oman poikani kanssa, jossa totesin ohjeeni olevan yhtä tyhjän kanssa. Yhtä pojistani tönittiin, kampiteltiin ja jopa lyötiin koulussa. (Ala-asteella). Ei poikaa sattunut, mutta se oli sellaista jatkuvaa riidan haastamista. Minä sanoin aina kotona pojalle. että ole välittämättä, älä provosoidu, sitä ne juuri haluaa. Ohjeistin poistumaan paikalta.

  Lue myös: TikTok on kiusaajien paratiisi

  Homma jatkui ja jatkui, kunnes eräänä päivänä Pekka sanoi pojalle, että lyö takaisin. Puolustaudu ja ota painimatsi. Poika meni kouluun, oli antanut takaisin ja homma päättyi siihen. Pieni paini oli siellä koulussa väännetty ja se oli siinä. Koskaan ikinä ei vastaavaa kiusaamista enää tapahtunut. Itseasiassa kaikista pojista tuli myöhemmin jopa kavereita keskenään. Tässä asiassa äiti sai niellä sanansa, ohjeeni oli täysin toimimaton ja turha.

  Eli nykyisin olen sitä mieltä, että puolustaudu! Tottakai jos vastassa on esimerkiksi iso joukko ihmisiä jossain kadulla, niin pakeneminen saattaa pelastaa hengen. Eli ei nämä jutut niin yksinkertaisia ole.

  Mitä jos tyttö lyö poikaa?

  Vieläkin haasteellisempi on vastata siihen, että mitä jos tyttö lyö poikaa? Toisaalta tasa-arvon aikana on kai se toisen kimppuun hyökännyt tyttökin köniinsä ansainnut, siinä missä poikakin? Mutta sitten taas tulee eteen fyysisen voiman ero ja sen käyttö. Pienillä pojilla ja tytöillä ei vielä juurikaan ole fyysisessä voimassa eroja, jos ekaluokkalainen tyttö tulee lyömään ekaluokkalaista poikaa, niin varmaankin silloin ohjeistaisin poikaa puolustautumaan, ihan samanlailla, kuin ketä tahansa muutakin vastaan.

  Lue myös: Kysely -pojat kokevat eriarvoista kohtelua koulussa

  Sitten kun poikien fyysinen voima menee tyttöjen edelle, on tilanne eri. Mitä sitten neuvoisi? Pitääkö ohjeistaa ottamaan ranteista kiinni tai painamaan maahan jotta toinen rauhoittuu? Tämä tilanne ei ole edes niin absurdi, kuin miltä monesta saattaa tuntua. Perheväkivaltaa esimerkiksi kokee yhtälailla naiset kuin miehetkin. Vuonna 2010 toteutetun tutkimuksen mukaan sukupuolten välillä ei ollut juurikaan eroa parisuhdeväkivallan kohteeksi joutuneiden määrässä. Fyysistä väkivaltaa tai sillä uhkailua jossain vaiheessa silloisen parisuhteensa aikana oli kokenut: naisista 17 %, miehistä 16 %. (THL) Miten ohjeistamme poikiamme toimimaan, jos he joutuvat parisuhdeväkivallan uhriksi?

  Se on kuitenkin selvää, että suurin osa vanhemmista on sitä mieltä, että ensimmäisenä ei saa mennä lyömään! Ainakin minä olen sitä kovasti painottanut, että IKINÄ ei saa lyödä ekana. Ainakin tähän asti ohjeeni on mennyt perille!

  Kommentit

  1. Äiti 74

   No oman pojan tapauksessa syyllinen oli aina se, joka puolustautui. Ketään ei kiinnostanut mitä tapahtui ennen sitä. Poikani löi kuulemma aina syyttä, muut valehteli ja oma kantoi seuraukset. Ei toimi aina tämä ohje.

   1. Jonna

    Joo tämä on ihan totta, että hankalaa jos oikea syyllinen jää selvittämättä.

  2. Jaana Katariina Lauronen

   Pahimassa tapauksessa sekä kiusaaja, että puolustautuja saa tappelusta lastensuoju- sekä rikosilmoituksen. Kaikki väkivalta kuitataan samalla rangaistuksella jos kiusattu päätyy väkivallalla puolustautumaan. Viranomainen on virkansa puolesta pakotettu ilmoittamaan kaikki väkivalta kouluissa, jos näin ei tee, saa itse virkasyytten. Eli tässä tapauksessa lapsi joka puolustaa itseään saa saman rangaistuksen itselleen.
   Näin olen ymmärtänyt. Ei kyllä reilua!!

   1. Jonna

    On kyllä outoa. Sama perheväkivallassa, jos estät toisen hyökkäyksen, esimerkiksi pitämällä käsistä kiinni voit saada syytteen väkivallasta. Kuitenkin pakko jotain on tehdä, eihän kukaan voi vain iskuja vastaanottaa ja aika ei ole mahdollisuutta lähteä poiskaan. Jos kotona on esim lapsia ja hyökkääjä estää pois pääsyn.

  3. R

   Huhhuh kuinka urpo teksti tämäkin

   1. Jonna

    No sepä oli mukava palaute. Millä tavalla tämä teksti tai joki muu (koska kirjoitit tämäkin) oli erityisen urpo? Sana urpo ei avaa palautettasi sen enempää. Mikäli tarkoitat, että tämäkin teksti oli eri mieltä kuin itse olet, niin se ei vielä tarkoita, että teksti olisi urpo. 🙂 Kannattaa avata vähän erilaisilla sanoilla palautetta jos haluaa tulla vakavasti otettavaksi.

  Vastaa