• Voihan vauvavuoden vaiheet

  Vauvavuoden vaiheet, kuulostaako tutulta? Aina tulee jotain, miksi ei nukuta.
  Yleensä se on joku surullisen kuuluisa vaihe, mitä tuntuu olevan ainakin sata.
  Mitä nämä kaikki vauvavuoden vaiheet on, ja mistä niitä riittääkin?

  Voi unitaantuma

  vauvavuoden vaiheet
  Tämä kiteyttää kyllä hyvin: jossen minä nuku, niin ette tekään.

  Meillä on koluttu jokaikinen vaihe ja unitaantuma läpi! Muistan jostain lukeneeni, että unitaantumia tulee 4kk, 6-7kk, 8-10kk ja vuoden iässä. Unitaantumien kesto on 2-6 viikkoa, ja että onneksi suurin osa lapsista ei käy jokaista taantumaa läpi!

  No, sitten on meidän Jasu. Joka käy jokaikisen taantuman läpi, ja jolla se taantuma kestää sen kuusi viikkoa.
  Myönnän huvittuneeni, kun luin jotain uni-aiheista facebook ryhmää, jossa äiti kysyi vinkkejä 4 kk unitaantumaan. Toinen äiti vastasi kaipaavansa myös, varsinkin kun se on päällä vielä 1,5 vuotiaanakin. Voin samaistua!

  Uuden oppiminen

  Unitaantumien lisäksi unia häiritsee opitut asiat, juurikin nämä kuuluisat vauvavuoden vaiheet. Vauva oppii lyhyessä ajassa paljon, ja se näkyy myös unissa. Milloin se on kääntymistä, istumisen/seisomisen opettelua, puhumista.. Mitä ikinä lapsi voikaan oppia, sitä opetellaan kahdelta aamuyöllä. Pinnasängyssä istumaan- ja seisomaan nouseminen ovat ainakin meillä kovin juttu öisin. Myös pienempänä kun Jasu oppi kääntymään, hän heräsi siihen kun oli pulassa poikittain sängyssä.

  Jos ei ole mitään vaihetta/unitaantumaa menossa, takuulla on tulossa hampaita. Hampaiden tuloonkaan ei kaikki lapset reagoi, meillä (kaskummaa) reagoidaan. Menee useampi yö huonosti ja kipuillessa, kunnes hammas tulee läpi.

  Jos hammas-asiatkin on kunnossa, niin tulee satavarmasti jotain muuta! Meillä meni näin:

  Tyyntä myrskyn edellä

  Joulukuussa Jasu nukkui enimmäisen kokoinaisen yön! Tätä odotimme kymmenen kuukautta ja kolme päivää. (Kyllä, olen laskenut.) Tästä seurasikin muutaman viikon hyvien unien jakso, jolloin nukuimme joko läpi yön, tai yhdellä tutin laitolla. Tämä oli niin luksusta kaikkien huonojen öiden jälkeen! Mietimmekin miehen kanssa, tällaistako tämä todella joillain on?

  vauvavuoden vaiheet

  Nukuimme hyvin, kunnes: joulun jälkeen tuli kuume. Ensimmäinen mitä Jasulla on ollut, muuten hän on säilynyt hyvinkin terveenä. Kolme päivää miltein 40 astetta kuumetta. Tietenkään silloin ei nukuta hyvin. Jasu nukkui päiväunet vain sylissä, ja yöllä vieressä niin, että hän oli kainalossa. Yöllä ja päivällä täytyi antaa kipulääkettä kuumetta laskemaan, ja jotta olotila pienellä hieman paranisi.

  Ja eroahdistusta..

  Tästä kun aloimme toipua, tuli eroahdistus. Ja mitä ilmeisimmin myös 1v- unitaantuma alkoi kolkutella ovella.
  Nukkumaanmenot oli yhtä huutoa. Niin kauan meni hyvin, kun joku piti selän päällä kättä. Mutta kun sen irroitti, poika pomppasi pystyyn ja alkoi järkyttävä huuto.
  Huoneessa oltiinkin niin kauan, että poika oli unessa. Öisin Jasun herättyä otin hänet viereen. Voi kun saisikin pienen ihmisen ymmärtämään, että äiti ei hylkää, vaikka sängyn vierestä lähteekin.
  Tämä näkyi myös päivällä, en saanut lähteä kauas tai alkoi huuto. Myös kyläillessä täytyi äidin sylissä olla.

  vauvavuoden vaiheet
  Hyvä varmistaa, että äiti ei lähde minnekään.

  Pikkuhiljaa saimme eroahdistusta aisoihin, ja yöt hieman paranivatkin. Sitten testasimme leipää muutamana päivänä, ja taas valvottiin vatsakivun vuoksi.
  Selvisimme vatsanväänteistä, ja leipä on nyt pannassa toistaiseksi.

  Nokkosihottuma

  Leipä-casesta meni alle viikko, ja taas kauheaa huutoa koko yö. Mietin pääni puhki,että mikä ihme nyt voisi olla?
  Kunnes aamupesuilla huomasin Jasun ihon olevan läiskien peitossa. Läiskät näytti aivan palovammoilta, tai nokkosen pistoilta.
  Lähdimme lääkäriin, ja nokkosihottumahan se oli. Voi sitä tuskan ja kurjuuden määrää, kun pieni ihminen on täynnä ihottumaa, ja varmasti kutisee ja tuntuu inhottavalta!

  Ihottuma aina lehahti todella pahaksi, sitä oli ympäri vartaloa aina kasvoista jalkoihin. Välillä se lähti kokonaan, ja muutaman tunnin päästä palasi.
  Antihistamiinilla saatiin ihottuma kuriin.

  vauvavuoden vaiheet

  Nokkosihottuma saatiin pois alta, ja uskaltauduin antaman maitotuotetta. Virhe. Siitä tuli vatsa taas kipeäksi, joka tietenkin valvotti. Meillä on herkkävatsaisuuden ja refluksin takia hyvin pelkistetty ruokavalio, välillä koitetaan jotain uutta. Usein se valitettavasti kostautuu.

  Älä sano mitään ääneen

  Olin jo tämän tekstin ehtinyt kirjoittaa pari viikkoa sitten, ja mietinkin että mitähän seuraavaksi, hampaita kenties? Olisi pitänyt olla hiljaa, meni taas noin viikko ja refluksi paheni, sekä kaksi hammasta puski läpi. Siinä tulikin taas valvottua.

  Ollaanko teillä oltu herkkiä eri vaiheille, vai oletteko päässeet vähän helpommalla? Ja tuleeko teilläkin dominoefektinä kaikki kurjat asiat, jos yksi on jo tullut? Niin kuin meillä kuume-lepä-ihottuma..

   

   

  Vastaa