• You are currently viewing Perhepeti vai oma sänky- tämä toimii meillä

  Perhepeti vai oma sänky- tämä toimii meillä

  Raskaana ollessa päätin, että meillä lapsi nukkuu omassa sängyssä. Sana ”perhepeti” oli jotenkin jo itsessään kamala, ja halusin että meillä parisuhde säilyy myös vauvan tultua. Lisäksi pelkäsin, että nukkuessani käännyn vauvan päälle. Kaikille olisi helpompaa, jos vauva nukkuu omassa sängyssä, alusta asti.
  Myöskään neuvola ei kannustanut perhepedin käyttöön. Monissa kirjoituksissakaan perhepeti ei ollut hyvässä valossa, vaan vauvan olisi hyvä ja turvallista nukkua omassa sängyssä.

  Mikä ajoi perhepetiin?

  Jasun synnyttyä hän nukkui omassa sängyssä aika hyvin itseasiassa. Päivisin unet olivat todella harvoin omassa sängyssä, jälkikäteen ymmärrämme sen johtuneen refluksista.
  Illalla syötin vieressä, ja siirsin omaan sänkyyn jatkamaan unia. Hän nukkui ihan hyvin ne pienet pätkät syöttöjen ja heräilyjen välillä omassa sängyssä. Välillä annoimme kättä, jotta hän tiesi meidän olevan lähellä.

  Yöllä syöttöjen aikana yritin tihrustaa puhelimesta jotain, etten vaan nukahtaisi. Pelkäsin että unissani aivan varmasti käännyn hänen päälleen, ja hän tukehtuu. Kuitenkin jonakin yönä havahduin, että olin nukahtanut syötön aikana. Jasu nukkui vieressä onnellisena, enkä ollut häntä litistänyt alleni. Silloin päätin, että Jasu voi silloin tällöin jäädä viereen nukkumaan. Suurimmaksi osaksi siirsin kuitenkin hänet omaan sänkyyn.

  Välillä oma sänky näyttää tältä refluksin ja oksennus-shown jälkeen.

   

  Parhaimmat unet vierekkäin

  Oli uuvuttavaa heräillä öisin syöttämään monta kertaa, yrittää pysyä hereillä ja vielä saada toinen jatkamaan unia omassa sängyssä. Usein myös Jasu heräsi kun hän huomasi olevansa omassa sängyssä yksin. Kun tätä jatkui tarpeeksi kauan huomasin, että me nukutaan kaikki parhaiten vierekkäin. Minä sain jatkaa unia samalla kun poika söi, jolloin sain itsekin edes vähän enemmän nukuttua. Mies sai myös nukuttua paremmin, kun Jasu ei itkenyt ikävää vaan sai olla meidän välissä.

  Sitkeästi yritin omaan sänkyyn aina aika-ajoin, ja omaan huoneeseen olin ajatellut Jasun siirtää puolivuotiaana. Refluksi toi omia haasteita öihin, ja tyydyin siihen, että me nukutaan miten nukutaan. Useimmiten vierekkäin. Eikä Jasu muuttanut vielä puolivuotiaana omaan huoneeseen.

  perhepeti
  Herra on osannut ottaa alusta asti tilan haltuun.

  Myönnän myös nauttivani, kun saan pitää lasta lähellä ja nukkua vierekkäin. Itse olen todella läheisyydenkipeä ihminen, ja näyttää poika myös läheisyyttä kovin kaipaavan. Miksi hänen pitäisi osata nukkua yksin, kun vanhemmatkin haluavat nukkua vierekkäin?Huomasin itseasiassa jo sairaalassa, että nukuimme Jasun kanssa kumpikin paremmin, kun olimme vierekkäin.

  Nukutaan vähän missä milloinkin

  Nyt Jasu on vuoden, ja hän nukkuu päiväunia vaihdellen omassa sängyssä, vieressä ja vaunuissa. Riippuen päivän menoista ja omasta jaksamisesta. Jos kaipaan itse unia, otan hänet viereen ja nukumme molemmat.

  Nyt viimeaikoina Jasu on iltaisin nukahtanut syliini keinutuoliin, tai omaan sänkyyn kun olemme hetken keinutelleet ja rauhoittuneet. Hän nukkuu pitkän pätkän omassa huoneessa ja sängyssä, tuttia saatan välillä antaa. Aamuyöllä alkaa heräily, ja otan hänet suosiolla viereen. Kun hän saa olla lähellä ja räplätä minun sormia, tulee se unikin sieltä paremmin.

  Unimuumi on tärkeä kaikilla unilla.

  Kumman olemme todenneet paremmaksi?

  Meillä on ihan kausittaista, että nukkuuko Jasu paremmin vieressä vai omassa sängyssä. Välillä hän tarvitsee paljon äidiltä läheisyyttä, ja on parempi nukkua ihan iholla. Välillä taas hän selkeästi kaipaa omaa tilaa ja rauhaa, ja nukkuu omassa sängyssä ja huoneessa oikein hyvin. Mutta meille tämä osittainen perhepeti-systeemi sopii , ja voimme kaikki hyvin. Menemme lapsentahtisesti, ja hänen tarpeita huomioiden. Tiedämme, että hän osaa myös omassa sängyssä nukkua, ja jatkaa itsenäisesti unia. Ja kun välillä läheisyydentarve tulee, ja tarvitsee vanhempaa unien jatkamiseen, on hän tervetullut meidän väliin. Onhan hän kuitenkin vasta yksivuotias.

  Tietysti terveys ja turvallisuus seikat on otettava huomioon, mutta jos kaikki on kunnossa, mielestäni perhepeti vaihtoehtoa ei tule tuomita.
  Itse stressasin siitä, kuinka Jasun pitäisi jo tässä iässä (n. 3 kk) nukkua omassa sängyssä, muuten olemme isoissa ongelmissa myöhemmin.

  Nukutaanko teillä yhdessä vai erikseen? Vai sekä että?

  Vastaa