• Raskausmyrkytys ja kuinka se vaikutti loppuraskauteen?

  Täytyy heti alkuun todeta, että olin siitä onnellisessa asemassa, kun raskausmyrkytys tuli vasta loppuraskaudessa. Raskausmyrkytyksestä ja sen oireista puhuttiin aina aika-ajoin neuvolassa. Verenpaineita mittailtiin, ja jokaisella käyntikerralla virtsasta mitattiin proteiinia. Mitään viitteitä siihen ei aiemmin löytynyt.

  Kuinka raskausmyrkytys huomattiin?

  Mulla on aina ollut hyvin alhaiset verenpaineet, myös raskausaikana. Oli viimeinen neuvolalääkäri (n. rv 36 paikkeilla) ja verenpaine olikin koholla. Hän laittoi lähetteen TAYSiin raskauspäivystykseen, jossa voitaisiin vielä katsoa, tarvitseeko jotain tehdä. Kummatkin lääkärin kanssa olimme sitä mieltä, että tuskin mitään hälyyttävää on.

  Taisin saada ajan jo seuraavalle päivälle. Siellä verenpaineet oli hieman koholla, myös katsottiin pissasta proteiini, jota ei ollut. Ultrattiin, ja vauvalla oli kaikki hyvin. Sain ohjeeksi mittailla kotona verenpainetta, sekä seurata proteiinia. Jos verenpaineet ovat koholla, tai pissassa proteiinia, täytyisi lähteä päivystyksessä käymään. Muuten oli viikon päähän kontrolliaika.

  Tässä kohtaa ei vielä suoranaisesti puhuttu raskausmyrkytys-diagnoosista, mutta viitteitä oli siihen suuntaan. Muistan kun oltiin mökillä lääkärikäynnin jälkeen, ja pohdin onkohan tämä päänsärky taas normaalia (mitä mulla on ollut vuosia) vai voiskohan tää olla sitä raskausmyrkytystä?

  raskausmyrkytys

  Raskauspäivystyksessä ramppaamista

  Pari päivää kotona seurailin paineita, ja olivat edelleen jatkuvasti koholla. Myös proteiini oli yhdellä plussalla. Oli sunnuntai, ja lähdin käymään päivystyksessä.  Lääkäri ultraili vauvaa, kaikki oli hyvin. Hän otti puheeksi mahdollisen synnytyksen käynnistämisen. Itse en tätä edes ajatellut, vointini olo ollut ihan hyvä. Tuntuikin hurjalta, että alettaisiinko synnytystä käynnistämään? Pääsin kuitenkin kotiin, samojen ohjeistuksien kanssa.

  Seuraavana tai sitä seuravana päivänä proteiini oli kahdella plussalla, ja verenpaineet koholla. Soitin taas päivystykseen, ja lähdin siellä käymään. Nyt ei puhuttu käynnistyksestä eikä oltu sen enempää huolissaan. Olin jo aiemmin saanut kontrolliajan viikon päähän ensimmäisestä ajasta, joten jäin sitä odottelemaan, ja pääsin kotiin. Hieman itsellä oli ristiriitaiset tunteet, kun toinen lääkäri pohti jo eilen vähemmillä oireilla käynnistystä, ja nyt sille ei nähty tarvetta. Toki luotin ammattilaisen sanaan, mutta pieni huoli vauvasta alkoi kehittyä.

  raskausmyrkytys
  Tässä verrattiin siis ylempää riviä oikeanpuoleiseen läpyskään.

  Kontrollista osastolle

  Torstaina mulla oli sovittu kontrolliaika, viikko ensimmäisestä ajasta. Paineet olivat edelleen koholla, oma vointi ehkä hieman huonompi. Pientä päänsärkyä ja voipumista. Ei kuitenkaan puristavaa kipua ylävatsalla, tai muuta mitä raskausmyrkytyksessä on.

  Taas ultrailtiin, ja mittailtiin paineita. Vauvalla onneksi kaikki hyvin. Lääkäri sanoikin, ettei tähän ole kuin yksi parannuskeino, ja se on synnytys. Hän ei osannut sanoa, koska käynnistys aloitettaisiin, mutta lähipäivinä.

  Siltä reissulta jäinkin suoraan osastolle, en päässyt edes kotona käymään hakemaan tavaroita, tai viemään autoa pois. Sitten miehelle soittoa, että nyt jäinkin tänne, ja ilman vauvaa en enää kotiin pääse. Siinä kohtaa alkoikin jo vähän jännittää.

  Saavuin osastolle juuri ruoka-aikojen välissä, ja sain siitä syystä pakasteruuan. Mikä olikin yllättävän hyvä!

  Kohtalainen pre-eklampsia

  Pääsin huoneeseeni, ja sain vain wc-käynti ja suihkuluvan. En saanut edes alakerrasta hakea R-kioskilta syötävää. Sain myös yhden verenpainetta alentavan lääkkeen. Otettiin virtsa- ja verinäytteitä, ja verenpainetta mittailtiin. Diagnoosina oli ”kohtalainen pre-eklampsia” eli kohtalainen raskausmyrkytys.

  Minusta pidettiin taysissa todella hyvää huolta. Minulla oli myös ihana huonetoveri, jonka kanssa sain jutella ja vaihtaa ajatuksia. Mies sai olla töiden jälkeen iltaan saakka kanssani, joten suurempaa stressiä ei ehtinyt kehittyä ennen käynnistystä. Olinkin vain yhden yön, seuraavana päivänä jo alettiin synnytystä käynnistämään. Sen etenemisestä kirjoitan erikseen.

  Jos mahdollisesti tulee vielä toinen raskaus, aloitetaan lääkitys (en muista mikä) heti alkuraskaudesta, jotta myrkytykseltä vältyttäisiin.

  Onko teillä todettu raskausmyrkytystä? Missä kohtaa raskautta, ja millainen vointi sinulla oli?

  Kommentit

  1. D

   Itsekin sairastuin raskausmyrkytykseen yhtäkkiä loppuraskaudessa. Nyt n. 3 viikkoa synnytyksestä ja vieläkin on proteiinia virtsassa. Mitattiinko sulta proteiini virtsasta esim jälkitarkastuksen yhteydessä, ja jos mitattiin, niin oliko se vielä kohollq vai oliko kaikki normaalisti? Huolestuttaa, että ottivatko mun munuaiset nyt pahasti hittiä tästä 🙁

  2. S

   Mainitsit että aiemmin verenpaineet olleet alhaiset. Kuinka korkeaksi ne nousivat kun lähtivät kohoamaan?

  Vastaa