• You are currently viewing Vauvan unirytmi- mikä olisi toimiva?

  Vauvan unirytmi- mikä olisi toimiva?

  Aloin jo raskausaikana lukea netistä tietoa vauvojen unesta: kuinka vauvat nukkuu, tai kuinka saada ne nukkumaan?
  Millainen on ylipäätään vauvan unirytmi? Tutkin asiaa myös unikonsulttien sivuilta ja osallistuin myös yhdelle verkkokurssille. Tutustuin vauvojen uniin, ja tapoihin saada vauvalle aikaiseksi hyvää rytmiä.

  Samat aiheet nousivat esiin: Piti seurata lapsen luontaista (aikaista)vuorokausirytmiä, sekä väsymys merkkejä. Eikä myöskään aina saisi opettaa nukahtamaan tissille, tai syliin, jottei synny uniassossiaatioita. Kuulosti järkeenkäypältä, suhteellisen helpolta. Halusin välttää ne ”pahamaineiset unikoulut”, ja selvitä ilman niitä.

  vauvan unirytmi

  Aikainen rytmi- paras rytmi

  Jasun hieman kasvettua yritin saada meille rytmiä, ja saada häntä nukahtamaan omaan sänkyyn. Meillä oli aika myöhäinen rytmi, nukkumaan käytiin joskus 22-00 välillä. Useiden tutkimusten mukaan lapselle olisi paras aikainen (19-7) rytmi. Tähtäsin siis siihen. Yritimme vaikka kuinka monta kertaa, mutta aina ongelma oli sama. Jasu nukahti hyvin tuolloin klo 19 aikaan, mutta heräily alkoi puolen tunnin päästä, ja lopulta nukahti myöhemmin samaan tuttuun aikaan. Lisäksi päiväunet olisi hyvä ajoittaa lapsen ”hormonaalisiin uni-ikkunoihin” ja pitää tietyt unet tietyn mittaisina. Yritin myös tätä.

  Päiväunia nukuttiin parhaiten liikkuvissa vaunuissa (jottei liian helpoksi mennyt niin soratiellä, asfaltilla herättiin), tai kantorepussa samalla liikkuen tai jumppapallolla pomputellen. Näihin jälkikäteen ajatellen teki varmasti refluksi osansa.

  lapsen univaikeudet
  Tässä toki ”hyvänä puolena” oli äidin kunnon kohominen.

   

  Stressiä unista

  Kaikki ihanat ”omat-ajat” kun lapsi nukkuu päiväunia, olivat todella utopistisia minulle. Lopulta stressaannuin myös kovasti, kun meidän lapsi ei nuku silloin kun hänellä olisi ”luontaiset päiväuni-ikkunat”. Eikä nuku niin kauaa, eikä nuku niin yölläkään. Tämän rytmin kun pitäisi olla lapselle paras, eikä univelkaa kehity. En myöskään halunnut ”ryöstää” lapseltani unta, jos hän meneekin myöhemmin (kuin klo 19) nukkumaan.

  Stressaannuin myös Jasun nukkumapaikasta, kun hän vielä kahden-kolmen kuukauden ikäisenä nukkuu meidän välissä, ja pitäisi saada jo äkkiä omaan, ennen kuin ollaan ongelmissa! Nyt olemme nukkuneet onnellisesti perhepedissä, josta voit lukea lisää täältä.

  lapsen univaikeudet
  Äidin oma-aika. Samalla jumppapallolla pomputellen saattoi pystyä katsomaan pari jaksoa jotain netflixistä. Tai syödä samalla, mikä itseasiassa osoittautui aika haastavaksi.

   

  Kaikki ei mene samaan muottiin

  Jasun ollessa n. kahdeksan kuukautta, vihdoin annoin olla. Annoin pojan nukkua päivisin vaikka vain puolituntia, annoin nukahtaa syliin, annoin nukkua vaunuissa. Nyt Jasun ollessa vuoden, päiväunet nukutaan välillä vaunuissa, välillä sisällä. Emme nuku ”luonnollisten uni-ikkunoiden” mukaan, vaan silloin kun tuntuu hyvältä. Olen myös huomannut, että moni muukin äiti kokee tästä stressiä. Kun oma lapsi ei nuku niin kuin ”pitäisi”, ja yritetään myös jo pieniä vauvoja (n. kahden kuukauden ikäisiä) saada nukkumaan öitä heräämättä, ja herätetään päiväunilta jotta tulisi oikea rytmi. Koska tämä tällaiseksi on mennyt? Miten aiemmin osattiin lapsia nukuttaa.

  Varmasti on hyvä, että tietoa lasten unesta on saatavilla. Mutta toivoisin, että vanhemmat muistaisivat lasten olevan kuitenkin yksilöitä, ja pitäisi olla armollinen myös itselle, jos oma lapsi ei menekään samaan muottiin muiden kanssa. Vauvan unirytmi on jokaisella vauvalla erilainen, ja olisi hyvä, että se myös hyväksytään.

  Voiko onnistua lapsen omalla rytmillä?

  Olen huomannut, että meidän rytmiä myös ihmetellään, kun ei ole sitä suositeltua 19-07 rytmiä. Meillä ilta nukkumaanmenoajat vaihtelevat kausittain, välillä ollaan menty klo 19-20 välillä nukkumaan, tällä hetkellä mennään vasta klo 21 tienoilla. Nyt en kuitenkaan asiasta aio ottaa yhtään ressiä! Selvästi meidän poikamme on iltavirkku, ja kun ei ole päivähoitoa tms minkä vuoksi olisi pakko herätä esim klo 7, en ala väkisin häntä aikaisempaan rytmiin viemään. Hän on myös oikein hyvinvoiva näin.

  Niin kuin yksi unikonsulttikin on sanonut, annetaan toisillemme unirauha! Ja varmastikin on totta, että suurimmalle osalle lapsista sopiikin juuri tämä suositeltu aikaisempi rytmi. Olisi ihana, jos meillekin. Iltaan pieni oma-aika olisi tervetullutta! Mutta jossei se toimi, ei sitä kuuluisi ihmetellä, tai arvostella.

  Millainen on teidän vauvan unirytmi? Onko muita jotka ovat kokeilleet aikaisempaa rytmiä, mutta ei vaan toimi?

  Vastaa