• Äidin vaistot- luota niihin!

  Ensimmäiset kuukaudet Jasun syntymän jälkeen hyväksyin, että meidän lapsi vaan on huono nukkumaan. Ehkä me vaan tarvitsisimme unikouluja, nukahtamisen opettelua. Yritin tarjota lapsellemme parhaimmat uniympäristöt (kapaloista white noiseen ja tutuista iltarutiineista aina pimeään huoneeseen). Aika-ajoin äidin vaistot heräilivät ja mietin, jos lapsi olisikin kipeä.

  Jasun ollessa n. kahden- kolmen kuukauden minulla heräsi äidin vaistot vihdoinkin kunnolla, ja soitin lasten päivystykseen. Jasu nukkui vain (minuutilleen) 30 minuuttia, ja alkoi aivan kamala huuto. Jos hänellä on korvatulehdus, tai muuten kipuja. Edes syli ei rauhoittanut. Hän oli aivan poikki, kun ei saanut tarpeeksi nukkua. Jotain olisi pakko olla vialla.

  Lapset itkee ja valvoo

  Kävimme päivystyksessä. Hoitaja siellä mietti saakohan poika tarpeeksi maitoa. Jasu on kasvanut aina +käyrillä, ja neuvolassa aina oltu sitä mieltä, että maitoa saa riittävästi. Myös sen näki meidän lapsemme ulkomuodosta. 😊  Lääkäri tutki poikaa ja kertoi, että myös hänen ensimmäinen lapsi itki ja valvoi. Korvissa tai muuallakaan ei näkyvää ongelmaa. Kiteytettynä lääkärin sanoma oli: lapsella ei ole hätää, lapset nyt vaan itkee ja valvoo.

  äidin vaistot

  Unikoulu auttaa

  Kotona tyydyimme lääkärin sanaan. Aina aika-ajoin neuvolassa puhuin, kun meillä ei vieläkään nukuta. Nukuttiin hyvin pieniä pätkiä, päivin öin. Tilannetta ei auttanut, että usein neuvolassa oli uusi neuvolantäti meitä vastassa. Tarjottiin päiviin ulkopuolista apua, mutta varsinaisesti meidän öihin ei kukaan ottanut kantaa. Tämä on vauvoilla normaalia.

  Puolen vuoden lähestyessä puhuin taas neuvolassa meidän unettomuudesta, vastaus oli vain että unikoulua. Unikoulu auttaisi kun lapsi on puolivuotias, ja silloin sitä saisi alkaa tekemään. Unikoulua sitten. Me yritettiin eri muotoisia unikouluja. Tilanne rupesi olemaan lopulta se, että Jasu oksensi kun huusi niin paljon. Ei rauhoittunut vaikka otti välillä syliin, ja yritti rauhoitella.

  Pakko jotain on tehdä

  Jasun ollessa n. kahdeksan kuukautta, minun äidin vaistot oikein lehahti ja päätin, että nyt riitti. Laitoin meidän neuvolantädille pitkän sähköpostin, että ei tämä vaan voi olla normaalia. Meidän yö oli mennyt sähköpostia edeltävänä yönä kutakuinkin näin: klo 19 nukkumaan, klo 23 mennessä oli herännyt neljä kertaa. Klo 23-03 oli hereillä ja huusi. Klo 03-06 nukkui, sen jälkeen alkoi taas huuto. Kerroin olevani todella väsynyt. Jasu ei ollut nukkunut koko elämänsä aikana hyvää yötä (saattoi olla yksi tai kaksi poikkeusta, kun nukkui kuuden tunnin pätkän).

  Neuvolantädiltä tulikin vastaus, että kuulostaisi silent refluksilta. Ja jos meillä on vakuutus, kannattaisi mennä yksityisellä käymään. Kunnan kautta saisi lähetteen, mutta kestäisi kauemmin.

  Meillä ei ollut vakuutusta, mutta varasin heti seuraavalle päivälle yksityiselle ajan, josko vihdoinkin löytyisi oikea syy tähän kaikkeen! Myös lääkäri epäili silent fefluksia, ja saimme lääkkeet kokeiluun. Ja: Jasu nukkui meidän mittapuulla hyvin, ja rauhallisesti jo seuraavana yönä.

  Olisiko vauvavuosi voinut olla erilainen?

  Edelleen meillä on kausia että huudetaan yöllä, ja refluksi on pahempana.
  Mietin edelleen, olisiko äidin vaistojen pitänyt tulla lujempaa aiemmin esille? Olisiko pitänyt vaatia apua ja hakea sitä monesta paikkaa? Olisiko tähän voinut saada jo keväällä avun, kun kävimme päivystyksessä huutavan ja huonosti nukkuvan lapsen kanssa? Jos meidät olisi jo aiemmin otettu tosissaan, eikä ajateltu että on ”nuori äiti” joka ei jaksa valvoa tai kuunnella lapsen itkua. Ja vielä esikoinen kyseessä. Olisiko poika säästynyt suurilta ja turhilta kivuilta? Se minua eniten harmittaa, että refluksi tekee lapselle kipeää, ja Jasu joutui pitkään kärsimään ennen apua.

  No, parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Silti mietin edelleen, millainen meidän vauvavuoden aloitus olisi ollut, jos olisin itsekin saanut levätä, ja ennen kaikkea Jasu ei olisi ollut niin kipeä.

  Onko teillä jotain, missä olisi pitänyt luottaa äidin vaistoihin jo alusta lähtien täysillä?

  Vastaa