• You are currently viewing Rintaliivit on meitä naisia varten, ei miehiä

  Rintaliivit on meitä naisia varten, ei miehiä

  Törmäsin hullunkuriseen ajatukseen rintaliiveistä, kun eräs innokas aktivisti väitti, että rintaliivit ovat seksismiä naisia vastaan. Naisen olisi parempi olla ilman rintaliivejä, mutta yhteiskunta pakottaa naiset niitä pitämään miesten mieliksi. Apua taas mitä puppua. Rintaliivit on meitä naisia varten, ei miehiä!

  On jokseenkin pelottavaa, että nuoret tytöt lukee tällaisia juttuja ja uskoo niitä ihan sinisilmäisinä. Sitten ihmetellään miksi niskoihin ja päähän saattuu koko ajan, tai miksi kylmä sattuu nänneihin ja tissit hikoilee.

  Miksi rintaliivit oikeasti on olemassa?

  Jo aikojen alussa naiset on alkaneet tukemaan rintojaan erilaisilla liinoilla ja viritelmillä. Ihmekös tuo, rinnat omistavana ihmisenä on sanottava, että rintoihin sattuu helposti jos ne heiluvat villinä ja vapaana. Tähän kun lisää vielä sen tosiasian, että ennen naiset tekivät paljon fyysisiä hommia, missä liikettä oli jatkuvasti, niin aivan varmasti erilaiset rintoja tukevat viritelmät ovat olleet tarpeellisia.

  Ranskan kuninkaan Henrik II:n puoliso Katariina de’ Medici sitoi itselleen tiukan vyötärön vuonna 1550. Tästä tempauksesta syntyi korsettimuoti, joka jatkui aina vuoteen 1907 saakka. Korsetista polveutui myöhemmin ensimmäiset rintaliivit. Ne keksi pariisilainen korsetintekijä Herminie Cadolle vuonna 1889. Hän leikkasi korsetin kahtia ja kauppasi näitä kaksiosaisia alusasuja. Marie Tucek keksi rintaliivit, joiden rakenne, materiaali sekä käyttötarkoitus oli sama kuin nykyisissä rintaliiveissä.

  Ebenezer Murray sai Vuonna 1898 patentin kehittämilleen rintasuojille, joiden tarkoituksena oli tukea, suojata sekä lämmittää rintoja. Samaisena vuotena Mary Phelps Jacobs, joka mainitaan usein rintaliivien kehittäjänä, solmi kaksi silkkinenäliinaa yhteen ja kiinnitti niihin olkaimet. Jacobs sai omille rintaliiveilleen patentin vuonna 1914.

  rintaliivit kyllä vai ei
  photo: Fahad Waseem

  Rintaliivit esteenä tasa-arvolle

  Jokainen listattu rintaliivien kehittäjä oli nainen! NAINEN! Rintaliivit on suunniteltu tukemaan, lämmittämään ja suojaamaan rintaa, ne ovat meille naisille suuri hyöty! Se, että niitä pidetään seksikkäinä, liittyy siihen, että ne ovat naisen päällä. Ne asiat mitkä erottaa naisen ja miehen toisistaan, korostuu helposti vastakkaiselle sukupuolelle seksikkäänä. Tämähän on ihan selvä juttu ja luonnollista, seksuaalisia olentoja kun olemme.

  Jo vuonna 1968 feministit pitivät rintaliivejä esteenä tasa-arvolle. Rintaliivit koettiin sekä henkisesti että fyysisesti tukahduttavina. Nyt sama ajatus on nostamassa uudelleen päätään. Nuoret naiset kertovat kuinka haluaisivat elää ilman rintaliivejä, mutta yhteiskunta ei sitä hyväksy. Lisäksi väitetään, että rintaliivit ovat täysin turhat.

  On vaikea uskoa, että tällaisia totuuksia laukoo nainen jolla on rinnat. Minulla ei ole suuret rinnat ja silti rintoihini sattuu jos liikun ilman liivejä. Rintani ovat selvinneet imetyksistä kohtuu hyvin, mutta silti ne pulpahtavat ulos kaula-aukosta jos kumarrun ilman liivejä. Nänneihini sattuu kylmä ja kuumalla rinnat hikoilisivat paidalle hikiläiskät. Vaikka en ole isorintainen, niin rintaliivit ovat minulle tarpeelliset.

  Se ja sama, jos joku pystyy ilman liivejä olemaan, niin olkoot, mutta turha huudella meille muille, että liivit ovat turhakkeet. Sitä ne ei todellakaan ole. Rintaliivit ovat monen naisen pelastus ja onni.

  Siitä onko rintaliiveistä terveydellistä hyötyä tai haittaa löytyy yhtä monta tulosta kuin tutkimustakin. Tutkimuksia oli tehty puolesta ja vastaan laajasti ja niissä oltiin aikalailla eri mieltä kaikissa. Toiset tutkimukset sanoivat, että rintaliivien käyttö veltostuttaa omia lihaksia, toiset tutkimukset sanoivat. että rintaliivit suojaavat selän, kaulan ja hartioiden tärkeimpiä lihaksia.

  Lähteet: Iltalehti, Elle UK, Yle

  Vastaa