• You are currently viewing Kokeisiin lukemisen Akilleen kantapää!

  Kokeisiin lukemisen Akilleen kantapää!

  Viime aikoina perheessämme on toistuvasti noussut huolenaiheeksi se että koulukirjat ovat koulussa juuri niinä päivinä, kun kokeisiin on tarkoitus lukea. Ihana, rakas ja fiksu viidesluokkalainen kun luulee, ettei silloin joudu harjoittelemaan noita asioita. Minun mielestäni tämä taas antaa hienon mahdollisuuden oppia eri keinoja. Voit varmaan kuvitella miltä tuntuu, tämän toistuessa kolmena iltana peräkkäin, kun kokeita on tällä viikolla useammat!

  Pinna oli eilen kireällä niin lapsella kuin aikuisillakin. Varmistin heti lapsen päästyä kotiin, että kirja on varmasti mukana ja kun kerran oli, lähdimme asioille. Illemmalla kun historiankokeisiin lukemisen aika tuli, ei kirjaa löytynytkään.  Tässäpä siis muille saman asian ääressä painiville muutama pikku vinkki, ettei tarvitse turhaan nyhtää hiuksia päästä.

  Koulukirjasta

  Tämä olisi mielestäni se helpoin tapa lukea kokeisiin. Jos siis se kirja sieltä repusta sattuu löytymään. Lapsi voi lukea kappaleet läpi omassa rauhassa tai vielä parempi, jos hän lukee ne vanhemmalle, sisarukselle tai lemmikille ääneen. Aiheesta voi kysellä ja varmistaa näin, että hän osaa kertoa asiasta omin sanoin eli hän on sisäistänyt aiheen, eikä vain luettele tietoja työmuistista. Kuvatekstit ja kappaleeseen liittyvät tehtävät on myös hyvä kerrata!

  Mitä tehdä, kun kirjat ovat koulussa?

  1. Meillä lähdettiin siitä, että lapsen piti miettiä, mikä aihealue mahtaa olla kyseessä. Tai oikeastaan ensin siitä mikä oppiaine. Tämän jälkeen hänen piti muistella oleellisimpia kohtia, jotka tässä historian aiheessa oli muun muassa jumalat. Kyselimme ensin niistä ja kun asia alkoi olla myös meille aikuisille selvä, siirryttiin miettimään muita aiheita. Mehän siis googlailimme vastauksia ja lapsi kertoi ulkomuistista ja mikäli vastaukset olivat toisistaan poikkeavia. Sitten käytiin keskustelua mistä tämä voi johtua ja haettiin lisätietoa varmistukseksi siitä, miten asia oikeasti on.
  2. Kun kerran pojaltani jäi kirjat kouluun, kysyin miten hän oppii helpoiten. Hän vastasi oppivansa videoista. Etsittiin yhdessä YouTubesta video kyseisestä aiheesta ja tehtävän tarvittava tieto ja enemmänkin saatiin muutamassa minuutissa. Samoin voi lukea kokeisiin.
  3. Lapsi voi myös kysyä, voiko kappaleen tekstejä saada luokkakaverilta kuvana. Mikäli luokan yhteishenki on hyvä niin tämä on helppo vaihtoehto ja lapseni luokalla on ainakin yhteinen ryhmä, jossa on kaikki opettajaa myöden.
  4. Löytyykö kirjat joltain sähköiseltä alustalta, jonne oppilaalla on pääsy? Tämä vaihtoehto ei ole tänä vuonna meillä mahdollista, mutta viime lukukaudella kaikki lukukirjat löytyivät yhden salasanan takaa verkosta.

  Mikäli kirjat on mukana, niin MLL:n nuortennetti tarjoaa vinkkejä kokeisiin

     

  Mielestäni pääasia ei ole se, että yksittäisestä kokeesta tulee hyvä numero. Vaan se, että lapsi oppii tiedonhaun ja oppimisen keinoja. Auta sinäkin lastasi löytämään oma Akilleen kantapää, hänen oppimiseensa johtava heikko kohta.

  Yritetäänkö teillä luistaa lukemisesta sillä tekosyyllä että koulukirjat ovat koulussa?

  Vastaa