• Ei saatu apua refluksiin

  Kerroin alkuviikosta meidän tilanteesta. Odotettiin taysiin aikaa kuin kuuta nousevaa, ja se saatiin. Ajattelin, että vihdoin saadaan apua refluksiin. No, ei se ihan niin mennyt. Nyt pieni avautuminen.

  ”Selvä refluksi”

  Jasu on vauvasta asti kärsinyt refluksista. Tai silent-refluksista tarkemmin. Sitä ei heti tajuttu, ja hän nukkui aina hyvin pieniä pätkiä, ja heräsi järkyttävään huutoon. Päiväunet nukkui parhaiten rintarepussa kun sai olla pystyasennossa.

  Viime syksynä menimme yksityiselle, ja saatiin refluksi diagnoosi. Olemme käyneet myös tänä vuonna yksityisellä lääkärillä muutamaan otteeseen, joka on sanonut että tämä on selvä refluksi.
  Ja miksi ei olisi? Hän heräilee vähän väliä, ja kuulee kun tavaraa nousee ruokatorvea pitkin ylös, ja alkaa huuto. Myös nieleskelyn kuulee selvästi. Välillä tulee oksennus ulos, kun ei saanutkaan nielaistua.

  Apua refluksiin

  Jos kuitenkin sairaala unikoulua?

  Pääsimme toissapäivänä Taysiin, ja odotukset olivat korkealla. Tilanne on pahentunut ja ajattelimme, että täältä ainakin saa apua refluksiin. Onhan täällä alan ammattilaiset, eikä refluksi enää niin uusi sairaus ole.

  Kun päästiin vastaanotolle, lääkäri ensin kysyi että mistä minä nyt olen huolissani? Vastasin, että lähinnä siitä, että lapsi ei saa nukuttua kun hän on kipeä. Ylösnousuja tulee, ja selvästi tekee kipeää. Kerroin tämän jatkuneen vauvasta asti.

  Hyvät päiväunet vaunuissa, hieman pystyasennossa.

  Lääkäri ehdottikin yllätyksekseni sairaala unikoulua. Jos itkuisuus ja heräily johtuvatkin iän tuomista uuden oppimisista, ja kun kohta Jasu alkaa kävelemäänkin. Jos se valvottaa.
  Olin aivan pöyristynyt. Kerroin, että Jasu on nukkunut ihan omassa huoneessaan täysiä öitä, KUN hänellä ei ole kipuja. Hän siis osaa kyllä nukkua, kyse ei ole siitä.

  Tuntui menevän kuuroille korville. Sairaala unikouluun en kuitenkaan suostunut, koska se nyt ei tätä ongelmaa ratko.

  Saatiin sentään lähete ravitsemusterapeutille

  Lääkäri tuntui olevan eniten huolissaan Jasun kalsiumin saannista. Ymmärrän kyllä, että sekin on lapselle tärkeää. Mutta eikö tätä oikeasti suurta vaivaa voisi hoitaa myös alta pois, ja sitten miettiä mahdollisia puutostiloja? Tällä hetkellä on korviketta juonut aamuisin, muuten vettä. Nyt olen antanut kauramaitoa aamuisin ja päivällä. Normaali maidosta Jasulle tuli vatsa kipeäksi, ja lääkäri tokaisikin ” voi sitä maitoa antaa, vaikka vähän tulisikin oireita”. Niin, että nyt refluksi vaivan lisäksi vielä väkisin täytyisi vatsan väännöt pienelle taata?

  Toukokuussa mennään sitten ravitsemusterapeuttia tapaamaan, ja pidän ennen sitä kolme päivää ruoka-päiväkirjaa.

  Ph mittauksen jälkeen EHKÄ apua

  Saatiin lähete ruokatorven Ph-mittaukseen. Joka on kahden kuukauden päästä. Siihen asti ollaan täysin omillaan. Ja lääkäri vielä puhuikin, että jos sieltä löytyy refluksia, sitten mietitään mitä tehdään. Terveystalolla lääkäri sanoi, että hän ei itse nää ph-mittaukselle tarvetta, kun oireet ovat selkeät. Ja aika inhottava mittaus näin pienelle (jonkinlainen nenä-mahaletku joka on vuorokauden ja seuraavana aamuna otetaan pois).

  Ei mitään apua esimerkiksi siihen ruokavalioon. Ei vinkkejä, että mitä kannattaisi jättää pois. Täytyy itse tutkia netistä ja vertaistuki ryhmistä, että mitkä kenellekin aiheuttanut oireita, ja koittaa niitä jättää pois.

  Apua refluksiin

  Toista lääkettä oltaisiin myös saatu testiin (sama vaikutusmekanismi kun nykyisellä lääkkeellä, mutta eri lääke) mutta sitä ei ole jauheena, niin kuin nexiumia. Sanoin ettei Jasu syö tablettia, kun on niin herkkä kurkkuinen ja räkii lihan palatkin pois. Lääkäri totesi, että voi sen puolittaa ja laittaa soseen sekaan. Ei se sitä ongelmaa silti poista.. hän ei sitä siltikään niele.

  Omillaan ollaan

  Nyt ei auta muu kuin odotella pienen miehen kanssa kaksi kuukautta. Yrittää tehdä kotikokeiluja ruoka-aineista, ja katsoa mihin suuntaan tämä menee. Nyt yritän jättää maidon pois, jos se aiheuttaisi oireita.

  Jos (ja luultavasti kun) taas refluksi tästä pahenee kevään aikana, en tiedä mitä teen. Yritänkö vielä sinne yksityiselle? Vai kestetään vaan?

  Toivoisin myös kokonaisvaltaisempaa tutkimista Jasulle, kun hänellä on niin herkkä vatsa, ja on atooppista ihoa. Jos ne kaikki kulkeekin käsikädessä? Jos on joku allergia? Verikokeet otettiin, katsotaan selviääkö niistä mitään. Tuntuu, että ei oteta oikein tosissaan. Että täytyy taistella, että lapsen kipujen aiheuttaja saadaan selville.

  Onko sulla kokemuksia ph-mittauksesta? Oliko siitä apua? Miten ylipäätään sait apua refluksiin?

  Vastaa