• You are currently viewing Milloin on äidin vuoro?

  Milloin on äidin vuoro?

  Milloin on äidin vuoro?

  Niin monen äidin sanomana ollaan viimevuosina kuultu, miten paljon odotuksia hyvään äitiyteen liitetään. 

  Hyvän äidinhän tulisi pitää koti täydellisen siistinä ja lapset terveellisesti ruokittuina.

  Lisäksi äidin tulisi osata tukea lasten tunnetaitojen kehitystä juuri oikealla tavalla, asettaa rajoja mutta olla rento, pitää itsensä hoikkana, seksikkäänä ja terveenä, olla mieluusti myös täydellinen kumppani, jos sellainen on ja hoitaa työt tietysti moitteettomasti.

  Äidin olisi hyvä keksiä lapsille kaikkea kivaa puuhaa, tehdä mieleenpainuvia lomamatkoja, harrastaa intohimoista seksiä kerran viikossa, nähdä ystäviä, ostaa viimeisimmät leluvillitykset lapsille, mutta opettaa vastuullista kuluttamista.

  Tottakai hyvä äiti pitää lapsilla myös tiukat rajat ruutuajan suhteen, jaksaa postailla someen täydellisiä kuvia täydellisestä elämästä, vaikka sisällä olisi ontto ja väsynyt olo, toisaalta olisi hyvä pysyä poissa somesta ja ruudun äärestä kokonaan.

  Hyvän äidin kannattaisi tietysti myös pitää huolta, että lapsilla on kehittäviä harrastuksia ja olla tyyni tilanteessa kuin tilanteessa.

  Huh, pelkkä tämän listan kirjoittaminen hengästyttää.

  Mistä syntyy onnelliset äidit? Milloin on äidin vuoro?

  Ei ihme että nykyajan äidit kokevat usein olevansa väsyneitä ja valtavan paineen alla, kun he ehkä täysin odottamattaankin yrittävät täyttää näitä ulkopuolisia ja keskenään ristiriitaisia odotuksia. 

  Ehkäpä myös sinä olet kokenut samanlaisia tuntemuksia. 

  Ainakin itse äitinä olen huomannut miten paljon erilaisia odotuksia äitiyteen liitetään. Jokaisella on jokin mielipide siitä, miten asiat tulisi äitinä hoitaa.

  Olemme myös huomanneet äitien kokevan usein häpeää, mikäli ei täytä näitä ilmassa leijuvia odotuksia ja elämä on voinut alkaa tuntumaan enenevissä määrin ilottomalta suorittamiselta. 

  Jos sinä samaistut tähän, niin olet täysin oikeassa paikassa lukiessasi tätä blogia.

  Mitä sitä peittelemään. 

  Lapsiperhearki on välillä yhtä kaaosta, josta on vaan selviydyttävä jaksoi tai ei. Jos selviytymismoodi jää päälle liian pitkäksi aikaa ja äidin omat tarpeet unohtuvat kaikkien odotusten, kiireiden, vastuiden ja suorittamisen alle, niin siitä seuraa väistämättä elämänilon vähenemistä, loppuunpalamista ja ärtymystä, joka heijastuu tottakai myös lapsiin. 

  Tämä blogi on omistettu äitien hyvinvoinnille, jaksamiselle ja onnellisuudelle. Me uskomme, että lapset tarvitsevat täydellisten äitien sijaan onnellisia äitejä (ja emme tarkoita onnellisuudella aina iloista tekopirteää olotilaa, vaan aitoa elossa olon ja merkityksellisyyden kokemusta, jossa on tilaa kaikille tunteille). 

  Onnelliset äidit taas ei synny asettamalla itselle äitinä kasapäin odotuksia ja vaatimuksia siitä millainen hyvän äidin tulisi olla, vaan antamalla luvan riittävän hyvälle äitiydelle ja myös äitinä omien tarpeiden kunnioittamiselle.

  Lue myös: Voiko lapsen tunnelukkojen syntymistä estää?

  Riittävän hyvä äitiys, mitä se on?

  Meidän mielestämme hyvä äitiys olisi aika määritellä uudelleen.

  Äitiydeksi, jossa aitous on täydellisyyttä parempaa. Jossa läsnäolo on alituista suorittamista arvokkaampaa. Jossa tunteita saa näyttää ja anteeksi voi pyytää. Jossa on sallittua erehtyä ja pyytää apua läheisiltä kun väsyttää. Jossa äidin on hyväksyttyä ottaa säännöllisesti aikaa ihan vain itselleen. Jossa on tilaa hassuttelulle ja löhöilylle. 

  Äitiydeksi, jossa omannäköinen onnellisuus ja hyvinvointi on ulkopuolisten odotusten täyttämistä tärkeämpää. 

  -Ida & Laura –

  Vastaa