• You are currently viewing Eli opetetaanko se poika pitämään ovea auki vai ei?
  Photo: Michael Jasmund

  Eli opetetaanko se poika pitämään ovea auki vai ei?

  Opetetaanko se poika pitämään ovea auki vai ei? -on kysymys, mitä ei vielä 10 vuotta sitten olisi ikinä kuvitellut kuulevansa. Tottakai opetetaan! Mutta entäs nykyään?

  Näin aika hauskan videon, missä nainen esitti miestä menossa ovesta. “Miehen” takana tuli nainen samaan oviaukkoon. Ensin “mies” avasi oven naiselle, mutta nainen koki oven avaamisen olevan naista alentavaa ja vähättelevää, mies sai haukut. Toisena esimerkkinä “mies” ei avannut ovea naiselle ja sai taas haukut, koska ei ole herrasmies.

  Video oli huvittava, mutta oli siinä puoli totuuttakin. Ei käy miehiä kateeksi. Minä naisena saan availla ovia tai jättää availematta ihan mieleni mukaan, eikä kukaan siitä mieltään pahoita. Kamalan helppoa.

  Opetan pojat pitämään ovea auki, mutta mitä jos joku siitä suuttuu?

  Meillä on aina sanottu pojille, että ovea tulee pitää auki toiselle, jos se on mahdollista ja erityisesti jos toisella on jotain käsissään tai vaikka jalka paketissa. Onneksi en ole erityisesti korostanut oven auki pitämistä naisille, vaan olen ihan vain puhunut siitä, että se on kohteliaasti tehty kenelle tahansa.

  Pidättäydymme tässä. Pojat opetetaan olemaan kohteliaita. Se ei ole poikien ongelma jos joku repii siitä pelihousunsa.

  Nyt sitten mietin, että saako poikani vielä joskus huudot niskaansa tästä hyvästä? Jos poikani avaa hyvää hyvyyttään oven tytölle/naiselle ja tämä saa siitä päähänsä, että poikani alistaa ja aliarvioi häntä naisena, niin miten pitäisi opettaa poikaa näissä tilanteissa toimimaan?

  Vaihtoehdot

  -Laita ovi kiinni (avatkoon valittaja itse), älä sano mitään ja poistu paikalta

  -Puolustaudu. Kerro, että avaat ovia kaikille ihmisille.

  -Muuta? Mitä?

  Miten te muut opettaisitte tuossa tilanteessa toimimaan? Vai annatteko vain tilanteen joskus mahdollisesti tapahtua, ilman sen suurempia suunnitelmia?

  Kohteliaat käytöstavat ei katso sukupuolta

  Minusta on ihan hyvä juttu, että jokaiselle lapselle opetetaan hyvät käytöstavat, sukupuolesta riippumatta. Oven voi avata niin tyttö kuin poikakin. Hatun voi ottaa pois ruokapöydässä niin tyttö kuin poikakin. Treffit voi tarjota kuka tahansa. Nämä on hyvä asioita osata ihan kaikkien.

  On kohteliasta myös auttaa heikompiaan jos he apua tarvitsevat. Kantaa asioita, mitä toinen ei jaksa tai kurottaa korkealta jos toinen ei ylety.

  Hyvään käytökseen kuuluu mielestäni myös se, että osataan ottaa kohteliaisuudet ystävällisesti vastaan. Jos toinen avaa sinulle oven, sinä kiität. Jos toinen tuo sinulle kukkia, sinä kiität ja jos toinen sanoo, että onpa sinulla kauniit silmät, niin kiität.

  Sekin on hyvien käytöstapojen osaamista, että et soita suutasi kaikesta mahdollisesta toisille ihmisille. Yritän opettaa myös tämän pojilleni.

  Mitä ajatuksia muissa aihe herättää? Opetatko sinä poikasi pitämään ovea auki?

  Vastaa