• You are currently viewing Äiti, älä unohda itseäsi!

  Äiti, älä unohda itseäsi!

  Minulla on ollut pitkään sellainen olo, etten voi juurikaan käyttää itseeni aikaa ja rahaa. Aiemmin kyse oli ehkä enemmän siitä, että olimme pojan kanssa kaksin enkä halunnut tuhlata yhteistä aikaamme niin ”turhaan” kuin itseeni panostaminen. En myöskään ole koskaan pitänyt vaatekaupoissa kiertelystä tai opetellut meikkaamaan niinpä tällaiset tavat kuluttaa rahaa on jääneet pois kuin itsestään. Kuluttamisen välttely vahvistui viimevuonna, kun minut lomautettiin ja tulot tippuivat useamman satasen kuussa. Menot eivät kuitenkaan tippuneet vastaavasti vaan asuntolaina piti edelleen maksaa ja ruokaa piti kaapissa olla. Harrastukset olivat se, josta säästin ja se tapahtui aika lailla luonnostaan, koska harrastukseni joutui rajoitusten vuoksi myös tauolle.

  Itseeni panostaminen liikuttaa

  Aiemmin olen harrastanut aktiivisesti paritanssia ja käyttänyt siihen parhaimmillaan satoja euroja kuukaudessa. Tanssi oli tapani viettää aikaa aikuisten ihmisten kanssa ja nähdä tuttuja. Vaikka nyt saan myös kotona viettää aikaa aikuisen kanssa ja keskustelemme hyvin monenlaisista asioista keskenämme, kaipaan silti tuota tanssiporukan yhteisöllisyyttä ja tanssista saamaani tunnetta. Tanssi on ehdottomasti ollut minulle paras tapa nollata päätä raskaasta työviikosta, ja siitä että olen ollut se, joka tekee päätökset kotona. Tanssiessa minun ei kuulu päättää mihin mennään, koska ja millä tavalla vaan saan olla ja nauttia muutaman tunnin siitä, kun joku muu tekee nuo päätökset puolestani. Nyt taas pikkuhiljaa salit avautuvan ja lavatansseja saa alkaa järjestää, odotan jo pääseväni pitkästä aikaa itselleni mieluisimman liikuntaharrastuksen pariin.

  Olen viimeisten kuukausien aikana opetellut pitämään kehostani huolta liikunnan lisäksi myös muilla tavoin. Aloitimme Nikon kanssa herkkulakon, koska varsinkin makean syönti on lähtenyt ihan käsistä. Sovimme että perjantaisin saamme herkutella kohtuullisesti, mutta muina päivinä vältämme kaikkea, jossa on lisättyä sokeria. Itselleni tämä ei ainakaan vielä ole tuonut mitään haasteita. Miehellä tuo herkuttelu taisi enemmän olla ongelma kuin minulla. Sipsit ja muut suolaiset herkut on minulle se kova paikka, mutta jos ei vietetä keskellä viikkoa leffailtaa niin sekin sujuu ongelmitta.

  Hieronnan suurempi merkitys

  Itseeni panostaminen näkyy jo nyt myös  kehon hemmotteluna ja huoltona siten, että olen alkanut käymään hieronnassa säännöllisesti, kahden viikon välein. Joskus vuosia sitten olen käynyt jumittuneen selän vuoksi, mutta nyt käyn ennaltaehkäisevässä mielessä. Suuri menoerä tämä ei tosiaan ole, vaikka olen aiemmin niin kuvitellut. Hintaa kertyy kuutisen kymppiä kuukaudessa. Ja se olo, jonka saan, on vähintään kaiken sen rahan arvoinen. Jo se, että lihakset saa auki ja vältän päänsäryt ja kolotukset ovat ihan mahtavat jutut, mutta vielä tärkeämpää on se, että teen asioita itseäni varten.

  Olen vasta nyt ymmärtänyt, miten olen vuosia ollut vain äiti ja työntekijä. Arjen suorittaja, joka huolehtii, että kaikki mitä kuuluu ja täytyy, tulee tehtyä. Vaikken ole nauttinut lomautuksen tuomasta tyhjästä ajasta, niin olen siitä äärettömän kiitollinen. Se on antanut minulle aikaa ja mahdollisuuden huomata, että juuri minun täytyy huolehtia omasta hyvinvoinnistani ja tehdä asioita, joista itse nautin. Aiemmin muille tärkeät asiat ovat menneet omieni edelle ja olen tehnyt omia juttuja vasta sitten, jos niille on jäänyt aikaa. En missään nimessä tarkoita, ettenkö jatkossakin huolehtisi niistä asioista mistä pitää ja mitkä olen luvannut hoitaa. Vaan sitä, että vaikkei mansikkamaan kitkeminen olisi muille perheessämme tärkeää, laitan sen silti työlistani kärkeen, koska pidän sitä itse tärkeänä ja nautin siitä.

  Vastaa