• You are currently viewing Äidin hyvinvointi

  Äidin hyvinvointi

  Äidin hyvinvointi

  Äidin hyvinvoint – mitäs se onkaan? Äiti vai lapset, kuka menee etusijalle? Äiti. Tai ainakin pitäisi mennä, mutta harvoinpa menee.

  Kuinka usein sinä äiti olet kysynyt itseltäsi, että mitä sinä haluat tehdä?

  Mistä sinä haaveilet?

  Mitä sinä haluat syödä?

  Minne sinä haluat lomalle?

  Mitä haluat katsoa televisiosta?

  Miten sinä haluat tehdä viikonloppuna?

  And the list goes on.

  Totta on, että lapset ovat suurimmalle osalle vanhemmista niitä rakkaimpia aarteita. Lapsen perustarpeista tulee huolehtia. Tarjota lämpöä, läheisyyttä ja rakkautta. Kasvattaa ja kuunnella, opettaa pärjäämään ja toki myös tarjota virikkeitä ja erilaisia elämyksiä. Tähän mulla ei ole tietenkään poikkipuolista sanaa – haluan että mun lapset on onnellisia.

  Eihän se kuitenkaan tarkoita sitä, että äidin – tai isänkään – tarvitsisi luopua itsestään.

  Eihän? Vaan kuinka moni äiti hukkuu ruuhkavuosiin ja kadottaa itsensä äitiyteen. Äidin omat jutut ovat epäsäännöllisiä vierailevia tähtiä, highlighteja joita odotetaan innosta kihisten. Niin kihisten, että h-hetkeen ladataan hulluna odotuksia, niin kovia, ettei oikein osaa nauttiakaan. Samalla ehkä vilkuillaan kelloa ja pohditaan, että mites ne siellä kotona pärjääkään?

  Entäs sitten se arki? Sun tekee mieli hyvää salaattia, mutta päädyt pikaruokaravintolan nahean kipon ääreen, koska lapset haluaa hampparia? Unelmoit rauhoittuvasi viikonloppuna, mutta viikonloppu ( ja seitsemän seuraavaakin ) menevät aamusta iltaan jalkapallokentän laidalla seisten? Haaveilet uudesta ammatista, kirjan kirjoittamisesta tai maratonin juoksemista, mutta et anna itsellesi lupaa irrottaa aikaa siihen – koska muu perhe? Mä en suostu tähän! En ainakaan enää.

  Pssst! Lue myös: Äidin hyvinvointi = perheen hyvinvointi

  Ei vanhemmuus saa tarkoittaaa omasta itsestään luopumista!

  Identiteettiä on toki muovattava ja elämä muuttuu väkisinkin, mutta loppu on kiinni itsestä. Eikä se, että haluaa pitää kiinni omasta itsestään, tarkoita sitä etteikö nauttisi vanhemmuudesta. Minä ainakin nautin, mutta äidin hyvinvointi vaatii muutakin.

  Oman ajan, omien tarpeiden ja omien haaveiden täyttämisen tulisi olla arjessa läsnä aina. Se ei ole asia jonka voisi viskata vintille vuosiksi ja kaivaa sieltä sitten esiin, kun lapset ovat isompia. Se ei ole asia, jolle likenee aikaa kaksi kertaa vuodessa tai 15 minuuttia joka ilta sen jälkeen, kun lapset on tainnutettu unille.

  Ymmärrän monenlaisia elämäntilanteita ja perheitä, kaikki ei ole aina helppoa.

  Mutta siltin ajatus ei saisi koskaan olla se, että uhraa omat unelmansa jonkun toisen edelle. Kolmen pojan äitinä ja reissumiehen vaimona myönnän, että välillä munkin on todella, todella vaikeaa muistaa niitä. Ja aika pitkään olivat hukassa kokonaan, eikä äidin hyvinvointi ole ollut prioriteettilistan kärjessä. Kaatuillen, hapuillen, itkien ja iloiten olen oppinut. Ensimmäinen suuri haave toteutuu ensi viikolla, sillä silloin julkaistaan mun ensimmäinen kirjani.

  Enää en aio unohtaa, mä tarvitse niitä. Omaa aikaa ja omia haaveita – ihan vaan mua itseäni. Sinä tarvitset sinua, minä tarvitsen minua. Me ollaan meidän elämän tärkeimmät henkilöt, eikä sen henkilön onnellisuuteen riitä pelkkä perustarpeiden täyttäminen.

  Ja vielä viimeisenä: toki mulla on paljon unelmia joita haluan toteuttaa myös lasten kanssa. Melkein ärsyttää, että tämä pitää erikseen sanoa, mutta sanon kuitenkin. Niin usein tämä aihe tunnutaan tahallaan käsittävän väärin.

  Asiasta lisää esimerkiksi mieli.fi-saitilla. 

   

   

  Kommentit

  1. Anonyymi

   Iski silmään tuo ”mutsi, sä oot elämäs tärkein henkilö.” Siinä on juurikin se virhe, että äitinä elämän tärkein henkilö (toivottavasti) on se oma lapsi/lapset. Kyllä se lapsen etu menee oman edelle oli syy mikä hyvänsä. Viimeisetkin sentit pankkitililtä yritetään saada riittämään pojan hyvinvointiin liittyviin asioihin. Meillä esimerkiksi raha tällä hetkellä niin tiukassa, että on päätettävä ostaako lapselle makaroonin seuraksi jotain proteiinipitoista ja kasvista vai ostanko itselleni lisää masennuslääkkeitä. Ei vaikea valinta, sillä lapsen on saatava ruokaa ja minä pärjään seuraavaan tilipäivään, kun olen pärjännyt vuosia ennen lääkkeen määräämistäkin.

  2. Anki

   Tiettyjä asioita pitää varoa ja totella pitää kun sanotaan.Se sanominen on yleensä lapsen turvaksi .

  Vastaa