• Kyynelkanavan avaus- miten se meni?

  Meillä oli tiistaina kyynelkanavan avaus jo toistamiseen. Jasulla on vauvasta asti vasen silmä rähminyt ja vuotanut, välillä aamuisin ollut ummessa eikä ole saanut silmää auki. Kyynelkanavan avauksesta alettiin puhua joskus puolen vuoden iässä, että jossei vuoden ikään helpota niin saataisiin lähete toimenpiteeseen.
  Kyynelkanavan avaus

  Usein menee itsellään ohi

  Meidän täytyi odottaa vuoden ikään lähetettä, koska usein vauvoilla on ahtaat kyynelkanavat jotka itsellään ajan myötä helpottavat. Meillä on siis tätä silmän vuotamista ollut päivittäin, ja viikottain rähmimistä. Vuoden iässä saatiin lähete koska itsellään tämä ei mennyt ohi. Ja onneksi saatiin, oli niin kurjaa kun toisella usein silmä muurautunut umpeen aamuisin. Ja talvisin ulkoillessa oli inhottava kun silmä vuosi koko ajan.

  Mitä toimenpiteessä tehdään?

  Saatiin maaliskuussa peruutusaika toimenpiteeseen seuraavalle päivälle. Ohjeena olla syömättä ja juomatta n. 6 tuntia, ja aamulla klo 8 paikalle. Eli illalla Jasu söi ja joi ja sitten oltiin syömättä.
  Oltiin paikalla jo ennen kahdeksaa, ja samalle päivälle oli paljon muitakin lapsia menossa samaan toimenpiteeseen. Jasun vuoro oli vasta yhdeksän jälkeen, mikä oli kurja kun ravinnotta oloajasta tuli niin pitkä. Leikkaussaliin/toimenpidehuoneeseen pääsi vain yksi aikuinen mukaan, joten minä menin. Minulle selitettiin mitä tapahtuu, ja kyseltiin vielä kumpi silmä ja täsmäähän henkilötiedot.

  Sitten Jasulle laitettiin nukutusmaski ja pidin häntä sylissä. Aika lohduntota oli katsoa omaa lasta kun hän yritti rimpuilla vastaan ja huusi minkä pystyi. Tietysti inhottavaa kun pidetään paikallaan ja maskia tiiviisti kasvoilla. Ja varmasti oudon hajuinen koko maski. Kun Jasu nukahti hänet nostettiin sylistäni pöydälle, ja minut ohjattiin pois.

  Kyynelkanavan avaus
  Unimuumi ja äidin sormi helpotti toimenpiteen jälkeen. ❤️

  Itse toimenpiteeseen ei kuulemma mene kuin pari minuuttia, sitten odotellaan että lapsi herää. Meillä taisi mennä 20-30 minuuttia kun Jasu tuotiin takaisin. Kovin itkuinen oli, ja kädessä oleva kanyyli suututti ja harmitti. Kun kanyyli otettiin pois, sai hän maitoa ja syötävää. Taidettiin olla 1-1,5 tuntia vielä paikanpäällä seurannassa ennen kuin lähdettiin kotiin. Kotona silmää putsaillaan ja antibiootti tippoja tiputellaan muutama päivä.

  Toisen kerran

  Maaliskuussa muutama äiti kertoi heidän olevan jo toista tai kolmatta kertaa toimenpiteessä. Toivoin, että meille riittäisi yksi kyynelkanavan avaus kerta. Mutta valitettavasti ei riittänyt. Nyt käytiin siis toisen kerran. Kaikki meni samalla tavalla kuin viimeksi, mutta nyt meillä oli aika jo 7.30, ja Jasu oli ensimmäinen toimenpiteessä. Taas oli tällainen lapsi päivä, että usemmalle lapselle tehtiin kyynelkanavan avaus. N. 8.15 Jasu pääsi nukutettavaksi, ja tällä kertaa silmästä vähän valui verta toimenpiteen jälkeen. Oli kyllä hurjan näköinen.
  Nyt taas putsaillaan silmää ja tiputellaan tippoja. Ja toivotaan, ettei enää kolmatta kertaa tarvita!

  Onko teille tehty kyynelkanavan avausta? Jos on, montako kertaa tarvittiin että apu saatiin?

  Kommentit

  1. Haidu

   2 kertaa sondeerattiin kyynelkanava ja ei apua. Seuraavaksi ehdottivat putkitusta, mutta ei lähdetty siihen hommaan. Reilu 2 vuoden iässä yhden flunssan yhteydessä kyynelkanava ”avautui” Ei ole ongelmaa ollut sen jälkeen..

   1. Erika

    Okei! Hyvä kuulla että sitten voi itselläänkin vielä myöhemminkin avautua. Saa nähdä kuinka meille käy.

    1. timo

     Meillä poika joutui myös tuohon kyynelkanavan avaukseen ,odotettiin noin vuoden vanhaksi.mentiin operaatioon ja sanoivat kestävän noin 15-20 minuuttia..Odotimme noin tunnin kunnes päästiin poikaa näkemään,,poika oli tosi kiukkuinen herättyään,, Sanoivat ,Että oli todella tukossa kumpikin kyynelkanava.Siitä alkoikin todellinen rumpa .Pojalla ilmeni pakko-oireita kuten kielen pyyhkimistä ,ranteen repimistä siitä kädestä missä oli ollut kanyyli.sitten silmien räpyttelyä.Ja kaikkein pahimpana kun noin viikon päästä alkoi hiukset tuppoina lähteä päästä, Kaikki hiukset lähti ,Siitä seurasi pälvikaljuus joka on edelleen viellä pahana vaikka poika täyttää 23 vuotta.Olen sitä mieltä ,Että tuossa tapahtui hoitovirhe,Oli ilmeisesti herännyt kesken operaation ja siitä nuo oireet tulivat,Olen tivannut silloin heti oireiden ilmaannuttua 1 vuotiaana. lääkäriltä että on tapahtunut jotain tuon operaation aikana,Mutta eihän ne myännä mitään. Nyt ja silloin kadutti kun vein pojan siihen operaatioon.

     1. Erika

      Oho! No aika hurja juttu. Ja tosi kurja ettei kerro/myönnä mitään jos itse epäilee jotain siinä käyneen!

  Vastaa