• You are currently viewing Jumankauta! Teini valvoo yöt ja nukkuu päivät

  Jumankauta! Teini valvoo yöt ja nukkuu päivät

  Kesäloma on kivaa aikaa, erityisesti teinille. Oikeesti, teini valvoo yöt ja nukkuu päivät, olinko minä muka joskus tuollainen? Ehkä en.

  Meidän 15 v miehenalku jää joka ilta hereille, kun me muut viisi mennään nukkumaan. Aina sanon teinille, että älä nyt koko yötä valvo. “Juu, en valvo”. Ei varmaan juu…

  Viime yönä heräsin juomaan neljältä yöllä ja siellähän se vielä pelasi, mutta niin näytti pelaavan kaveritkin.

  Pojilla murrosiän vuorokausirytmi muuttuu tyttöjä enemmän

  Murrosikässä vuorokausirytmien vaihe viivästyy ja sisäisen kellon pyrkimys jätättää voimistuu. On siis ihan normaalia, että teini tykkää valvoa illalla ja nukkua aamulla pidempään. Jännää on, että pojilla tätä tapahtuu enemmän kuin tytöillä.

  Murrosiässä ruskean rasvan määrä kasvaa ja se muuttuu aktiivisemmaksi, pojilla enemmän kuin tytöillä. Ruskea rasva kuluttaa silloin siis enemmän energiaa ja tuottaa enemmän lämpöä. Jos se on murrosikäisellä aktiivisena nimenomaan iltayön aikana, niin myös se voi osaltaan selittää sisäisen kellon jätätyksen voimistumista murrosikäisillä. (Lähde: Terveyskirjasto)

  Yksi selittävä tekijä teinien valvomiseen on se, että alkava sukuhormonien runsas tuotanto saa sisäisen kellon jätättämään. Toinen hyvin iso tekijä on se, että jatkuva välipalojen ja aterioiden syöminen iltaisin sekä jatkuvassa keinovalossa oleskelu (älypuhelin, tietokone) myöhään iltaan asti, voivat voimistaa sisäisen kellon jätätystä.

  Meillä teini ainakin pelaa myöhään yöhön. Välillä ollaan otettu sääntö, että kahteentoista asti saa vaan pelata, mutta kökkii sen jälkeen puhelimella silti. Ja näyttää siellä tosiaan kaveritkin pelaavan vielä yöllä, että ymmärtäähän sen, että haluaa kavereiden kanssa pelailla.

  teini pelaa yöt

  Meillä saa aamulla nukkua niin pitkään kuin haluaa

  Mä olen sitä mieltä, että nukkukoot aamulla niin pitkään kun haluaa. En revi väsynyttä teiniä ylös aikaisin, vaan saa nukkua jos väsyttää. Mutta toi yö-pelaaminen on kyllä täysin turhaa. Eikö ne kaikki kaverit voisi pelata vähän aikaisemmin jo?

  Meidän teinin rytmi on tämä:

  • Herää noin klo 13-14:00
  • Aamupala/lounas ja koneella istumista
  • Tappelun kanssa joku kotityö
  • Koneella istumista klo 16:00
  • Kavereiden kanssa kylille mopolla klo 17:00
  • Kotiin klo 22:00
  • Iltapala ja koneelle…. ties kuinka myöhään/aamuun asti

  Yöpelaamisen kanssa on kait taas pian otettava jotkut säännöt. Ennen kesäloman loppumista on kuitenkin oltava jo normaali päivärytmi hallussa.

  Meidän toinen teini (13 v) puolestaan on vielä ihan normaalissa vuorokausirytmissä. On tosin tyyppinäkin hyvin erilainen, kuin isoveljensä.

  Miten teillä muilla menee teinien kanssa?

  Kommentit

  1. Casinokokemus

   Pelien pelaamisesta tulee nykyään päänsärkyä useimmille äideille. Lasten rutiini on melko epäterveellistä, koska heillä on aikaa peleihin. Siitä on tulossa epäterveellistä. On aivan oikein, että siihen sovelletaan ulkonaliikkumiskielto. Kaikkea on hallittava.

  2. Sari

   Hei Jonna! Aivan samalta kuulostaa meidän 16v. pojan päivärytmi. Tämä kesä on vielä ensimmäinen, kun ei ole suostunut lähtemään mökille, paitsi tällä viikolla, kun tulee suorittamaan erään maalaus urakan. Harmittaa sekin, kun ei aika useista yrityksistä huolimatta saanut kesätöitä ja kun työnantajat eivät edes vaivaudu vastaamaan. Meillä isä jaksaa enemmän olla huolissaan kadotetusta päivärytmistä, itse uskon, että se korjaantuu taas pian koulujen alkaessa ?

  3. Tuomo

   Samaa.

  Vastaa