• You are currently viewing Pick me girl -uusi moderni haukkumasana naisesta

  Pick me girl -uusi moderni haukkumasana naisesta

  Päätin jokin aikaa sitten, että en kirjoita enää mitään mielipidekirjoitusta blogiini, koska niistä jutuista tulee tahtomattani usein vain tappelu ja jollekin paha mieli. Se ei ole nytkään tarkoitukseni.

  Nyt kuitenkin törmäsin niin mielenkiintoiseen juttuun, että en malttanut olla tarttumatta siihen. Oletko törmännnyt sanaan Pick me girl? Itse törmäsin siihen TikTokissa, kun puhuin siellä poikien syrjäytymisestä, olin kuulemma Pick me girl. Piti sitten ihan selvittää, että mikä?

  Pick me girl -haukkumanimitystä on kaiketi alunperin käytetty naisesta, joka haukkumasanan käyttäjän mielestä, hakee miehistä hyväksyntää vihjaamalla suoraan tai epäsuorasti, ettei ole muiden naisten kaltainen.

  Koska omalla kohdallani haukkumasanaa käytettiin täysin erilaisessa yhteydessä, on sen merkitys ilmeisemmin laajentunut koskemaan ihan kaikkea. Yleisesti siis sitä, että jos et ole kaikesta samaa mieltä, kuin tietyt naiset, niin sinua voi nimitellä ja väittää, että haet miesten hyväksyntää.

  Pick me girl -nimittely -uusi kätevä tapa lytätä ja hiljentää

  ltalehti kirjoittaa Pick me girl- haukkumasanan käytöstä ja mielenkiintoisen jutusta teki se, että siinä haastateltava kertoo sisäistetyn naisvihan leimaavan myös niin sanotun pick me girlin ajattelumaailmaa.

  Itse näen tämän jotenkin todella hullunkurisena. Eikös nimenomaan toisten naisten nimittely ikävämielisillä lokeroivilla nimillä ole sitä naisvihaa? Minusta juuri se, joka käyttää toisiin naisiin näin alentavaa nimitystä kuin Pick me girl, on se joka sitä naisvihaa harrastaa. Eli nyt ne naiset jotka puhuvat naisvihaa vastaan, harjoittavat sitä itse mitä räikeimmin.

  pick me girl

  Tässä seuraa nyt ilmeisen yllättävää tietoa joillekin naisille ja miehille: Me naiset olemme erilaisia, me saamme ajatella asioista erilailla toistemme kanssa. Me emme kuulu, eikä meidän tarvitse kuulua, mihinkään sanomattomaan ”siskojen kerhoon”. Meillä on omat aivot. Jokainen erilainen ajatuksemme ei ole miesten miellyttämistä tai mitään muutakaan epämääräistä tarkoitusta varten, se on aivojen käyttöä ja mielipiteen vapautta.

  Vaikka olen nainen, niin en todellakaan ole kaikesta samaa mieltä kaikkien naisten kanssa, enkä tykkää samoista asioista kun kaikki naiset ja itse koen myös tärkeäksi tasa-arvo keskustelussa puhua pojista (siinä missä tytöistäkin), koska koen sen oikeaksi. En puhu poikien puolesta, jotta miehet pitäisivät minusta, minulle on yksi hailee pitävätkö miehet yleisesti minusta. Iha yhtä yksi hailee on minulle pitävätkö naiset yleisesti minusta. Siksi luon oman mielipiteeni niiden faktatietojen, kokemusten ja tuntemusten perusteella mitä minulla on. Ja näin toivoisi ihan jokaisen ihmisen tekevän.

  Se, että me aletaan hiljentämään muita erilaisilla haukkumasanoilla, ei tuo mitään hyvää tullessaan.

  Lopetetaan lokerointi ja haukkuminen

  Muutenkin olen aivan kurkkua myöten täynnä erilaisia haukkumanimityksiä. Milloin olet kukkahattutäti, milloin pick me girl, sitten taas viherpiipertäjä, naistenvihaaja, persu, vasuri (kyllä myös puolueita käytetään haukkumasanoina), homofoobinen, suvakki, toxinen ja vaikka ja mikä. Näitä (ja paljon muita) haukkumanimiä käytetään ihan joka päivä somessa. Miksi?

  Eikö keskustelu enää onnistu ilman toisten nimittelyä? Me voidaan olla oikeasti asioista eri mieltä ja joskus kukaan ei edes muuta kantaansa ja se on ihan ok. Mutta miksi ei voida keskustella asiallisesti ja aikuismaisesti toisia nimittelemättä?

  Jos joku tyttö sanoo, että ”mä en voi sietää hameita” tai ”viihdyn paremmin poikien kanssa”, niin hänellä on siihen kaikki oikeus. Mutta sinulla ei ole mitään oikeutta alkaa nimittelemään ja haukkumaan häntä.

  Muutenkin olisi kauhean kiva, kun esimerkiksi sosiaalinen media keskittyisi välillä johonkin hyvään. Nyt saa lukea alinomaan siitä, kuinka muissa on jotain vialla ja väärin. <3

  Kommentit

  1. Aias

   Tosi hyviä pointteja yleiseen somessa toimintaan, mutta kirjoituksen ydin oli hieman huti, johtuen siitä, että olet käsittänyt termin ”Pick me -girl” väärin. Eli sillä ei tarkoiteta naista, joka kokee olevansa erilainen kuin muut naiset (siihenkin on oma nimitys, NLOG eli ”Not like other girls -girl”, mutta se ei nyt tähän liity) vaan naista, joka korostaa erilaisuuttaan, usein myös paremmuuttaan, lyttäämällä/haukkumalla/vähättelemällä muita naisia. Taustalla tälle on monesti, muttei aina, hyväksynnän tai huomion hakeminen miehiltä.

   Käyttäen omia esimerkkejäsi, nlog sanoisi ”en voi sietää hameita”, kun taas pick me sanoisi ”en voi sietää tollasia turhia tyttöjen hepeneitä”. Vastaavasti nlog sanoisi ”viihdy paremmin poikien seurassa”, kun taas pick me sanoisi ”viihdy paremmin poikien seurassa, koska tyttöjen kaa on liikaa draamaa.”

   Jos sinua on kutsuttu pick me -tytöksi/naiseksi, vain koska puhuit poikien/miesten asioista, niin silloin sinua on haukuttu turhaan, mutta jos taas vihjasit millään tavalla että poikien/miesten ongelmat johtuvat tytöistä/naisista, niin silloin on ehkä ymmärrettävää, että joku koki toimintasi hieman pick me -maiseksi.

   1. Jonna

    Ensinnäkin lainasin tuon kuvailun Pick me girl merkitykselle suoraan Urban Dictionary -verkkosanakirjasta. Ei se varmaan silloin ihan hutiin voinut mennä. Tässä tuo kirjoittamani lause vielä uudestaan: ”Pick me girl -haukkumanimitystä on kaiketi alunperin käytetty naisesta, joka haukkumasanan käyttäjän mielestä, hakee miehistä hyväksyntää vihjaamalla suoraan tai epäsuorasti, ettei ole muiden naisten kaltainen.” Lisäsin siihen ainoastaan kohdan ”haukkumasanan käyttäjän mielestä” koska minusta se on juuri niin.

    Se, että tuota määritelmää on käytetty esimerkiksi minuun, vaikka en edes puhunut itsestäni tai tytöistä, vaan puhuin poikien syrjäytymisestä Suomessa, kertoo siitä, että haukkumasanan käyttö on levinnyt ihan yli äyräiden ja sitä käytetään nyt vain kiusaamismielessä, kun yritetään nolata tai hiljentää toinen. Eli kiusataan toista, muka tyylikkäästi.
    Siksi koko moinen sanonta joutaisi romukoppaan. Aivan turhake keksintö.

    Pakko vielä lisätä, että miksi tyttö ei saisi sanoa, että hänen mielestään tyttöjen kanssa on liikaa draamaa ja hän viihtyy siksi paremmin poikien kanssa? Jos se on hänen kokemuksensa eletystä elämästään, niin eikö hän siihen ajatukseensa ole oikeutettu? Eihän kyseinen tyttö tietenkään kaikkia maailman tyttöjä/naisia tunne, joten ei varmasti voi tarkoittaa etteikö maailmassa olisi tyttöjä/naisia, jotka eivät aiheuttaisi draamaa, mutta jos hän on omassa elämässään sen kokenut, niin miksi ei saisi sitä sanoa, Ilman, että tulee muiden naisten toimesta haukutuksi?

    Tämä tämän tyyppinen ”Pick me girl -sanonnan käyttö” on pelkkää toisten hiljentämistä tai ainakin sen tehokasta yrittämistä. Halutaanko me todella hiljentää naisia tämän tyyppisellä kiusaamisella?

    1. Aias

     Urban Dictionary on hyvä lähtökohta määrittelemään joitain termejä, mutta monesti termiä on hyvä tutkia muuallakin, sillä UD:ssa käyttäjät äänestävät määritelmiä ja pick me on vielä niin tuore termi, ettei se ole täysin vakiintunut. Muualta kun lukee termistä, niin nopeasti huomaa kuinka muiden naisten käyttäminen on oleellinen osa pick me girl tyyppiä.

     Ja en missään vaiheessa sanonut, että olen kanssasi eri mieltä siitä, ettei ketään tulisi haukkua. Se että korjasin ymmärrystäsi termin määritelmästä ei tarkoita että kannatan kyseisen termin käyttöä tai ylipäätään kenenkään haukkumista.

     Ja kyllä tytöt/naiset saa sanoa ihan mitä haluaa. Jos kokemus on että naiset on pelkkää dramaa, niin sitten se on, mutta siinä on ero miten asian ilmaisee. Saman lauseen voi sanoa hyvin erilaisilla merkityksiä elekielen ja äänenpainojen avulla.

     Ja minusta on hauskaa miten puhut täällä kiusaamista ja haukkumista vastaan, mutta kun sinun mielipiteestä eroavia kommentteja kutsutaan ”femakoiden riehumiseksi”, niin siihen et sen kummemmin puutu, kuin toteamalla, että olet tottunut siihen.

     1. Jonna

      Katsoin määritelmän samasta paikasta, kuin lehdistö oli tuossa linkkaamassani jutussa oli katsonut. Ja kerroin vielä erikseen oman huomioni, että nimitystä selvästi jo käytetään kaikkeen muuhunkin.

      En sanonut, että naiset on pelkkää draamaa, tunnen paljon naisia, jotka eivät ole draamaa ikinä. Mutta enemmän niitä jotka on 🙂 Äänenpainoja ei esim kirjoituksesta voi edes tulkita. Silloin kyse on jo lukijan omasta tulkinnastab jos näkee kirjoituksessa äänenpainoja,

      Yhtä kaikki, asioista voi myös olla eri mieltä, eikä se haittaa. Se on mahtavaa, että meillä on tässä maa missä jokaisella on oikeus sanoa oman mielipiteensä. Se on todella mahtavaa.
      Tehdään ainakin yhdessä töitä sen eteen 🙂 onneksi meitä on monia. Ja tästä on kiva olla yhtä mieltä 🙂

      Mitään haukkumista ja nimittelyä en kannata enkä itse harrasta, en toki tykkää jos sitä harrastaa joku lukijanikaan, mutta sananvapaus on yhä olemassa, enkä ole vastuussa siitä mitä nimityksiä joku muu käyttää. Toivotaan, että pikkuhiljaa keskustelukulttuuri muuttuu rakentavammaksi ja ylimääräinen nimittely jäisi siitä kokonaan pois

   2. Jansku

    Näin juuri!

  2. Teea

   Tässä vastauksessa ei ole mitään järkeä. Voi kun joskus perehtyisit ihan edes alkeellisimpiin tasa-arvo-ongelmiin ja -käsitteisiin, niin se poikien ”syrjinnän” vastustaminen ja poikien puolesta puhuminenkin olisi paljon hedelmällisempää. Tietämättömyytesi ja surkea argumentaatiosi (viittaan tuohon surulliseen selityksen ”miksi tyttö ei saisi sanoa, että tyttöjen kanssa on liikaa draamaa”) vie kaiken pohjan tältä vaahtoamiseltasi.

   1. Jonna

    Huomaan, että sinä koet kiukkua kun olen tästä asiasta kanssasi eri mieltä. Saan silti olla, se on onneksi meidän jokaisen oikeus. Minä katson (meillä Suomessa) maailmaa pojan silmin, koska olen poikien äiti ja moni asia ei todellakaan ole reilua pojille tai miehille. Tämän tosiasian kiistäminen tekee keskustelusta äärimmäisen hankalaa ja se on pelkkää kiihkoilua yhteen suuntaan.

    Onko sinusta tasa-arvoista (jos nyt puhutaan niistä pojista, joista juuri kirjoitit, että heitä kohtaan ei ole syrjintää olemassa, koska sijoitit sen heittomerkkeihin) että esimerkiksi jo päväkoti-ikäsitä poikaa kohdellaan paljon käskevämmin kuin päiväkoti-ikäistä tyttöä, tai, että poikien ja tyttöjen peruskouluosaaminen on PISA maiden suurin, tyttöjen hyväksi, tai että pojat kertovat kokevansa eriarvoista kohtelua koulussa aikuisilta, tai, että vain pojat ovat asevelvollisia tai että poikia syrjäytyy kuin liukuhihnalta tai että huoltajuuskiistoissa isät jäävät aina jalkoihin, tai että miehiä kuolee työtapaturmissa naisia paljon enemmän tai että miehet kuolevat naisia huomattavasti aikaisemmin… Me voidaan tehdä toki samanlainen lista tytöistä, mutta sen sinä varmasti osaat jo ulkoa. Nämä asiat eivät kuitenkaan kulje vain yhteen suuntaan. Tasa-arvo asioissa on paljon korjattavaa ihan kaikille.

    Se, että puhun näistä faktoista ja niiden puolesta, ei ole tytöiltä pois. Tasa-arvo työ on aina hyväksi.

    Ps. minustakin tyttöjen kanssa on paljon draamaa, sinäkin sen tuossa hienosti todistit tuomalla draamaa tähän keskusteluun 😉 Ei en harrasta naisvihaa, se on vaan oman elämäni mukana tullut mielipide.

  3. Mimmi

   Täällä taas kommenteissa femakot riehuu… selkeästi ottaa koville kun joku uskaltaa olla heidän kanssaan eri mieltä. Se on kiva pyöritellä niitä omia näkemyksiään omien kaltaistensa kanssa siellä omassa kuplassa ja sitten kun tullaan tänne oikeaan maailmaan ja huomataan, että ihmisillä on erilaisia ajatuksia ja mielipiteitä, niin sitä ei sitten oikein kestetä.

   Tsemppiä Jonna näiden kanssa, jostain syystä nää aina pesiytyy tänne sun blogiisi harrastamaan tätä yhdenlaista naisvihaa… oikein maalittamista. Ehkä taas juttu jaettu ”rentoihin feministeihin” He taas rennosti täällä kertovat omia suppeita totuuksiaan.

   1. Jonna

    No en nyt tiedä mistä tänne taas tulla tupsahdettiin, mutta kyllä sen aina arvaa kun lukijoita tulee hulluna, että joku siellä mielensä pahoittaa. ihan perus settiä ja olen jo tottunut 🙂

  Vastaa