• You are currently viewing Aikuisten mauton huutelu lasten futispeleissä

  Aikuisten mauton huutelu lasten futispeleissä

  Aikuisten mauton huutelu lasten futispeleissä on jotain mitä en ymmärrä.

  Istun tälläkin hetkellä futisturnauksessa katsomassa ja saan jälleen kerran todistaa, kuinka aikuiset ihmiset huutaa lapsille aivan sekopäisinä kentän laidalla. Samaa tapahtuu muissakin lajeissa.

  Olen itsekin ollut aina kova kannustamaan, eikä siinä mitään, mutta ikinä en ole arvostellut vastapelaajia, tuomaria tai valmentajia huutaen.

  Olen kuullut tässä vuosien saatossa aikuisen huutavan esimerkiksi maassa itkevälle pojalle, että ”nouse ylös sieltä itkupilli”, olen myös kuullut isokokoisten pelaajien arvostelua ”tuo jättiläinen on kyllä väärässä ikäluokassa” tai koko joukkueen arvostelua ”noi on niin surkeita, että nää voitetaan leikiten”.

  Lue myös: Niskakeinu vuoden käyttössä, päänsäryt poissa pysyvästi

  Kerran tyttöjoukkue pelasi poikia vastaan (tytöt kaksi vuotta poikia vanhempia sekä päätä pidempiä) ja tyttöjen äidit huusivat kuorossa kentän laidalla ”jyrätkää ne niin, että munissa tuntuu” ja pojat olivat 6 vuotiaita. Poikia se huutelu pelotti.

  Pelinohjaaminen jännittää lapsia, huutelevien aikuisten vuoksi

  Huutelu ei kohdistu vain pelaajiin, vaan sitä kokee myös pelinohjaajat eli ”tuomarit” joista nuorimmat ovat vasta 12 vuotiaita. Heille huudetaan kuin aikuisille tuomareille ”tuomari oot puusilmä”, ”valoja päälle tuomari”, ”hei poikki se peli se meni yli, ootko sokea”. Ja paljon pahempaakin.

  Juttelin juuri yksi päivä yhden äidin kanssa, että tämä huutelu on syynä sille, että hänen poikansa ei halua  edes aloittaa pelinohjaamista. Aika surullista, että AIKUISTEN huonon käytöksen vuoksi lapset eivät halua tehdä hommia.

  Istun juuri nyt kentän laidalla, missä oma 13 vuotias poikani on pelinohjaajana. Yksi mies kentän laidalla ei meinaa housuissaan pysyä, kun keskittyy peliäkin enemmän antamaan ohjeita tuomarille. Kohta marssin hänen kanssaan juttusille, minä en kuuntele kun hän rääkyy pojalleni tohon malliin. Jokaisen kun tulisi tietää roolinsa pelissä, hän on katsoja ja pelinohjaaja ohjaa peliä.

  Punainen kortti kaikille suunsoittajille

  Olin viime viikolla poikani futispeliä katsomassa, missä tuomarille huudellut valmentaja sai punaisen kortin. Se oli mahtavaa! Ja ihan oikein. Voi kun punaisia kortteja voitaisiin jakaa vanhemmillekin.

  Lue myös: Reppureissuni Eurooppaan junalla

  En ymmärrä miten 8 vuotiaiden lasten pelin katsominen voi olla niin totista totta? Tai edes 13 vuotiaiden. Ne on kaikki lapsia. Ja luulisi, että aikuistenkin peliä voisi katsoa ilman typeriä solvauksia ja arvostelua.

  Vaikka Englannin kannattajathan sen näytti, että se on joillekin täysin mahdotonta.

  Mitä ajatuksia sinulla on aiheesta?

  Ps. kuvien ihmiset eivät liity aiheeseen

  Kommentit

  1. Pesismutsi

   Olen huomannut aivan samaa! Meillä eri laji, mutta aivan kamalaa käytöstä välillä!

   Muutama kaupunki/kunta on erottunut vähemmän edukseen tässä, ja siellä meno on aivan kauheaa! Järjestään, lajista riippumatta pelaajien ja tuomareiden solvaaminen on jatkuvaa. Vastapuolen pelinjohtajakin on välillä pelottava raivohullu, vaikka pelaajat ja tuomarit ovat aloittelijoita ja lapsia. Yritäpä siinä pitää lasten intoa yllä, ”tämä on kivaa ja hauskaa, jatka vain!”

   1. Jonna

    Joo ei ihme, että lapset eivät halua moista pestiä itselleen.

  2. Nimetön

   Ex-puolison huutelu kentän laidalla se vasta noloa onkin.
   Jos sanot ääneen asiasta niin saat kuulla että olet aina arvostelemassa isyyttä.
   Jos oisin itse ollut paikalla kuulemassa kuinka yhteisiä lapsia ”kannustaa” potkimaan muita jaloille, olisin asiasta ärähtänyt.
   Nyt sain vaan kuulla asiasta muilta. Mikä tekee asian vielä kamalammaksi.
   En tiedä kuuliko lapset kannustushuutoja mutta käytiin kotona sit läpi reilun pelin sääntöjä ja sitä kuinka vastustajallekin voi olla kiva kaveri.

   1. Jonna

    Niin ja ymmärrän kyllä kilpailuhenkisyyden, sitä löytyy itseltänikin. Välillä on vaikeaa olla hiljaa katsomossa kun oma 13 v on kieltänyt kannustamasta. Mutta eihän nyt ihan oikeasti lapsille huudella rumasti tai kannusteta rikkomaan, vaikka kuinka olisi kiva voittaa.

  Vastaa