• You are currently viewing Miksi nuoren kanssa ei pääse lääkäriin? Älytöntä

  Miksi nuoren kanssa ei pääse lääkäriin? Älytöntä

  Miksi vanhemmat eivät pääse enää nuoren kanssa lääkäriin?

  Kun vein nuoren poikani taannoin lääkäriin, niin lääkäri pyysi minua jäämään käytävään odottamaan. Tämä oli aika hassua, kun kyseessä oli vielä aika nuori lapsi. Nyt kun kuulin samanlaista tapahtuneen muuallakin Suomessa, kiinnostuin aiheesta enemmän. Mikä oudointa, lapselta ei edes kysytä saisiko vanhemmat tulla mukaan lääkärin vastaanotolle, vaan se päätetään lapsen puolesta. Meillä ainakin lapsi olisi halunnut minut mukaansa, mutta ei tajunnut sitä siinä sitten sanoa.

  Laki potilaan asemasta ja oikeuksista sanoo: ”Jos alaikäinen potilas ikäänsä ja kehitystasoonsa nähden kykenee päättämään hoidostaan, hänellä on oikeus kieltää terveydentilaansa ja hoitoansa koskevien tietojen antaminen huoltajalleen tai muulle lailliselle edustajalleen”.

  Mainittuna on myös, että silloin, kun lapsi haluaa keskustella asiasta lääkärin tai hoitajan kanssa kahden kesken, hänellä on siihen lain suoma mahdollisuus ja oikeus, eikä vanhempien tarvitse siitä tietää.

  Ok, mutta miksi vanhemmat automaattisesti passitetaan ulos lääkärin vastaanotolta, eikä lapsen mielipidettä edes kysytä?

  Hoitovirhe mahdollinen

  Tässä tullaan mielestäni nyt sellaisen asian äärelle, kuin hoitovirhe.

  Meidän tapauksessa olisi ollut ensiarvoisen tärkeää, että lapsi olisi muistanut kertoa suvun sairauksista ja toisaalta myös omista oireistaan ja niihin liittyvistä ajoista tarkemmin. Lapsia on toki erilaisia, mutta aika harva lapsi muistaa tarkalleen oireiden alkamisajankohtaa tai oireiden aikaikkunaa. Saatika tosiaan sukulaisten allergioita tai sairauksia.

  Onko siis niin, että tämä uusi tapa passittaa vanhemmat ulos lääkärin vastaanotolta, vaarantaa lapsen terveyden?

  En löytänyt ainakaan itse etsimällä mitään lakia, että näin pitäisi lääkärin toimia automaattisesti? Kuitenkin keskustelun perusteella se on niin yleistä, että onkohan tämä toimintatapa kuitenkin lääkäreille jossain opetettu?

  Jokainen vanhempi varmasti haluaa nuorelleen yksityisyyden käydä lääkärissä halutessaan yksin, mutta tämä pitäisi alaikäisten kohdalla lähteä lapsesta itsestään, ei lääkäristä.

  nuoren kanssa lääkäriin

  Vaikeaksi menee jos nuoren kanssa ei pääse lääkäriin

  Sen lisäksi, että lääkäriltä voi jäädä tärkeää tietoa saamatta, on myös vaarana vääränlainen lääkitys, jos lääkäri ei tiedä esimerkiksi tärkeitä sukurasitteita.

  Mietitään vaikkapa tyttöä joka on hankkimassa e-pillereita itsekseen, eikä muista tai tiedä, että toisella vanhemmistaan on APC-resistentti (eli tukostaipumus). Lääkäri määrää  tytölle e-pillerit tietämättään, että tytöllä on myös iso mahdollisuus samaan tukostaipumukseen, mikä on e-pillereiden kanssa vaarallinen yhdistelmä.

  Omalla pojallani kävi niin, että osa tärkeistä verikokeista olisi jäänyt ottamatta, ellen olisi pojan lääkärikäynnin loputtua huikannut lääkärille, että otattehan myös Keliakiaan liittyvät testit. Meillä kun sitä on suvussa. Tätä ei poika itse tietenkään muistanut.

  Mannerheimin lastensuojeluliiton johtavan asiantuntijan Esa Iivosen mielestä lapsen tai nuoren on helpompi mennä puhumaan asioistaan lääkärille tai hoitajalle, jos hänen ei tarvitse pelätä, että asia tulee vanhempien tietoon. (Lähde: Yle) Mutta onko tämä asia oikeasti tärkeämpi kuin kunnon turvallinen hoito?

  Pahimmillaan vanhemmat eivät saa edes varattua lapselleen hammaslääkäriä. Ylen jutussa kerrotaan, että äiti ei saanut vaihdettua 10-vuotiaan lapsensa hammaslääkäriaikaa uuteen. Eikö tuo nyt ole jo aika älytöntä. Ei meillä ainakaan 10 vuotias ole vielä valmis omia lääkäriaikojaan hoitamaan. Onko teillä muilla?

  Välillä tuntuu, että näissä muutoksissa ja päätöksissä unohtuu järki kokonaan.

  Kommentit

  1. Pia

   17 v pojan kanssa ollut näyttämässä murtunutta varvasta. Ei ole käsketty jäämään ulkopuolelle.

   1. Jonna

    Ei muakaan toisen nuoren kanssa käsketty, vaikka käytiin aika intiimistäkin ongelmasta. Selvästi lääkäristä kiinni. Mutta tosiaan ei vain yhden lääkärin juttu, vaan tähän on törmätty ympäri Suomen.

  2. Mimosa

   Minä olen ollut usealla lääkäri käynnillä 17- vuotiaan poikani mukana ja joka kerta poika itse on sanonut haluaako minut mukaansa vai ei. Eli on saanut ihan itse päättää ja tätä olen kunnioittanut. Lääkärikään ei ole asiaan millään tavalla puuttunut.

   1. Jonna

    Meilläkään ei toisen pojan kanssa ollut mitään tällaista vaikka aika intiimistä asiastakin oli kyse. Sitten taas tämä missä lääkäri käski jäämään käytävään oli aika vakava juttu mihin olisi mielestäni ehdottomasti tarvinnut kuulla myös aikuista ja lapsi ei ole vielä edes kovin iso.

  Vastaa