• You are currently viewing Näin opettelet kotona R-äännettä lapsen kanssa
  Kuva: Meeri Nikkilä

  Näin opettelet kotona R-äännettä lapsen kanssa

  Opettele kotona R-äännettä. Kaupallinen yhteistyö: ÄrräTreeni

  Säännöllisen epäsäännöllisesti meille Pokien Äidit -yhteisöön tulee huolestuneiden äitien viestejä joissa mietitään, milloin pojan pitäisi jo puhua, milloin ärrä-äänne pitäisi jo tulla ja kuinka kauan lapsen puhe saa olla ”epäselvää”.

  Ensinnäkin haluan sanoa, että älä huolestu. Useimmiten lapsi oppii nämä taidot omalla ajallaan. Meillä esimerkiksi täysin normaalit pojat ovat oppineet hyvin eri aikoihin nämä taidot. Yksi pojistamme puhui vasta 4,5 vuotiaana.

  On hyvä kuitenkin jossain vaiheessa ottaa yhteyttä puheterapeuttiin ja tarkistuttaa esimerkiksi kielijänteen kireys, sekä muu lapsen oppiminen ja ymmärtäminen.

  ÄrräTreeni
  ÄrräTreeni

  Kotiharjoittelulla alkuun

  Valitettavasti jonot kunnalliselle puheterapeutille ovat lähes joka kunnassa pitkät. Siinä vaiheessa kun puheterapiaa tarvitaan, niin saattaa joutua vielä odottelemaan pitkäänkin puheterapian alkua. Esimerkiksi tällaisessa tilanteessa on hyvä aloitella harjoituksia jo kotona. Kotiharjoituksia voi tehdä myös puheterapiaa tukien.

  Meillä 2/4 pojasta tarvitsi kotiharjoittelua esimerkiksi ärrä-äänteen kanssa. Näin me lähdettiin liikkeelle…

  1. Opitaan tunnistamaan ärrä

  Ärrän opettelua auttaa se, että lapsi alkaa tunnistamaan missä sanoissa ärrä-äänne tulee vastaan. Ärrää voi etsiä saduista tai vaikka autojen nimistä. Meillä pojat aina kävelylenkeillä etsivät katseellaan r-kirjaimen sisältäviä asioita.

  2. Lähdetään liikkelle D-kirjaimesta

  Kun ärrä-äänne löytyy, voi ärrän tilalla alkaa käyttämään D-kirjainta. Tämä siksi, että kieli hakeutuu silloin oikealle paikalle. Se helpottaa myöhemmin ärrän onnistumista. Meillä tästä harjoitteesta oli aina tosi iso apu.

  3. D-äänteitä tavuina

  D-äänteitä voi harjoitella esimerkiksi toistamalla tavuja ”den-den-den, din-din-din, dem, dem ,dem, dim, dim, dim” Tavuja voi yhdistää tekemiseen, esimerkiksi pikkuautolla ajamiseen tai pallon pomputteluun. Myöhemmin kannattaa kokeilla nopeita D-tavutoistoja ilman vokaalia ”dn-dn-dn-dn”.

  4. ÄrräTreeni sovellus opettelun tueksi

  Kaikkia näitä treenejä ja paljon muuta voi lapsi harjoitella kotiolossa ÄrräTreenin avulla. ÄrräTreeni on hauska sovellus, joka auttaa lasta kiinnostumaan ärrä-äänteestä, sekä löytämään oman ärränsä.

  Täällä meidän ÄrräTreeni kokemuksia kun Ollie oli pienempi.

  ÄrräTreeni

  Lisää ÄrräTreenistä

  Kerron tähän vielä lisää ÄrräTreenistä, jos se on jollekin teistä ihan uusi tuttavuus.

  ÄrräTreeni on siis puhelinsovellus, jonka avulla lapsi voi ärrää harjoitella missä tahansa ja koska tahansa. Sovelluksesta kivan tekee se, että kirjainta haetaan leikin kautta ja esimerkiksi kielen asentoja voi tarkastella kameran avulla. ÄrräTreeniä tehdään vanhemman avustuksella, mutta meillä Ollie alkoi lopulta tekemään sitä paljon itsenäisestikin.

  En muista tarkasti kauanko Olliella meni R-äänteen oppimiseen aikaa, mutta puheterapiaan me emme tainneet edes ehtiä. Äänne opittiin jonotuksen aikana. Hän oli 7 vuotta, kun oppi ärrän. Poika puhui vasta 4,5 vuotiaana. Nyt on tokaluokkalainen ja kova puhumaan.

  ÄrräTreeni sovelluksen voit ladata TÄÄLTÄ 

  Vastaa