• You are currently viewing Kuusi vinkkiä koulumenestykseen

  Kuusi vinkkiä koulumenestykseen

  Edellisessä postauksessani kerroin miten käsityöt aiheuttivat opettajalle päänvaivaa, kun poikani oli päättänyt, ettei hän koskaan tarvitse neulontataitoa mihinkään eikä siksi sitä halua opetella. Poikani on vahvatahtoinen ja varmasti saa opettajan ymmälleen kun jotakin on päättänyt. Sain kyselyjä siitä, mitä tuollaisessa tilanteessa voi tehdä, kun opettaja ei saa lasta tekemään ja oppimaan. Keräsin kuuden kohdan vinkkilistani siitä, mitä vanhempi voi tehdä lapsen oppimisen edistämiseksi. Kaikki lapset ovat toki erilaisia eikä kaikki keinot todellakaan toimi kaikille. Jos kuitenkin joku saa tästä apua niin olen enemmän kuin iloinen!

  Lue myös: Ihanat kamalat käsityöt

  Tässä siis minun vinkkilistani!

  1. Rehellisyys

  Lapsi vaistoaa epärehellisyyden ja teennäisyyden aikuistakin helpommin, vaikka hän ei välttämättä osaa sitä sanoittaa tai selittää. Mikäli ohjaaja tai opettaja esittää innostunutta tai kiinnostunutta, lapsi tuntee teennäisyyden eikä se motivoi tekemään. Miksipä sitä tekisi jotakin, mitä sellainen ihminen innoissaan pyytää, joka ei pysty itse aidosti olemaan innostunut asiasta.  Varsinkin koulumaailmassa kaiken ei tarvitse olla kivaa ja innostavaa eikä asioita edes tarvitse sellaisen kautta lapselle opettaa. Jokaiselle tehtävälle ja harjoitukselle siellä varmasti kuitenkin on jokin syy. Syyn rehellinen kertominen lapselle johtaa yleensä parempaan lopputulokseen kuin teeskentely. Syy voi olla, vaikka se että tehtävä on opetussuunnitelmassa ja kaikkien tulee kyseinen taito opetella edes välttävästi.

   

  1. Kiinnostavan kulman löytäminen

  Monista asioista pystyy löytämään jonkin lasta kiinnostavan seikan. Olipa se sitten sorminäppäryyden harjoittaminen, jotta vaikeammat pleikkapelin kentät sujuvat jatkossa helpommin tai ruotsin sanaston harjoittelu seuraavan kesän reissua silmällä pitäen. Todennäköisesti sinä vanhempana tunnet lapsesi parhaiten ja juuri siksi sinä osaat kertoa nämä kiinnostavat pointit paremmin kuin opettaja.  Opettajat toki ovat hyviä poimimaan lasten kiinnostuksia, mutta jokin sellainen oleellinen voi koulussa jäädä huomaamatta mikä kotona näkyy selvästi.

   

  1. Kotona asian opettelu

  Joskus asian opettelu kotona sujuu yksinkertaisesti paremmin kuin koulussa. Syitä tähän voi olla monia. En kuitenkaan tarkoita, että vanhempien pitäisi ensisijaisesti olla opettamassa lapsilleen niitä taitoja, joita koulussa opetetaan. Tarkoitan sitä, että vanhemman tuki on kaikenikäiselle koululaiselle tärkeää. Varsinkin silloin kun joku asia on vaikea tai ei suju toivotulla tavalla on lapselle tärkeää tulla siitä huolimatta nähdyksi, hyväksytyksi ja ennen kaikkea tuetuksi.

  Lue myös: Kevät toi esiteinin takasin perheen pariin

  1. Osaat tämän jo

  Tämä on ehkä eniten meillä asioiden oppimista helpottanut tekijä. Poikani on haluton oppimaan uusia taitoja koska pelkää epäonnistumista. Uuden asian opettelussa epäonnistumisia tulee väkisinkin. Mikäli kuitenkin pystyt kertomaan jonkin asian jonka hän jo osaa joka jollain tavalla liittyy uuteen opeteltavaan asiaan hänen on helpompi rakentaa uutta oppia vanhan jo osaamansa asian päälle. Esimerkkinä vaikkapa pyörällä ajo: Tasapainon pitäminen samalla kun ohjaa, polkee tai jarruttaa, liikkuu eteenpäin, lähtee liikkeelle tai pysähtyy, on vaikeaa. Lapsesi kuitenkin todennäköisimmin osaa jo ennen ensimmäistä pyöräilykertaa nuo kaikki taidot erikseen. Kun lapsi ymmärtää osaavansa yksittäiset tekijät jo, hänen ei tarvitse opetella kokonaan uutta asiaa, vaan yhdistää vanhat taidot, jolloin syntyy uusi taito.

   

  1. Yhdessä tekeminen

  Kaikenlainen yhdessä tekeminen vahvistaa lapsen taitopohjaa. Olipa kyse leikkimisestä, pelaamisesta, ulkoilusta, kaupassa käymisestä, ruuanlaitosta, sukulaisten luona vierailusta tai kotona remonttiapuna olemisesta. Jokainen näistä opettaa lapselle lukuisia taitoja huomaamatta. Mitä vanhempi lapsi on, sitä vaativamman osan hänelle voi antaa yhdessä tekemiseen liittyen. Yhdessä tekeminen on tärkeää jo ihan vauva ajoista lähtien. Yhdessä tekemisen ei toki tarvitse rajoittua vain vanhempien kanssa tekemiseen vaan se voi sisältää myös harrastusporukassa tekemistä tai kavereiden kanssa touhuamista.

  1. Tukiopetus

  Yksi hyvä keino mitä voit lapsesi oppimisen eteen tehdä on pyytää opettajalta tukiopetusta. Mahdollisuudet tukiopetuksen järjestämiseen varmasti vaihtelevat koulukohtaisesti, mutta mikäli tarvetta selkeästi on, järjestyy se kyllä.

  Lue myös: Aine missä poikani loistaa

  Ja miltä pohjalta tämän vinkkilistani kirjoitan? Lähes kahdentoista vuoden kokemuksella äitiydestä. Toisaalta kirjoitan myös työvalmentajan taustalla. Olen toiminut erityisnuorisotyössä yhdeksän vuotta tehden työtä sen 10 prosentin kanssa, jonka koulutaival ei mene yleisen suunnitelman mukaan. Syitä oppimisen haasteisiin on lukuisia ja työskenneltyäni lähes 700 nuoren kanssa noiden vuosien aikana on syntynyt jonkinlainen käsitys siitä, miten kiinnostuksen oppimiseen saa heräämään.

  Vastaa