• Raskausdiabetes, mailmanloppu vai huippujuttu?

  Sain maanantaina neuvolakäynnillä tietää, että sokerirasituskokeessa 1 tunnin arvo oli ollut koholla. Yksikin ylitys arvoissa tarkoittaa että minulla on raskausdiabetes. Tämä tuli ihan yllätyksenä. Jotkut osaavat diagnoosia odottaa mm. sukurasitteen vuoksi. Meillä ei ainakaan tietääkseni tällaista kuitenkaan ole. Neuvolakäynnin aikana en asiaa kummemmin edes ajatellut, vaan oletin että homma hoituu pelkillä mittauksilla, eikä mitään tarvitse muuttaa.  

  Suurimpana haasteena itselläni koen ruokailuvälien venymisen liian pitkäksi, jolloin verensokeri saattaa laskea liian alas. Tämä taas johtaa siihen että kun alan syömään, syön ihan liikaa ja ruoka on helposti vain jotain nopeaa jolla nälän saa äkkiä pois. Varsinkin töissä ollessa saattaa huomaamatta mennä kahdeksan tuntia ilman syömistä, kotona taas saatan napostella koko ajan vähän jotakin. Kumpikaan vaihtoehto ei ole kovin hyvä. Ei raskaana ollessa eikä kyllä muutenkaan. 

  Huomaa myös painonnoususta että olen ollut enemmän kotona kuin töissä raskauden aikana. Raskaus on nyt viikolla 29 ja painoa on kertynyt jo 12 kiloa! Esikoisesta tuli aikanaan 18 kg, mutta lähtöpaino oli silloin lähes 15 kiloa vähemmän kuin tällä kertaa. Tällainen pysähtyminen asian äärelle on varmasti ihan paikallaan.

  Lue myös: Miten valmistautua raskauden yrittämiseen

  Ruokavaliohoito

  Ainakin aluksi raskausdiabetes hoidetaan pelkällä ruokavaliolla. Ruokavalion tulee olla monipuolinen ja terveellinen. Ruokailuvälien tulee pysyä alle neljän tunnin. Tuntuu että minulla on ihan koko ajan nälkä, voi tietenkin johtua siitä, kun pitää näitä nyt tietoisesti ajatella. Tai siitä, että ensimmäisinä päivinä olen syönyt liian vähän. Tiedostamattani jännitän arvoja. Uskon kuitenkin tottuvani ateriarytmiin nopeasti ja annoskoot tasaantuvat kunhan huomaan, ettei kunnollinen ruoka aiheuta sokerien nousua.

  Kahden ensimmäisen mittaus päivän aikana huomasin leivän nostavan sokerit yli raja-arvojen. Ensimmäisenä päivänä söin leipää aamupalaksi ja toisena päivänä lounaan lisukkeena. Molemmilla kerroilla arvot nousivat yli kahdeksan kun niiden pitäisi olla alle 7,8. Millään muulla mittauskerralla rajat eivät ole ylittyneet. Mikäli homma pysyy hallinnassa pelkän leivän poisjättämisellä, niin aika helpolla pääsee.

  Lue myös: Mitä tänään syötäisiin?

  Sokereiden mittaus

  Oman kehon toiminnan tarkkailu on mielestäni äärimmäisen mielenkiintoista ja varmaan osittain sen vuoksi koen sokereiden mittaamisen miellyttävänä. Ennen ensimmäistä kertaa jännitin kuitenkin pistämistä. Se ei kuitenkaan tunnu juuri miltään. Verikokeita otettaessa minulle on tärkeää nähdä neula, jottei tarvitse jännittää koska se osuu ihoon. Tässä en sitä näe ja se on ainoa hieman häiritsevä tekijä. Toki neula on paljon pienempi kuin verikokeessa. 

  Toinen mitä jännitin oli se että muistanko mitata arvoja. Neuvolasta annettiin ohjeeksi mitata kolmena päivänä viikossa, neljä kertaa päivässä. Nyt olen mitannut joka päivä, ihan sen takia että homma jää mieleen. Arvot mitataan aamulla ennen aamupalaa, sekä tunti aamupalan, lounaan ja päivällisen jälkeen. Kerran tuo tunti on venähtänyt, mutta vain noin vartin verran enkä usko siitä olevan haittaa. 

  Asenne ratkaisee

  Somesta löysin tällaisen vertaistukiryhmän niille joilla on raskausdiabetes. Niinkuin missä tahansa ryhmässä, osalla keskustelijoista oli hyvin rauhallinen asenne ja toisilla taas lähes paniikinomainen tyyli kirjoittaa. Omaa mieltäni rauhoittaa se että tutkin asiaa ja oman kehoni reaktioita ja toimin niiden mukaan.

  Yleisesti ottaen koen tämän positiivisena juttuna. Vaikka olen aiemminkin tiedostanut terveellisen ruokavalion merkityksen vaikuttaa tämä suuresti siihen miten oikeasti toimin. En meinaa suuria muutoksia tehdä ruokavalioon tai ateriarytmiin, olen kuitenkin tähänkin asti syönyt perus terveellistä ruokaa. Ne pienet napostelut saa kuitenkin jäädä nyt pois ja mielenkiinnolla seuraan miten tämä vaikuttaa omaan oloon, jaksamiseen ja painon kehittymiseen.

  Aika näyttää riittääkö tämä vai tuleeko jotain suuria muutoksia tehdä tai ottaa lääkehoito avuksi. Onko sinulla todettu raskausdiabetes ja jos on niin miten se pysyi kurissa?

  Kommentit

  1. Imelda

   Heip! Oli raskausajan diabetes molemmissa raskauksissa. En tarvinnut lääkkeitä ja mittailemalla opin äkkiä mitkä ruoka-aineet nostivat verensokeria. Loppua kohden kävi ruokalista niukaksi mutta se ei haitannut! Salaatit, kasvikset ja liha. En edes kaivannut lopulta leipää, makaroonia, perunaa tai riisiä. Karkkeja on kaupoissa sokerittomana ja samoin suklaata. Niitä pistelin herkun himoissani. Oli hyvä että opin esim sen että viinirypäleet nostaa hulluna omaa verensokeria, enemmän jopa kun vehnäpulla koska diabetes jäi toisesta raskaudesta… Ruokavaliolla hoidetaan vielä, ja toivon että lääkkeisiin ei tarvitse kajota!

   1. noora-pohjola

    Noi viinirypäleet on kyl mielenkiintonen, must tuntuu et niistä tulee jos jonkinlaisia oireita. Itelle siis vatsan turvotusta. Hyvä että sait nopeesti kiinni mistä ruuista tulee ja ihan mahtava kuulla et edelleen pysyy ruokavaliolla kurissa!

  2. Äiti x 4

   Nyt Rv 35+3. Raskausdiabetes todettiin rv 26. Rasituksessa vain 1 poikkeava arvo, mutta omissa mittauksia ylityksiä aamuisin ja ruokailujen jälkeen. Iltaisuliini alkoi jo rv 28 nyt käytössä (20ky) + metforem 1 x 1 ja ylityksiä edelleen. Vauva isokokoinen. Kokoajan saa katsoa mitä suuhunsa laittaa ja sokereiden mittaaminen tulee jo korvista. Ei jaksaisi. Sukurasitetta ei ole, eikä merkittävää ylipainoakaan.

   1. noora-pohjola

    Muutaman viikon vielä kun jaksat ni toivottavasti helppaa homma heti synnytykseen!

  Vastaa