• You are currently viewing Ihana itsekkyys

  Ihana itsekkyys

  Ihana itsekkyys

  Itsekkyys herättää sanana useimmissa negatiivisia tunteita.

  Mieti, miten itsekästä!

  Et voi olla noin itsekäs.

  Voinko olla näin itsekäs?

  Varmasti jokainen on törmännyt jossain vaiheessa näihin lauseisiin.

  Itsekkyydessä on kuitenkin kaksi hyvinkin erilaista puolta. Toinen itsekkyys näyttäytyy piittaamattomuutena ja vain oman edun tavoitteluna. Toinen itsekkyys taas edustaa itsestä ja omista tarpeistaan huolehtimista. Sitä itsekkyyttä me tarvitsemme. Voidaan puhua ihanasta, tarpeellisesta ja positiivisuudesta itsekkyydestä.

  Miten sitä sitten voisi tavoitella?! Jokainen meistä on varmasti joskus täyttänyt mieltään negatiivisellakin itsekkyydellä. Se on jostain syystä paljon helpompaa, tai siltä musta ainakin tuntuu. Se ei kuitenkaan ole hyväksi mielelle, keholle tai meitä ympäröiville ihmisille.

  Saavutin itse pisteen, jossa tervettä itsekkyyttä piti oikeasti alkaa opettelemaan. Pohtiessani aihetta, törmäsin hyvinvointivalmentaja Kristian Ekströmin lausahdukseen.

  ”Jos sinulla ei ole aikaa levätä, syödä, ajatella ja liikkua hyvin, on sinulla oltava aikaa sairastaa myöhemmin.”

  Kun ihminen toistuvasti ja jo lähtökohtaisesti laiminlyö omaa hyvinvointiaan (muka) muiden eduksi ja hoitaa itseään väärällä tavalla, jossain vaiheessa kuormitus kasvaa liian suureksi. Lopputuloksena on uupunut ihminen, jolla ei ole resursseja enää huolehtia itsestään tai muista.

  Etenkin kiireisessä lapsiperhearjessa on toisinaan hankala kyetä huolehtimaan omista tarpeistaan kaikilta osin – vaikka se ideaalia ja ehdottoman tarpeellista ilman muuta olisikin. Tilanne ei siis ole mitenkään toivottava, mutta siinä kohtaa paras ratkaisu on pohtia, mikä on oman hyvinvoinnin kannalta kaikkein tärkeintä?

  Olen oman (karvaan) kokemukseni kautta pohtinut muutamia guidlineja, joiden avulla pystyy jos ei nyt juoksemaan, niin ainakin hivuttautumaan kohti tervettä itsekkyyttä. Itsekin olen liikkunut oikeaan suuntaan vasta millin, tai ehkä kaksin. Näiden kaikkien ympärille pitää muistaa kääriä aidon hyvinvoinnin verho: mieti mikä todella tekee hyvää? Jokainen meistä tietää että jatkuva huono syöminen, raju alkoholin käyttö tai muu vastaava ei aidosti edistä hyvinvointiamme.

  Terve itsekkyys ei myöskään tarkoita samaa, kuin ainoastaan oman hyvinvoinnin ajaminen. Terveessä itsekkyydessä huomioidaan myös muut, vaikka pidetään napakasti kiinni omasta hyvinvoinnista.

  1.On tiedostettava omat rajat

  Miten paljon sinä tarvitset unta? Entä lepoa muuten? Miten kykenet olemaan tavoitettavissa työn ulkopuolella, tai kykenetkö, ilman että se syö hyvinvointiasi?

  2.Vastuu on sinulla

  Sinun hyvinvointisi on tärkeintä sinulle, siitä ei voi ottaa vastuuta kukaan muu. Lähipiiri ja ystävät voivat olla tukena, mutta pallo on sinulla itselläsi.

  3. Tiedä tarpeesi

  Olipa se juoksulenkki, hyvä lounas, tanssitunti, lukupiiri, päiväunet… you name it. Yhteiskunnassamme on tyypillistä arvostella sitä, mistä muut saavat boostia hyvinvointiinsa. Kun tiedät että asia on aidosti hyväksi sinulle, pidä siitä kiinni.

  Ja viimeisenä: älä koe syyllisyyttä. Sinä olet tärkeä. On myös tärkeää näyttää lapsillemme mallia terveestä itsekkyydestä ❤

   

   

   

  Vastaa