• You are currently viewing Turhien tavaroiden karsiminen; 5 vinkkiä onnistumiseen!

  Turhien tavaroiden karsiminen; 5 vinkkiä onnistumiseen!

  Syksy alkoi karsimalla elämästäni turhat tavarat, asiat ja ajatukset! Turhien tavaroiden karsiminen; 5 vinkkiä onnistumiseen!

  Karsin vuosittain elämästäni ei-niin-hyvää-mieltä tuottavia asioita, säkki kerrallaan ja elokuussa päätinkin haastaa itseni somessa vuosittain kiertävään raivaustalkoisiin.

  Makuuhuone, ennen remonttia. Toimi hyvin tavaran säilyttämisessä ennen myymistä/ kierrättämistä.

  Mistä tätä tavaraa oikein kertyy?

  Kysyn tätä itseltäni usein. En lue itseäni ihmisiin, joka ostaisi turhaa, mutta tavaraa kuitenkin on kertynyt.

  Alkuun olin varma, että hetkessäkö minä 465 tavaraa karsin kodista. Aloittamisen vaikeus olikin yllättävän suuri ongelma, joka kerta kun piti aloittaa, keksin muuta mielenkiintoista tekemistä.

  Puolessa välin kuuta olin kuitenkin jo käynyt läpi vaatekaapit, eteisen, ja turhat kertyneet paperit. Sitten iski se hetki, etten enää tiennyt, mistä voisin luopua. Mitä tämä nyt oli? Minähän olen karsimisen mestari, ja aikanaan turhan tarkka siivousmestarikin.

  Minä, joka vuosittain raivaan isoja säkkejä, en kyennyt kasaamaan enää tavaraa. Päätin tauottaa itseni, jäädä pohtimaan asiaa. Vai oliko se tekosyy vältellä tekemistä? Loppukuusta kävin kuitenkin läpi kodinhoitohuoneen ja jopa varaston. Yhä puuttui sata tavaraa.

  Luovutinko haasteen vai luovutinko suorittamisen?

  Miten paljon helpompaa onkaan neuvoa tätä muille? Karsi elämästäsi asiat, jotka eivät tuota sinulle hyvää mieltä. Sillä opilla olen neuvonut, kun minulta on kysytty, kuinka jaksan karsia tavaraa ahkerasti. Koen, että järjestys ja tavaran karsiminen tuottavat hyvää oloa, vapautumisen tunnetta, päästän samalla useasta taakasta irti. Nuorempana tuhlaaminen tuotti saman mielihyvän, mutta pidemmän päälle tavarakasat ja kertyneet jossittelu- vaatteet, joihin en ikinä mahtunut, alkoivat ärsyttää! Päätin karsia ne pois, enää en tunne tarvetta olla tietynlainen tai mahtua vanhoihin muotteihin.

  Nyt huomaan kuitenkin eläväni tilanteessa, jossa kasat eivät enää saa valtaa, mutta ympärillä on jälkiä elämästä. Niitä jälkiä olen oppinut sietämään, jopa arvostamaan, sillä ne hetket valuvat ohi nopeasti!  Jäljelle jää kaipaus. Annan itselleni anteeksi puuttuvat sata esinettä, sillä epätäydellinen on kuitenkin kaikista täydellisintä!

  Kun muistelen menneitä vuosia, muistan usein myös siistin kodin. Ei leluja olohuoneen lattioilla, lastenhuoneessa, tottakai. Huvittavinta onkin, että nyt kun meillä ei enää leikitä, löydän usein leluja lattioilta. Tämä johtunee siitä, että meille on tervetulleita pienet leikkijät, ja jos lelut jäävät lattialle, ne saavat jäädä siihen. Meillä pätee motto; ”jos jokin häiritsee, voit itse tehdä asian suhteen jotain” mutta toki jokainen pyrkii omat sotkunsa keräämään, vaikka olemme viime vuosina olleet sen verran sopusoinnussa arjen keskellä, ettei tällaisista pikkuasioista motkoteta, eikä virallisia siivouspäiviäkään enää ole.

  Pohdin silti, voisimmeko löytää kalenteriin siivousvuorot takaisin, ja mahdollisesti karsia hieman vielä tavaraa, joka ei tee onnelliseksi, sillä arvomme johtavat sitä kohti, että vähemmän on enemmän, onnea. Siivoamisen sijasta ja sen helpottuessa aikaa jää kokemuksiin.

   

   

  5 vinkkiä karsimiseen!

  1. Aloita yhdestä paikasta, se voi olla esimerkiksi vaatekaappi, liinavaatekaappi tai eteisen hattuhylly.

  2. Jos jaat esineet ”kyllä”, ”ei” ja ”ehkä” osioihin, olet jo puoliksi onnistunut. Kyllä-pino on varma valinta ja yleensä ”ehkä”-osiostakin suurin osa päätyy kiertoon.

  3. Uskalla luopua siitä ”ehkä”-asiasta, esimerkiksi vaatteesta, jota olet vuosia aikonut käyttää, mutta siitä ei olekaan tullut käyttötavaraa. Tämän myötä yllättävän moni esine päätyykin poistoon.

  4. Valitse itsellesi sopiva tavoite ja palkinto urakalle. Jo lopputulos tulee palkitsemaan sinut!

  5. Aloita roskista ja etene pikku hiljaa tunne-esineisiin, eli niihin, joiden poistamista pitää tovi harkita!

   

  Voisitko sinä karsia kuukauden aikana 465 esinettä/tavaraa?

  Vastaa