• You are currently viewing Polttaako raha lapsen taskuissa?

  Polttaako raha lapsen taskuissa?

  Paikallisten äitien Facebook ryhmässä oli eilen tehty julkaisu jossa kerrottiin lapsen opastaneen kaupan leluhyllyllä pienempää lasta säästämään rahat, mikäli juuri nyt ei ole juuri sellaista lelua jota olisi toivonut.  Hän oli myös kertonut omasta säästämisestään ja suunnitellusta hankinnasta kunhan riittävä summa olisi kasassa. Lopputulemana pienempi lapsi oli päättänyt säästää rahansa. Siskoni merkitsi minut julkaisuun ja kysyi olimmeko sattumalta tuolloin kaupassa ja voisiko tuo neuvoja antanut lapsi olla poikani. Kun poika pääsi koulusta kysyin oliko hän eilisellä kauppareissulla jutellut jonkun lapsen kanssa ja neuvonut säästämis asioissa. Ja olihan hän. 

  Olen varsin ylpeä kun olen saanut hänet oppimaan säästämistä. Toki toisinaan hän ostaa rahoilla jonkin lelun tai pelin lähes heti rahan saatuaan, mutta osaa rahoista hän säästää suurempia hankintoja varten. Nytkin osa viime jouluisista lahjarahoista on vielä jemmassa ja odottaa oikeaa hetkeä. Alunperin nuo rahat laitettiin jemmaan uutta pleikkaria varten, mutta toive on nyt vaihtunut VR-headsettiin. Nyt tuota hankintaa varten alkaa olla tarvittava summa kasassa nyt kun nimpparilahjaksi sai myös rahaa.

  Lue myös: Kukkarolle ystävällistä shoppailua

  Miten tähän on päästy?

  1. Aloitimme pienillä tavoitteilla. Sen sijaan että hän käyttäisi kaikki rahansa viikoittain pieniin, muutaman euron legopusseihin katsottiin hieman arvokkaampi kohde johon viikkorahaa piti säästää 2-3 viikkoa. Kun tämä alkoi sujua, alettiin puhua aina hieman isompia summia vaativista jutuista.
  2. Lapsi saa käyttää omat käyttörahat niinkuin itse haluaa. Olemme keskustelleet siitä miten rahaa olisi fiksua käyttää, mutta lapselle jää täysi vapaus ostaa sitä mitä haluaa. Esimerkiksi herkkuja ostaessa tietää että herkkupäivä on kuitenkin vain kerran viikossa ja itse ostetut syödään myös silloin.
  3. Lapsi “tienaa” itse omat rahat. Viikkorahan saamiseksi täytyy oma huone siivota leluista ja imuroida. Muista kotitöistä saa ekstraa. Pääsääntöisesti astianpesukoneen tyhjennys, roskien vienti ja postin haku on hänen hommia. Omat pyykit ja muissa kuin omassa huoneessa olevat tavarat hän vie paikoilleen ilman että siitä saa mitään. Hyvistä koenumeroista, eli ysistä ja kympistä, saa meillä rahaa kehujen lisäksi. 
  4. Perheessämme puhutaan rahasta avoimesti. Mietitään yhdessä isompia ja pienempiä ostoksia sekä sitä mihin muualle rahaa kuluu kuin kauppaan. Lapsi tietää että isompia hankintoja varten myös aikuisten pitää säästää ja ymmärtää ettei aikuisilla ole rahaa kaikkeen mitä haluavat. Pidän tärkeänä sitä että lapsi ymmärtää olevansa samassa tilanteessa vanhempien kanssa, eikä vain hänen toiveet ostosten suhteen ole niitä joissa täytyy säästää.

  Lue myös: Kuusi vinkkiä koulumenestykseen 

  Taka ajatus säästämisessä

  Säästämisessä ja sen opettamisessa minulla on taka ajatus joka toivottavasti auttaa poikaani isompana. Tarkoitus on opettaa hänelle järkevää rahankäyttöä. Sen lisäksi että hän on oppinut säästämään käyttö rahoistaan on hänen kanssaan yhteisesti sovittu, että kaikista viikko,- lahja- ja tienatuista rahoista menee osa suoraan säästöön. Hänellä on tätä varten toinen tili josta taas kuukausittain menee tietty summa rahastoihin. Suorat osakkeet sekä joskus tulevaisuudessa asunnot on toivottavasti myös hänestä kiinnostavia, vaikkei vielä hänestä asuntonäytöissä kiertelyssä ole mitään hauskaa.

  Miten sinun lapsesi toimii, tuhlaako hän lahjaksi saamansa rahat heti vai säästääkö niitä?

  Vastaa