• You are currently viewing Mistä apua vauvan kanssa liikkumiseen?

  Mistä apua vauvan kanssa liikkumiseen?

  Liikkuminen pienen lapsen kanssa voi olla tosi helppoa tai välillä vähän hankalaa.  Tässä postauksessa keskityn erilaisiin kulkemiseen liittyviin tarvikkeisiin, joita vauvaa ajatellen voi hankkia. Periaatteessahan selviää ilman mitään tarvikkeita tai välineitä mikäli kaikki liikkumiset haluaa kantaa lasta sylissä siihen saakka kun hän oppii kävelemään. Harva kuitenkaan haluaa liikkua vain kävellen, vauvaa kantaen. Monin tavoin voi onneksi kuitenkin omaa toimintaa helpottaa. 

  Autossa

  Autolla liikkuessa laki määrittää rajoja, toisin kuin muissa liikkumistavoissa. Ihan pienellä turvakaukalo on välttämätön osa autolla kulkemista. Suurimpaan osaan kaukaloista on myös saatavilla autoon asennettava telakka, johon kaukalo vain napsautetaan kiinni. Kaukalo tulee kiinnittää joko telakkaan tai turvavöihin auton takapenkille, näin lapsi saa parhaan mahdollisen suojan. Kaukalo valitaan omien mieltymysten sekä auton penkkien kaltevuuden ja mahdollisesti kiinnitystavan mukaan. 

  Vaunut ja rattaat

  Hinnaltaan suurin yksittäinen hankinta meillä oli setti johon kuuluu vaunut, rattaat, turvakaukalo sekä kaikkiin näihin yhteensopiva runko. Autoilevana vanhempana koen tämän näppäräksi setiksi, varsinkin kun hommasimme vielä samaan kaukaloon sopivan telakan autoon. Tai oikeastaan molempiin autoihin oman telakan, niin liikkuminen on aina helppoa kun turvakaukalon voi vaan napsauttaa paikoilleen. Tällaista settiä en muista olleen mahdollistakaan hankkia ensimmäisen lapsen vauva aikana ja olen jo nyt iloinen että tuotteet on kehittyneet vaikken ole niitä uuden tulokkaan kanssa päässyt testaamaan. 

  Kävimme testaamassa useampia vaunuja liikkeissä ennen kuin tiesimme millaisia olemme etsimässä. Vaunuja valitessa kannattaa miettiä missä, miten ja kuinka paljon niitä tulee käyttämään. Meillä käyttö on luultavasti pääsääntöisesti asfaltilla tai muuten helpolla alustalla tapahtuvaa, joten esimerkiksi isot renkaat ei ole meille välttämättömyys. Päädyimme pieneen tilaan taittuviin ja helposti kääntyviin vaunuihin. 

  Kantaminen

  Mikäli kulkemis kustannuksista haluaa säästää, ei koe vaunuja tarpeelliseksi tai haluaa vaihtelua on mahdollista kuljettaa lasta mukana kantoliinassa tai -repussa. Nämäkin meiltä löytyy molemmat. Itse koen liinan helpommaksi ja esikoisen kanssa käytinkin sitä paljon. Näistä löytyy merkkejä ja malleja vaikka kuinka paljon. Oma suositukseni menee pitkälle liinalle. Sen kanssa on mielestäni helppo opetella erilaisia sidontoja ja se menee lapsella pitkään. Kantoliinayhdistyksen nettisivuilta löytyy paljon hyvää tietoa kantamiseen liittyen. Monilla paikkakunnilla on kantovälinelainaamo, josta voi lainata erilaisia kantovälineitä ja testaamisen jälkeen vasta hankkia itseä eniten miellyttävän vaihtoehdon. Varsinkin talvivauvoja ajatellen kannattaa miettiä myös kantamiseen tarkoitetun takin hankkimista. Uskon meillä liinan tulevan käyttöön varsinkin metsäretkillä, luonnossa liikkuminen rattaiden kanssa on hankalampaa kuin se että lapsi on liinassa.

  Pyöräily

  Jos liikutte paljon pyörillä on lapsen kuljettamiseen oikeastaan kolme vaihtoehtoa. Ensimmäisenä lastenistuin joka asennetaan aikuisen taakse tai eteen. Näistä jälkimmäinen tuli itselleni ihan uutena tapana jokin aikaa sitten kun selailin lastenistuimia. Toisena polkupyörän perään kiinnitettävä lastenkuljetuskärry. Näitä löytyy monenlaisia ja kokoisia. Ja kolmantena kuormapyörä. Kuormapyörässä on siis kuljettamiseen tarkoitettu laatikko kiinteästi pyörään asennettuna. Jos meillä ei olisi autoa olisi mielestäni kuormapyörä varsin näppärä vaihtoehto, siinä kun kulkee lapsen lisäksi ruokaostokset tai tarvittaessa isommatkin hankinnat.

  Mahdollisuuksia kulkemiseen on siis monia. Kaikista vaihtoehdoista löytyy lukuisia malleja ja merkkejä joista voi valita itselleen ja lapselleen sopivimman. Jokaisessa tavassa kannattaa miettiä omaa tarvetta ja toimintaa. Jos joku toimii toisella se ei välttämättä silti sovi toiselle. Jos mahdollista niin käy testaamassa tutun luona, myymälässä tai vuokraa käyttöösi väline jonka olet suunnitellut hankkivasi. Itselle oikeaa ei löydy kuin kokeilemalla.

   

  Vastaa