• Varhaiskasvatus todellakin kriisissä

  Lähiaikoina on saanut lukea monestakin tuutista, että varhaiskasvatus on kriisissä. Hoitajia ei löydy, eikä lapsille löydy päiväkotipaikkaa. Miten tilanne on päästetty tähän? Pitkään on uutisoitu syntyvyyden olevan laskussa ja lapsia kannustetaan tekemään. Miten niistä sitten pidetään huoli, kun ei hoitajia tai paikkoja ole? Mun mielestä varhaiskasvatus on asia johon todellakin täytyisi puuttua ja panostaa, ja todella pian! Kyseessä pienten lasten turvallisuus ja lapsuus.
  Varhaiskasvatus

  Ei saatu paikkaa päiväkotiin

  Kirjoittelin jo aiemmin miksi valittiin perhepäivähoidon sijaan päiväkoti. Vähän syksyllä aloin jo miettiä, että olisiko kuitenkin perhepäivähoito kivempi? Otin yhteyttä muutamaan suositeltuun hoitajaan, täynnähän heidän ryhmät oli. Odoteltiin päätöstä minne päiväkotiin Jasu pääsee, ja varmasti Jasulla siellä olisi kivaa. Paljon kavereita ja tutkittavaa! Ja oppii hurjaa vauhtia kun seuraa siellä muita. Ollaanhan me myös aviomiehen kanssa kumpikin oltu päiväkodissa perhepäivähoidon sijaan, ja hyvät muistot on jäänyt.

  Nyt tuli kuitenkin tieto, että Nokialla ei päiväkotipaikkaa ole tarjota. En jotenkin ymmärrä, miten tilanne on tämä? Nyt useampikin on jäänyt ilman. Miten koko ajan rakennetaan lisää taloja ja myydään tontteja, mutta päiväkoteja ja kouluja ei tule lisää?

  Ja tämä tilanne on ollut kauan, jo kauan on rakennettu lisää ja houkutellaan lisää asukkaita ja lapsiperheitä muuttamaan tänne. Ja siis tilannehan on varmasti maanlaajuinen. Varhaiskasvatus on kriisissä suuressa osassa maata!

  Perhepäivähoito siis

  Saimme nyt sitten paikan perhepäivähoidosta. Nokialla oli yksi kunnallinen perhepäivähoitaja jolla oli tilaa. Tuntuu jotenkin hurjalta viedä lapsi vieraan ihmisen kotiin, kun siellä ei kukaan toimintaa valvo. Päiväkodissa on kuitenkin toiset hoitajat jotka näkevät jos jonkun toisen toiminta ei nyt oikein toimi. Odotetaan vielä virallinen päätös jossa hoitajan tiedot, ja sitten voisimme olla häneen yhteydessä ja käydä tutustumassa.

  Jäämme kuitenkin päiväkotipaikkaa jonottamaan, jos sieltä joskus paikka avautuu. Voihan olla, että perhepäivähoito onkin tosi jees eikä haluta enää päiväkotiin. Pelottaa vaan, että se onkin jotain ihan muuta. Nyt me odotetaan perhepäivähoitajaan tutustumista, ja odotetaan jos saatais se päiväkotipaikkakin vielä.

  Kerro sinä, onko teillä lapsi ollut perhepäivähoidossa? Menikö myöhemmin päiväkotiin? Miten kaikki meni?

  Ja koska tähän varhaiskasvatuksen tilanteeseen herätään ja puututaan? Aivan järkyttävää ettei lapsille saada päiväkoteihin paikkoja. Eikä päiväkoteihin hoitajia!

  Kommentit

  1. Lexa

   Meillä on lapsi perhepäivähoitajalla ollut 9kk ikäisestä (nyt 3v) ja ollaan oltu ihan super tyytyväisiä. Tutustumiskäynnillä tuli heti sellainen olo, että täälä mun lapsesta pidetään hyvää huolta ja tänne hänen on hyvä tulla. Nyt tammikuussa on vaihtamassa päiväkotiin, että pääsee veljensä kanssa samaan hoitopaikkaan ja vähän jännittää jo.

   1. Erika

    Varmasti tutustuminen sitten helpottaa, ja toivottavasti tulee tunne että hoitaja on meille just hyvä. Tsemppiä päiväkodin alkuun!❤️

  2. Roosa Rouhiainen

   Jos olisi enemmän vakituisia paikkoja tarjolla olisi varmasti hoitajia jonossa itse sijaistanut kohta 3 vuotta ja vieläkään ei ole edes tarjottu vakituista paikkaa

   1. Erika

    Älytöntä. Miksei voida vakinaistaa! Ja varmasti hyvistä tekijöistä on pula, miksei niitä sitten palkita vakituisella sopimuksella.

  3. Johanna

   Itse olen ehdottomasti perhepäivähoidon puolella. Olen tehnyt sekä perhepäivähoitajan töitä kotonani että lastenhoitajan töitä päiväkodissa.

   Pph:n plussia on ehdottomasti pieni, kodinomainen ympäristö sekä vain muutama muu lapsi. Aina sama henkilö vastaanottamassa ja luovuttamassa lasta. Varsinkin pienille usein parempi ympäristö aloittaa päivähoito. Toki varahoidon järjestäminen on sitten aina haaste.

   Pk:ssa pienten puolella voi olla parisen kymmentäkin lasta. Hoitajat saattaa vaihtua tiheäänkin ja nykyään ei voi edes luottaa siihen, että suhdeluvutkaan on kunnossa. Aikuisena tunnet riittämättömyyttä, kun et vaan repeä kaikkeen.

   Itse koin pph:n työn vähemmän stressaavana kuin lastenhoitajan työn.

   1. Erika

    Totta. Varmasti paljon hyviä puoli pph:ssa. Jotenkin jännittää millainen hoitaja saadaan. Varmasti mieli rauhoittuu heti kun pääsee käymään ja tutustumaan.

  4. Heidi

   Perhepäivähoidossa oli esikoinen. Muutin vieraalle paikka kunnalle opiskelemaan. Täydellien paikka ei mitään huonoa sanottavaa. Päiväkotiin meni vasta 5v. Kun muutettiin muualle. Itse opiskelin myöhemmin alalle ja toimin itse perhepäivähoitajana. Sama vasu meillä käytössä, kuin kaikilla muillakin. Paljon voidaan tehdä asioita, mitä ei välttämättä onnistu päiväkodilla, koska raha tulee vastaaan ja me voimme, koska itse hankimme esim. Leipominen. Lapsi toivoo leipomista, voidaan toteuttaa joko heti(jos tarvittavat aineetkaapissa) tai huomisin. Muutenkin pienemässä ryhmässä helpompi toimia lapsilähtöisesti. Meidän ryhmässä ollaan tehty retkiä metsään ja ihan retkikeittimellä ruokaa laitettu ja voi niitä iloisia lapsia. Käydään liikuntahalilla, luistelemassa jne. Tukiviittomia ja englantia opetellaan, juhlitaan itsenäisyyspäivän tansseja jne. Maalataan, leikitään, tutstutaan soittimiin ja vieraisiin kuttuureihin. Kasvatetaan itse porkkanoia tms. Toki ymmärrän huolen, mutta joka paikassahan on sama, että ihmisistä kiinni minkälainen hoitopaikka on. Avoin keskustelu on se juttu! Jos jotain toivoo, haluaa tai koet, että ei näin en halua. Niin pyydä/ehdota/uskalla kertoa.

   1. Erika

    Kuulostat ihanalta perhepäivähoitajalta!❤️ Jos tällainen meille tulisi, ei olisi huolta lainkaan!

  5. Helena Partonen

   Omat lapseni olivat perhepäivähoidossa
   Parempaa hoitoa en osaa kuvitella lapsilleni. Mielellään lähtivät hoitoon. Päiväkodissa olivat esikoulussa, siellä eivät yhtä hyvin viihtyneet. Hyvin kehittyivät ja ovat menestyneet elämässään.

   1. Erika

    Ihana kuulla että on noin hyvät kokemukset❤️

  6. Elina

   Meillä lapsi aloitti 1v 4 kk iässä pph:lla. Ikävä kokemus, koska pph valitti lapsestamme ja hänen käyttäytymisestään (esim vaikea nukahtaa päiväunille) päivittäin. Mutta en tiedä, oliko pph:lla jotain omaa ongelmaa, koska jäi tosi pian pitkälle sairaslomalle. Varahoito päiväkodissa koitui meidän onneksi, oli ihan superihana päikkäri! Siellä oli ryhmässä vapaa paikka, ja saatiin järjestettyä niin, että hoitopaikka vaihtui kokonaan sinne.

   Puolisen vuotta myöhemmin muutettiin, uudessa paikassa taas alkuun pph:lle. Tämä oli todella huippu, teki lasten kanssa vaikka mitä ihanaa, ja lapset viihtyivät. Sitten meidän perheen hoitotarve väheni, eikä voinut enää jatkaa pph:lla (kunnan linjaus, että pph:lla vain kokopäiväisiä lapsia) ja siirryttiin päiväkotiin. Tässä kohtaa lapsikin oli jo isompi, reilu 3 v. Nyt 1,5 v myöhemmin edelleen samassa, pienessä päiväkodissa, mutta taas kokopäivähoidossa. Tosi kiva päikkäri, lapsi vapaapäivinä kyselee, millon taas pääsee päiväkotiin 😉

   Tällainen meidän tarina. Kaikki siis kunnallisia, kahdessa eri kunnassa. Oman kokemuksen mukaan siis ihan riippuu ihmisestä, mutta pph voi kyllä olla ihan huippu ratkaisu. Samoin päiväkoti, niissäkin on eroja. Meillä on ollut hyvää tuuria, vain tuo yksi muutaman viikon ikävä kokemus heti alussa, mutta muuten kaikki tosi hyviä paikkoja!

   1. Erika

    Jotenkin pelottaa, että juuri tällainen negatiivisempi kokemus osuis meille. Täytyy toivoa, että olis samanlainen kun teillä toinen❤️

  7. Susseli

   Lapsemme olivat ryhmäperhepäiväkodissa ennen eskaria.Vanhempi vietti ryhmiksessä kaksi,nuorempi neljä vuotta.Kuulin koko hoitomuodosta vasta viitisen vuotta sitten (vaikka se on vanha juttu) ja ajattelin heti,että kuulostaapa hyvältä,meille sopivalta.Kaksi perhepäivähoitajaa kaupungin tiloissa,lapsia max.8. Ryhmis oli aivan mahtava paikka ja just oikea meidän lapsille.Kumpikin sopeutui eskarin isompaan ryhmään hyvin.Nuorempi siis nyt eskarissa ja siellä yksi ryhmiskaverikin. Lämpimästi suosittelen ryhmistä hoitomuotona.

   1. Erika

    Toi olis varmasti kyllä kiva! Ei vaan löytynyt ainakaan heti hakemalla meidän läheltä.

  Vastaa